Уряду Нідерландів радять підтримати асоціацію Україна-ЄС

Уряду Нідерландів радять підтримати асоціацію Україна-ЄС

Укрінформ
Консультаційна рада з міжнародних справ Нідерландів (AIV) вважає, що уряд країни має підтримати Угоду про асоціацію Україна-ЄС, попри негативне голосування на референдумі у квітні.

Про це йдеться у рекомендаційному листі Консультаційної ради, яка є дорадчим органом уряду щодо міжнародної політики, "Угода про асоціацію між Україною та ЄС: необхідність ратифікації".

"Відмова від ратифікації угоди, яка в результаті не зможе вступити в силу, буде підривати консенсус між європейськими країнами, котрий є необхідною умовою для успішної політики ЄС та міжнародної стабільності. Така відмова найімовірніше розглядатиметься російським президентом Путіним як слабкість Європи та може підштовхнути його до посилення дестабілізації в Україні", - йдеться у висновках ради.

Як зазначається, ризик посилення тиску з боку Росії зростає на фоні невизначеності лінії США після обрання нового президента Дональда Трампа.

"У такій ситуації Нідерланди не повинні порушувати солідарність із своїми партнерами у ЄС", - зазначається у висновках консультаційної ради.

У раді також наголосили на консультативній природі референдуму, результати якого не є обов'язковими для виконання і мають дорадчий характер.

Консультативна рада з міжнародних справ Нідерландів є незалежним органом, який консультує уряд і парламент з питань зовнішньої політики, зокрема, з питань, що стосуються прав людини, миру і безпеки, розвитку співробітництва та європейської інтеграції.

Як повідомляв Укрінформ, на початку листопада уряд Нідерландів заявив, що потребує більше часу для проведення переговорів щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна ЄС та при цьому врахування занепокоєння тих, хто голосував "проти" на квітневому референдумі. Уряд країни взяв ще шість тижнів для проведення переговорів, в рамках яких хоче знайти "юридично зобов'язуюче рішення", яке б враховувало занепокоєння тих, хто голосував "проти" і дало можливість ратифікувати документ.

Очікується, що результати переговорів будуть представлені 15 - 16 грудня, коли має відбутися засідання Європейської Ради.

6 квітня у Нідерландах пройшов консультативний референдум щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Згідно із офіційними результатами, "проти" ратифікації угоди Нідерландами проголосувало 61% виборців (2 млн 509 тис. 395 виборців). "За" проголосувало 38,21% виборців (1 млн 571 тис. 874 виборці). Явка становила 32,28 %.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-