Розстріл у Княжичах: хроніка подій

Розстріл у Княжичах: хроніка подій

Укрінформ
П'ятеро співробітників поліції в результаті перестрілки загинули вночі 4 грудня в селищі Княжичі Броварського району.

4.12.2016   10.29

У ніч на 4 грудня в селищі Княжичі Броварського району сталася трагедія, в результаті якої загинули 5 співробітників поліції.

Про це у Фейсбуці повідомив народний депутат Антон Геращенко.

«На одній з вулиць селища Княжичі у приватному будинку розмістилися поліцейські розвідники, завдання яких було стежити за обстановкою і подати команду на затримання бандитів. Планувалося класичне затримання банди грабіжників у той момент, коли вони спробують розпочати здійснення злочинного задуму. В сусідньому будинку в автоматичному режимі спрацювала охоронна сигналізація. На місце прибув наряд держслужби охорони, який помітив і затримав двох поліцейських розвідників. Водночас, група захоплення, судячи з усього, вирішила, що співробітники розвідки потрапили в біду, захоплені злочинцями, які їх виявили і виїхали на мікроавтобусі на вулицю, де співробітники ДСО затримали поліцейських розвідників.  Далі між співробітниками ДСО та групою захоплення сталася перестрілка, що тривала кілька миттєвостей і забрала п'ять життів», - написав Геращенко.

Він додав, що загинули двоє співробітників держслужби охорони, двоє поліцейських розвідників і співробітник спецпідрозділу КОРД, який входив до групи захоплення.

Троє підозрюваних у розбої, яких готувалися зловити "на гарячому", почувши перестрілку, відмовилися від свого плану по грабежу і виїхали на двох Toyota Land Cruiser 200 в сторону Києва, де були затримані оперативниками. У них вилучено вогнепальну зброю. Вони затримані й їм будуть пред'явлені звинувачення в скоєні грабежу й розбої.

4.12.2016   12.03

З`явилась інформація, що МВС скликає екстрений брифінг щодо трагедії, а Національна поліція України проводить внутрішнє розслідування за фактом загибелі 5 поліцейських під Києвом.

4.12.2016   12.54

У неділю на брифінгу директор Департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко повідомив, що «деталі цієї трагедії будуть у прокуратури, слідчі ГПУ проводитимуть слідство, відкриватимуть відповідне кримінальне провадження. У Нацполіції відповідно здійснюватиметься внутрішнє службове розслідування. Всі результати цього розслідування будуть надані прокуратурі для адекватної правової оцінки».

Шевченко додав, що «всі деталі трагедії – хто стріляв першим, хто другим, як так сталося, хто припустився помилки, будуть з'ясовані під час слідства. Все з'ясовуватиме і відтворюватиме прокуратура посекундно».

Колишній керівник Нацполіції України Хатія Деканоідзе теж звернулася до рідних і близьких загиблих.

"Мої найщиріші співчуття рідним, близьким і колегам загиблих поліцейських. Неймовірна трагедія..." - написала вона на своїй сторінці у Facebook.

4.12.2016   13.58

На місці трагічної події у селищі Княжичі Броварського району на Київщині працює слідчо-оперативна група.

Про це розповів керівник прес-служби поліції Київської області Микола Жукович, повідомляє з місця події кореспондент Укрінформу.

«Зараз тут тривають слідчі дії. Ми намагаємося встановити, як тут розвивалися події. Працюють експерти, працюють слідчі прокуратури. Слідчі дії триватимуть мінімум декілька годин», - зазначив Жукович.

Він також пояснив, що всі події офіційно коментуватимуть співробітники МВС та Національної поліції.

Жукович зауважив, що троє з працівників поліції, які загинули, були з міста Києва, та двоє - з Київської області. Всі поліцейські були в бронежилетах і всі мали засоби спецзахисту.

На даний момент триває допит поліцейських, які були на місці події. Крім того, повідомив Жданов, що внаслідок перестрілки поранених немає.

Місце трагедії перекрито заборонними стрічками, прохід через які охороняють поліцейські з автоматами.

4.12.2016   14.27

У ЗМІ з'явилася інформація про загибель шостого поліцейського внаслідок перестрілки у Княжичах. Про це журналіст Костянтин Стогній написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

Потім в коментарі Укрінформу керівник прес-служби Київської області Микола Жукович повідомив, що інформація про шостого загиблого в селі Княжичі не відповідає дійсності.

Він також зазначив, що дехто з загиблих поліцейських помер по дорозі в лікарню, а дехто вже в лікарні.

4.12.2016   14.42

Президент Петро Порошенко заявив, що причини загибелі п'ятьох поліцейських на Київщині мають бути розслідувані, а винні покарані.

Про це Глава держави написав на своїй сторінці у Facebook.

«Причини цієї болючої трагедії мають бути розслідувані. І всі винні - покарані», - написав він. Президент також висловив співчуття рідним загиблих поліцейських.

4.12.2016    14.51

Прокуратура Київської області відкрила кримінальне провадження за фактом загибелі п'ятьох поліцейських на Київщині, досудове розслідування здійснюється за статтею Кримінального кодексу «вбивство».

Про це повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці речник Генпрокурора Лариса Сарган.

«Прокуратура Київської області здійснює досудове розслідування за фактом загибелі п'яти поліцейських у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 115 (вбивство) КК України», - написала Сарган.

За її словами, прокуратура встановила, що 4 грудня 2016 року о 4 годині ранку в с. Княжичі Броварського району Київської області співробітники Корпусу оперативно-раптової дії Національної поліції України, перебуваючи на службі, застосували автоматичну зброю стосовно співробітників Броварського відділу поліції охорони Управління поліції охорони в Київській області, які разом з двома співробітниками Управління оперативної служби Головного управління Національної поліції в м. Києві, теж перебуваючи на службі, застосували автоматичну зброю у відповідь. Внаслідок чого загинули п'ятеро співробітників поліції.

4.12.2016    15.22

У МВС назвали імена загиблих поліцейських.

Про це повідомляє департамент комунікації Міністерства внутрішніх справ.

"З глибоким сумом сповіщаємо, що 4 грудня 2016 року в селі Княжичі Броварського району Київської області під час виконання службових обов'язків трагічно полягли п'ятеро правоохоронців: начальник відділу управління КОРД Головного управління Національної поліції в м. Києві майор поліції Віталій Валецький, оперуповноважений управління оперативної служби Головного управління Національної поліції в м. Києві старший лейтенант поліції Юліан Рудько, оперуповноважений управління оперативної служби Головного управління Національної поліції в м. Києві лейтенант поліції Олександр Маніца, молодший інспектор Броварського міжрайонного відділу Управління поліції охорони старший сержант поліції Євген Куртєв, молодший інспектор Броварського міжрайонного відділу Управління поліції охорони старший сержант поліції Сергій Орлов", - йдеться у повідомленні.

Керівництво Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції висловлюють глибоке співчуття родинам та близьким загиблих правоохоронців у зв'язку з тяжкою непоправною втратою.

4.12.2016    15.26

Для всебічної оцінки дій поліції керівництво Міністерства внутрішніх справ офіційно призначило службове розслідування обставин загибелі 5 поліцейських на Київщині.

Про це повідомила прес-служба МВС.

«Заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Яровий, який виконує обов'язки міністра на час робочого відрядження керівника відомства до м. Оттава (Канада), призначив службове розслідування трагічних подій у селі Княжичі Броварського району Київської області, внаслідок яких загинули п'ятеро поліцейських», - йдеться у повідомленні.

4.12.2016    16.16

У розмові з журналістами на місці трагічної події керівник прес-служби Нацполіції Київської області Микола Жукович повідомив, що усі поліцейські, які потрапили вночі 4 грудня у трагічну перестрілку на Київщині, мали табельну вогнепальну зброю, спецодяг та бронежилети.

«Табельна вогнепальна зброя була як у працівників поліції м. Києва, так і в поліції охорони. Це була табельна вогнепальна зброя, це була і автоматична зброя, і пістолети. Всі поліцейські були одягнуті в спецформу і в бронежилети», - сказав Жукович.

З якої зброї поліцейські були застрелені, зауважив він, буде з’ясовано після проведення відповідної експертизи. "Буде проведена відповідна експертиза і тоді можна буде говорити, хто був стрілком", – підкреслив керівник прес-служби.

За його словами, на місці події від поліції охорони було 2 екіпажі - це 6 осіб (по 3 поліцейських від кожного екіпажу). "Скільки було представників поліції Києва, не можу сказати", - зазначив керівник прес-служби обласної поліції.

Він уточнив, що четверо поліцейських померли по дорозі в лікарню, а 1 уже в лікарні.

4.12.2016    16.22

На сайті ГПУ з`явилась інформація, що Прокуратура Київської області здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні, передбаченому п. 1 ч. 2 ст. 115 (вбивство) КК України. Наразі тривають слідчі дії. Встановлюються всі обставини скоєного злочину.

За даним фактом прокуратурою Київської області відомості про вчинене кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Хід досудового розслідування перебуває на особистому контролі Генерального прокурора України Юрія Луценка.

4.12.2016    17:05

Четверо поліцейських на Київщині у Княжичах були розстріляні в маркованій машині Управління поліції охорони.

Про це розповів у розмові з журналістами на місці трагічної події керівник прес-служби Нацполіції Київської області Микола Жукович, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У цій машині знаходилися працівники поліції охорони УПО. Вона була розстріляна. Стріляли саме по машині»,- сказав Жукович.

«Дві машини ДСО були марковані. Від поліції охорони було задіяно два екіпажі - 6 осіб. Скільки було представників поліції Києва, не можу сказати», - зазначив Жукович.

Він уточнив, що у машині, судячи з усього, були смертельно поранені двоє співробітників Держохорони і двоє співробітників розвідки. Він не прокоментував – звідки саме вівся вогонь, але, судячи з обставин та місця розташування, вогонь по автівках вівся з боку позицій співробітників КОРД.

За його словами, машину було евакуйовано з місця події.

4.12.2016    17.44

Співробітники корпусу оперативного раптової дії (КОРД), який проводив спецоперацію по затриманню злочинців у селищі Княжичі під Києвом, кинули в автомобіль з нарядом державної служби охорони світлошумову гранату.

Про це розповів керівник прес-служби Нацполіції Київської області Микола Жукович, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Крім того, одна із сусідок будинку, де сталися події, не назвала своє ім'я, але повідомила журналістам, що прокинулася, почувши вибух.

«О 4:43 я прокинулася від того, що був вибух. Перестрілку я не чула, можливо сусіди, які були ближче, чули. Я стала, подивилася на вулицю, все було тихо і спокійно, жодних машин тут не було», - сказала жінка.

4.12.2016    17.54

У неділю на нараді з керівництвом правоохоронних органів Порошенко заявив, що розслідування загибелі п'яти поліцейських на Київщині буде під його особистим контролем, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Рослідування буде під моїм особистим контролем», - наголосив Президент.

Він повідомив, що йому вранці доповіли про трагедію у Княжичах «і міністри, і генеральний прокурор».

"На даний час вилучені всі необхідні матеріали, вся зброя, затримані всі учасники, тривають безперервні допити", - зазначив Порошенко.

Він висловив сподівання, що в дуже стислі строки «істину в цій справі буде встановлено, і ті, хто винен у видачі наказів, що призвели до таких трагічних наслідків, будуть 100-відсотково притягнуті до відповідальності». Президент також сподівається, що і в Нацполіції, і в Службі безпеки, і в інших правоохоронних органах будуть зроблені після цієї трагедії відповідні висновки.

Також Президент України Петро Порошенко закликав не використовувати трагічну загибель поліцейських, що трапилася у неділю вночі в селищі Княжичі на Київщині, «для влаштовування розбірок і дестабілізації політичної ситуації».

«Я гарантую, що розслідування пройде чесно і неупереджено. Я гарантую, що ми зробимо все, аби відповідні служби зробили відповідні висновки», - сказав Порошенко.

Він також висловив упевненість, що у Генеральної прокуратури «вистачить потенціалу» для того, щоб притягнути винних до відповідальності. І суспільство про це, за словами Президента, має і буде знати.

4.12.2016    18.00

Прес-секретар прокуратури Київської області Катерина Хоменко в ефірі телеканалу 112 повідомила, що на місці поліцейської перестрілки працюють слідчі прокуратури.

Як повідомив кореспондент Укрінформу, Хоменко зазначила, що хід проведення оперативно-слідчих дій на місці загибелі поліцейських у селищі Княжичі Броварського району контролює особисто прокурор Київської області Дмитро Чібісов, і робота зі з'ясування обставин загибелі п'яти поліцейських у Княжичах триває й досі.

Відповідаючи на запитання, чи відомі їй обставини, за яких відбулася перестрілка між поліцейськими, і чи справді автомобіль Управління охорони поліції був розстріляний, Хоменко сказала, що на даний час «зарано щось говорити», оскільки немає проведених експертиз, а оперативно-слідчі дії на місці трагедії ще тривають.

«На даний час ми перебуваємо на місці події, щоб з’ясувати, хто де знаходився. Тому зарано ще зараз щось говорити. Попередніх висновків також ще немає. Будуть призначені експертизи, і лише тоді ми зможемо бачити повну картину, як все відбувалося», - сказала Хоменко.

4.12.2016    19.07

Спецоперація в Княжичах на Київщині мала на меті затримання банди розбійників, до складу якої входили колишні правоохоронці.

Про це на нараді з керівництвом правоохоронних органів Президентові розповів в.о. керівника Нацполіції  Вадим Троян, повідомляє прес-служба Глави держави.

«Спецоперація проводилася по всій країні. В результаті оперативної роботи була виявлена злочинна група, яка діяла на теренах Києва та Київської області. Він (Троян - ред.) повідомив, що до складу злочинної групи входили кілька осіб, серед яких були вже судимі за розбої та особи, які працювали, або мають відношення до правоохоронних органів», - йдеться в повідомленні.

Троян додав, що поліція проводила розслідування діяльності злочинних груп, які займалися розбійними нападами та пограбуваннями населення під прикриттям правоохоронних органів. В.о. глави Нацполіції повідомив про затримання усіх бандитів та доповів деталі операції, продемонстрував матеріали щодо наявних речових доказів злочинної діяльності групи, а також представив хронологію подій цієї трагічної ночі.

4.12.2016    19:45

Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк переконаний, що міністр Арсен Аваков знає про трагедію, яка трапилася з поліцейськими у Княжичах на Київщині, але невідомо, чи буде очільник МВС переривати свій візит до Канади з цього приводу і повертатися в екстреному порядку в Україну.

Про це Шкіряк сказав в ефірі телеканалу 112.

«Безумовно, що йому (Авакову - ред.) відомо про цю трагедію, але стосовно того, чи буде він екстрено повертатися з Канади, у мене не було можливості з ним спілкуватися. Тому варто дочекатися завтрашнього дня і тоді вже розуміти ситуацію», - сказав Шкіряк.

Шкіряк вважає, що причиною такого «жахливого інциденту», що трапився з поліцейськими на Київщині, стала «низка трагічних обставин і трагічних співпадінь».

При цьому Шкіряк вважає, що нинішню трагедію вже сьогодні чимало політиків намагаються використати для політичних спекуляцій, і закликав усіх облишити такі дії й наміри.

Він також поінформував, що 5 грудня, скоріш за все, керівництво МВС проведе брифінг за першими результатами розслідування трагічної перестрілки і загибелі правоохоронців.

4.12.2016    21.40

Кримінальна поліція не має під час спецоперацій координувати свої дії з такими структурами, як Державна служба охорони, проте може упередити інциденти на кшталт того, що стався в Княжичах Київської області.

Про це в ефірі "Громадського" розповів колишній командир спецпідрозділу міліції охорони «Титан» Вадим Бартєнєв.

 «Операції такого плану проводяться без розголосу. Ця інформація могла випадково вийти, і зловмисники могли б бути проінформованими. Координацію дій зі співробітниками Державної охорони ніхто не проводить. Специфіка їхньої роботи - це охорона об'єктів. Кримінальна поліція, яка проводила тут операцію, не повідомила про неї, бо не має повідомляти. Це операція специфічна, і вони дають звіт тільки перед своїм керівництвом», - зазначив Бартєнєв.

Він упевнений, що інцидент з перестрілкою між силами Нацполіції, КОРД та Держслужбою охорони є безглуздою випадковістю, оскільки були цілком очевидні можливості уникнути такої ситуації.

«Державна охорона приїжджає в особливій формі одягу і має на машині розпізнавальні знаки. Співробітники кримінальної поліції мали бачити. Якщо їх там затримали, вони мали представитися і пояснити, що тут проводиться операція. Нескладно було звернутися до керівництва, яке б напряму зв'язалося з поліцією і дізналося про проведення операції», - підкреслив він.

Бартєнєв переконаний, що змова чи інші злочинні наміри у ситуації в Княжичах виключені, оскільки подібне було б занадто для конкуренції, яка зазвичай має місце у правоохоронних органах.

«Певна конкуренція була між відомствами. Раніше СБУ, міліція мала конкуренцію. Але щоб до такого доходило – це навряд чи», підсумував він.

5.12.2016   11:01

Під час смертельної перестрілки у Княжичах на Київщині, внаслідок якої загинуло 5 працівників поліції, машина державної служби охорони була без проблискових маячків.

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив радник міністра МВС Зорян Шкіряк.

«Я виїжджав на місце подій. Машина ця була без проблискових маячків. І в такій пітьмі, де не було жодного освітлення, я не виключаю, що можна було не побачити розпізнавальні знаки», - сказав Шкіряк.

5.12.2016   13:11

Сім'ям поліцейських, які трагічно загинули 4 грудня у перестрілці в Княжичах на Київщині, виплатять по 700 тисяч гривень.

Про це заявив у понеділок народний депутат, член колегії МВС України Антон Геращенко у розмові з журналістами, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Закон передбачає, що, якщо правоохоронець загинув під час виконання своїх обов'язків, а тут сталося так, що всі представники трьох служб МВС дотримувалися інструкцій, своїх обов'язків, то, звичайно, їм (сім'ям загиблих - ред.) буде виплачена компенсація, яка становить близько 700 тисяч гривень", - сказав Геращенко.

Він також зазначив, що окремо буде вирішено питання про надання квартир сім'ям загиблих, у яких не було раніше житла.

Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-