Екс-нардепу вручили підозру про вбивство полковника Єрохіна - Матіос

Екс-нардепу вручили підозру про вбивство полковника Єрохіна - Матіос

Оновлено
Укрінформ
Умисне вбивство полковника міліції Єрохина, яке було здійснено у 2006 році, замовив колишній народний депутат.

Про це повідомив на брифінгу Головний військовий прокурор Анатолій Матіос, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Умисне вбивство полковника міліції Єрохина, яке було здійснено 26 липня 2006 року, тобто 12 років тому, замовив тоді народний депутат України Ш.", - сказав він.

За словами Матіоса, це вбивство було розслідувано, і виконавці були засуджені до 12 років, але організатор встановлений не був. Пройшло 12 років і, починаючи з березня, було вжито всіх заходів для встановлення замовника - це був народний депутат України на той час.

У процесі розслідування було встановлено, що цей нардеп планував низку інших вбивств. Зокрема, він замовив групі осіб свого конкурента у банківській сфері. Близько двох місяців планувалось наступне вбивство - цей задум не був доведений до завершення.

Читайте також: Брифінг Матіоса щодо вбивства полковника Єрохіна

"Сьогодні повідомлено про підозру громадянину Ш. - це організація викрадення людини, організація вбивства полковника Єрохіна та інші", - сказав Матіос.   

Передбачено максимальне покарання у вигляді довічного ув'язнення. За словами прокурора, нардепа не затримували, бо вказана особа вже перебуває під слідством у інших кримінальних провадженнях.

Як стало відомо кореспонденту Укрінформу, ймовірно йдеться про колишнього народного депутата України (V і VI скликань) Олександра Шепелева, який був затриманий у березні 2015 року російськими правоохоронцями після того, як влітку 2014 року він втік з лікарні швидкої допомоги в Києві разом з охоронцем. Екс-нардеп був оголошений в міжнародний розшук правоохоронними органами України.

Розшукуваний екс-депутат звинувачувався в Україні за розкрадання коштів Родовід Банку і замовленні кількох убивств, зокрема банкіра Сергія Кириченка в 2003 році і полковника МВС Романа Єрохина в 2006-му, а також у замаху на вбивство банкіра Сергія Дядечка в 2012 році.

21 березня 2015 року російський суд виніс постанову про екстрадицію Шепелева, але екс-нардеп весь цей час залишався в РФ. Російська сторона відмовила Україні у видачі Шепелева.

У серпні 2016 року головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив, що стосовно Шепелева зареєстровано кримінальне провадження за ч.1 ст.111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

8 лютого 2018 року співробітники СБУ затримали Шепелева, при ньому виявлено "посвідчення", видане т.зв. "Міністерством державної безпеки Донецької народної республіки" на ім'я підполковника Боруха Миколи Володимировича.

Читайте також: У справі екс-депутата Шепелева відвели двох суддів

9 лютого екс-нардеп був доставлений до Печерського райсуду Києва, на обличчі у нього гематоми і синці, сам він стверджує, що у нього зламана щелепа.

10 лютого Печерський районний суд обрав Шепелеву запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на два місяці.

Законність перетину Шепелевим держкордону України перевіряється в рамках розслідування кримінальної виробництва, повідомили в СБУ 23 лютого.

На запитання журналістів, чи це стосується колишнього депутата Олександра Шепелева, Матіос не відповів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-