Рада провалила законопроект під Луценка-генпрокурора

Рада провалила законопроект під Луценка-генпрокурора

Укрінформ
Верховна Рада двічі не змогла знайти голосів на підтримку законопроекту, що дозволяє призначати генпрокурором особу без юридичної освіти.

Народні депутати відмовились підтримати в першому читанні законопроект 4496 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України та Державного бюро розслідувань", який скасовує вимогу наявності вищої юридичної освіти до кандидата на посаду Генерального прокурора.

За рішення підтримати проект закону за основу проголосували 224 народних обранців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначив один з авторів документа, народний депутат з фракції БПП Сергій Алексєєв, законопроект 4469 "стосується вирішення проблем діяльності прокуратури як органу влади, а не вирішує проблеми конкретних осіб".

За його словами, проект закону вирішує 6 нагальних проблем в реформуванні прокуратури. Так, він розповів, що документ передбачає створення Генеральною інспекцією ГПУ контролюючого органу за діяльністю прокуратури, на якому раніше наполягав колишній заступник Генпрокурора Давид Сакварелідзе.

Крім того, народний депутат пояснив, що законопроект дозволить привести як до місцевих прокуратур, так і до ГПУ осіб без досвіду роботи в прокуратурі; створить механізм спеціального досудового розслідування, який дасть змогу заочно засудити осіб, які наразі знаходяться поза межами України чи на тимчасово окупованій території.

Алексєєв зауважив, що згідно з документом урегульовується законодавча колізія й передбачається відтермінування набрання норми про передачу всіх розпочатих розслідувань з ГПУ до Державного бюро розслідувань, оскільки ДБР досі не створено, а також відтермінування норми про створення органів прокурорського самоврядування.

Водночас народний депутат наголосив, що законопроект передбачає зміну кваліфікаційних вимог до кандидата на посаду Генерального прокурора.

"Пропонується, що на посаду Генерального прокурора України може бути призначено громадянина України, який має вищу освіту та стаж роботи в галузі права та досвід роботи в законодавчому та/або правоохоронному органі не менше 5 років", - підкреслив Алексєєв.

Після голосування за цей законопроект Голова ВР Андрій Парубій закрив вечірнє пленарне засідання парламенту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-