Стефанчук: Рада спробує ухвалити закон про деолігархізацію до кінця цієї сесії

Стефанчук: Рада спробує ухвалити закон про деолігархізацію до кінця цієї сесії

Укрінформ
Верховна Рада спробує ухвалити закон про деолігархізацію до кінця цієї сесії.

Як передає Укрінформ, такі сподівання висловив перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук під час форуму «Україна 30. Економіка без олігархів», повідомляє пресслужба парламенту

«Ми докладемо всіх зусиль для того, щоб, як мінімум, у першому читанні ухвалили цей законопроєкт. А якщо нам це вдасться, і він не буде заспамлений великою кількістю поправок, то будемо намагатися ухвалити його до завершення цієї сесії», - підкреслив Стефанчук.

Він також наголосив, що зареєстрований у парламенті законопроєкт про деолігархізацію є першим.

Читайте також: Зеленський: Законопроєкт про деолігархізацію – це лише початок

«Це шанс встановити зрозумілі, єдині та прозорі правила, за якими всі українці будуть рівними перед законом і судом. Законопроєктом пропонується позбавити олігархів від впливу на політику та медіапростір, змусити їх діяти відповідно до правил антитрастового ринку. І витрачати свої ресурси не на ринок політичних партій, а на примноження власного бізнесу і сплату податків», — пояснив перший віцеспікер парламенту.

За його словами, сила цього законопроєкту полягає й у тому, що він спрямований не тільки проти олігархів, а і проти їхнього оточення — людей, які створювали олігархам комфортні умови життя: забезпечували проходження питань у законодавчій, виконавчій і судовій владі.

Читайте також: Україна не зверталася до Венеційської комісії з приводу законопроєкту про олігархів

«Враховуючи існування цієї проблеми, ми пропонуємо дієві механізми її вирішення. Насамперед — забезпечення відкритості. Якщо маєш контакти з олігархом, повинен публічно оприлюднити факт контакту, повідомити про зміст перемовин тощо. Якщо потрапив у реєстр олігархів, також маєш низку обмежень: подавати щорічну декларацію, мати обмеження в політичній та медійній діяльності», — підкреслив Стефанчук.

Політик додав, що цей законопроєкт про деолігархізацію "спонукає до того, щоб люди переставали бути олігархами. Далі розроблятимуться подальші зміни, пов’язані з антитрастовим законодавством, забороною впливу на ЗМІ, політичними партіями, лобізмом, адвокацією тощо".

Читайте також: Як ставляться українці до планів Зеленського провести деолігархізацію

Як повідомляв Укрінформ, 2 червня Президент вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, передбачається внесення змін до низки законів з метою створення Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), визначення порядку включення осіб до Реєстру та наслідків такого включення, запровадження декларування публічними службовцями контактів з особами, включеними до зазначеного Реєстру.

Читайте також: Зеленський назвав умову, за якої питання про олігархів можуть винести на референдум

4 червня Зеленський заявив, що у разі спроб домовленостей із народними депутатами щодо провалення законопроєкту про деолігархізацію питання про статус олігархів винесе на всеукраїнський референдум.

15 червня Президент наголосив, що держава не повинна мати альтернативний план у разі спротиву ухваленню законопроєкту про деолігархізацію.

Фото: rada.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-