Кулеба виступає за більшу присутність НАТО в регіоні Чорного моря

Кулеба виступає за більшу присутність НАТО в регіоні Чорного моря

Укрінформ
Окупація Росією Криму зруйнувала безпекову ситуацію в регіоні Чорного моря. Співпраця України і країн НАТО може відновити безпековий баланс в регіоні.

На цьому під час під Варшавського безпекового форуму у Варшаві наголосив у вівторок міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає кореспондент Укрінформу.

«Окупація Росією Криму не лише зруйнувала територіальну цілісність України, але і вплинула на безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні, завдаючи удару по міжнародному порядку»,- заявив Кулеба.

Він підкреслив, що лише більша присутність НАТО в регіоні Чорного моря і тісна взаємодія між країнами регіону дозволять відновити безпековий баланс.

Читайте також: НАТО має бути готовим відповісти на агресію Кремля не лише гаслами - міністр оборони Естонії

Міністр додав, що тісна співпраця країн регіону також дозволить захистити торгівлю в Чорному морі.

Кулеба також звернув увагу на агресивні дії Білорусі по відношенні до сусідів. Він нагадав, що торік було створено Люблінський трикутник за участю України, Польщі та Литви. До участі в об’єднанні планувалося запросити також і Білорусь, але зараз це стало неможливо.

Міністр підкреслив, що Україна має понад 1 тис. км кордону з Білоруссю, але ніколи не сподівалася на загрозу з цього напрямку. Однак, зараз ця загроза стала реальною.

За його словами, Україна зараз намагається посилити безпеку власного кордону, беручи до уваги штучно створену міграційну кризу з боку Білорусі по відношенню до Литви, Латвії та Польщі. Кулеба висловив думку, що програма інтеграції Росії і Білорусі займе 5-7 років. Відтак, демократичний світ має розпочати «велику розмову» щодо нової стратегії щодо Білорусі

«Ми маємо залучити до цього питання ЄС, НАТО, Україну - усіх, хто дбає про безпеку цього регіону, адже безпекова ситуація в Центральній Європі зміниться і це є загрозою для всіх»,- підкреслив Кулеба.

Читайте також: Глава МЗС Туреччини: Потрібно підтримувати прагнення України та Грузії вступити в НАТО

Як повідомляв Укрінформ, глава МЗС Польщі Збігнєв Рау переконаний, що наразі ніщо на вказує на те, що Сполучені Штати готові у військовому чи політичному плані залишити Європу, особливо регіон Східної Європи. Про це він заявив під час Варшавського безпекового форуму.

Варшавський безпековий форум проходить у гібридному форматі 5-6 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-