Кримська криза: Україні залишається

Кримська криза: Україні залишається "зміцнювати армію і нерви"

Оновлюється
Укрінформ
Путін грозиться не спустити Києву "кримські теракти". І що з того, що "диверсанти" виявилися кримчанами з паспортами РФ...

ФСБ Росії звинуватило Київ у підготовці «терактів» в окупованому Криму. І навіть «знайшло» розгалужену мережу «диверсантів» - засланців Міністерства оборони України. Маячня – кажуть у Міноборони.

Не ймуть віри заявам російської спецслужби і в світі, але господаря Кремля це не зупиняє…

***

Російський телеканал оприлюднив відео ФСБ допиту українця Євгена Панова, якого російські спецслужби підозрюють в організації диверсії в Криму.

На відео, оприлюдненому телеканалом РЕН ТВ, Панов розповідає про себе, а також називає імена людей, які нібито входили до групи, яка мала здійснити диверсії в Криму.

На відео, яке триває 4 хвилини, помітні сліди монтажу.

Окрім того, на обличчі Панова є синці та подряпини. Варто звернути увагу також на те, що у затриманого українця з'явився набряк губ, якого не було на відео затримання.

***

Рада безпеки ООН беззастережно підтвердила позицію щодо територіальної цілісності України, включаючи Крим.

Про це на брифінгу, заявив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко.

"Ми дякуємо Радбезу, що беззастережно і без питань підтвердив сильну позицію щодо поваги територіальної цілісності і незалежності України, враховуючи Крим. Звичайно, одна країна не висловила такої позиції", - сказав він.

За його словами, цю позицію не підтримали лише представники РФ.

                                                             ***

Заява Путіна щодо України містить кілька тривожних месиджів: він не хоче брати участь у зустрічах в нормандському форматі, він не бажає бачити там Порошенка, а звинувативши Україну у тероризмі, він прагне карати її як терориста.

Таке переконання висловив Олексій Мельник, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова, у коментарі Укрінформу. 

"Путін вперше публічно назвав Україну терористом. І це вже той сигнал, який повинен трактуватися так: я зарахував цю країну в табір терористів - і відповідно знімаються будь-які обмеження, включається весь спектр засобів боротьби, які застосовувалися або всередині Росії і на Кавказі, або ж у Сирії. Хоч наразі реакція західних політиків на це різко негативна, тому що немає жодних підтверджень цим обвинуваченням, і про це, зокрема, вже заявив Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, але Путіна це мало цікавить", - зазначив політолог.

***

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій: Росія вкотре захоплює українських заручників для політичних торгів

"Росія вчергове захоплює українських заручників для продовження політичних торгів. Підтвердженням того, що дана провокація є частиною політичних ігрищ, є заяви очільників Російської Федерації про фактичну відмову представників Росії від проведення переговорів у Нормандському форматі", - наголосив спікер парламенту.

***

У НАТО заявили, що Росія не надала вагомих доказів для підкріплення звинувачень України у терористичній діяльності в окупованому Криму.

Про це повідомив посадовець у штаб-квартирі Альянсу

"Ми уважно та зі стурбованістю стежимо за посиленою напругою між Росією і Україною. Ми задоволені рішучим засудженням Україною тероризму у всіх його проявах і формах. Ми відзначаємо, що Україна цілковито відкинула звинувачення Росії та дала чітко зрозуміти, що Київ відданий відновленню територіальної цілісності виключно політичними та дипломатичними засобами. Ми також відзначаємо, що Росія не надала жодних вагомих доказів своїх звинувачень проти України", - йдеться у повідомленні.

***

МЗС Росії назвало ім'я ще одного із затриманих у справі про нібито диверсію в Криму.

Інформацію оприлюднено на сайті зовнішньополітичного відомства РФ. За інформацією російського МЗС затримані нібито дають зізнавальні свідчення.

"Затримано осіб з числа громадян України і Росії, які сприяли в підготовці терористичних актів. Серед них - Панов Євген Олександрович і Захтей Андрій Романович", - зазначається у повідомленні.

При цьому не уточнюється, громадянином якої країни є Захтей.

***

Генштаб: На кордоні Криму росіяни риють окопи, до Армянська підтягнули "Град"

"Сьогодні, починаючи з 14:15, на Джанкойському напрямку механізована рота на автомобілях прибула і розгорнулася в бойовому порядку, вони проводять інженерні заходи. Буквально за два км від пункту пропуску "Чонгар". Такі ж дії відбуваються і на армянському напрямку, де в районі пункту пропуску "Каланчак" ... російські військовослужбовці також проводять заходи з інженерного обладнання межі. Їх так само до 100 військовослужбовців. Ми спостерігаємо за ситуацією і готові до будь-якого варіанту розвитку ситуації", - заявив спікер Генштабу Владислав Селезньов.

***

РосЗМІ пишуть, що "кримський терорист" Панов у всьому зізнався

Житель Запорізької області України Євген Панов, звинувачений ФСБ в організації терактів у аннексованому Росією Криму, на допиті нібито у всьому зізнався, повідомляє ТАРС з посиланням на джерело в правоохоронних органах окупованого півострова.

"Панов під час допиту повідомив, що був затриманий співробітниками ФСБ у місті Армянськ у Криму. Він повністю визнав свою провину", - сказав співрозмовник агентства.

Нагадаємо, раніше Кримська правозахисна група заявила про незаконне позбавлення волі українця Євгена Панова, а також завдані йому тілесні ушкодження і, можливо, навіть тортури.

***

За кілька годин Рада Безпеки ООН проведе засідання у форматі закритих консультацій щодо російських провокацій у Криму. 

Про це повідомляє у своєму Twitter Місія України при НАТО

У Місії додали, що на доручення Президента Петра Порошенка Україна ініціює проведення сьогодні консультацій Ради Безпеки ООН щодо провокацій Кремля у Криму. 

***

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін зазначив, що наразі вже розпочато консультації в Раді Безпеки ООН щодо провокацій РФ в окупованому Криму.

"Особливу увагу ми будемо приділяти міжнародним організаціям. За вашим дорученням почали консультації в Раді Безпеки ООН, але також зробимо особливий акцент на ОБСЄ, Раді Європи і, звичайно, Європейському Союзі", - заявив він під час наради Президента України з керівниками силових відомств та МЗС.

***

Порошенко доручив МЗС організувати телефонні розмови з керівництвом Німеччини та Франції у трьохсторонньому Нормандському форматі у зв'язку з провокаційними діями Російської Федерації в окупованому Криму.

"МЗС має організувати телефонні розмови з керівництвом Німеччини та Франції у трьохсторонньому Нормандському форматі, запросити розмови з Віце-президентом США, Президентом Європейської Ради Дональдом Туском та ініціювати розмову з Президентом РФ Путіним", - повідомляє прес-служба Глави держави.

Міністру закордонних справ Павлу Клімкіну наказано доручити  керівнику місії України при ООН провести консультації в Раді безпеки ООН та детально проінформувати про розвиток подій. «Слід звернутися до Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ максимально посилити присутність спостерігачів ОБСЄ в районі адміністративного кордону з Кримом та вимагати від російської сторони, окупаційних військ допустити представників СММ ОБСЄ до об’єктів в Криму», - сказав Президент.

***

Порошенко особисто закликає українців утриматися наразі від відвідання Криму у зв'язку з численними провокаціями.

Про це глава держави заявив під час наради з керівниками силових відомств та МЗС, повідомляє прес-служба Глави держави.

"Прохання до МЗС та до Прикордонної служби звернутися до громадян України з проханням утриматися зараз від відвідання Криму у зв'язку з численними провокаціями, які чиняться проти громадян країни. Від мене до громадян України це прохання особисте", - сказав він.

***

Європейський Союз не вбачає підтвердження заявам Москви про події в Криму та наголошує на підтримці цілісності України, включно з Кримом.

"Нам не відомо про жодні докази на підтвердження заяв Росії щодо події в Армянську... Ми твердо залишаємося на позиції підтримки територіальної цілісності та суверенітету України, а також програми реформ. ЄС закликає до мирного вирішення конфлікту, включно з тим, що йде в східній Україні", - заявив керівник відділу преси та інформації дипмісії Юргіс Вільчинскас.

Він наголосив, що це – офіційна позиція ЄС, і нагадавши про засудження Євросоюзом незаконної анексії Криму з боку РФ.

***

Президент Петро Порошенко провів нараду з силовиками й МЗС і дав доручення доручив привести в посилену бойову готовність військові підрозділи на лінії розмежування та на адмінмежі з Кримом.

"Доручив привести в посилену бойову готовність всі підрозділи в районах адмінкордону з АРК та по всій лінії зіткнення на Донбасі", - написав Глава держави в Тwitter.

Перед цим Порошенко також повідомив: "Провів нараду з керівництвом силових структур і МЗС".

***

За останній тиждень на пунктах пропуску окупантів на адмінмежі з Кримом значно збільшилася кількість озброєних російських військових.

Про це сказав помічник голови Держприкордонслужби - прес-секретар Олег Слободян на брифінгу в Укрінформі. 

«На окупаційних пунктах пропуску значно збільшилася кількість озброєних військових, позиції збройних сил Російської Федерації посилилися новою технікою та особовим складом, значно зросла активність використання військової авіації, безпілотних літальних апаратів, аеростатів та морських катерів», - сказав Слободян. 

***

Затриманий в окупованому Криму за звинуваченням в організації терактів на півострові громадянин України Євген Панов також є заручником путінського режиму.

"Отже, в нас є ще один заручник, якого викрали і якого Україна має і буде визволяти... Звільнення заручників заблоковане, натомість нових жертв для шантажу України хапають і закривають під надуманими приводами в російських тюрмах. Хто в цьому винен? Невже знову українська сторона, яка має бігти просити пробачення невідомо за що і відпустити всіх, хто скоїв злочини проти нашого суверенітету просто так, через нашу вселенську доброту, милосердя і всепрощення?! Питання риторичне", - написала перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко у Фейсбуці.

***

В окупованому Криму не був затриманий жодний співробітник української розвідки.

"Усі вчорашні заяви Москви не відповідають дійсності, Україна не вчиняла збройних провокацій ні в цьому, ні в іншому районах, жодного співробітника Головного управління розвідки Міністерства оборони України в окупованому Криму затримано не було. Ці дії та заяви Кремля виголошені з метою дискредитації України, зриву Мінських домовленостей, а також ескалації конфлікту на сході України, спричиненого російською агресією", - заявив речник Адміністрації Президента України з питань АТО Олександр Мотузяник.

Він нагадав, що Президент України вчора у відповідь на різкі заяви Кремля чітко підкреслив, що саме Росія давно і щедро фінансує та активно підтримує тероризм на території України, піднявши його до рівня своєї державної політики.

***

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд заявляє, що в разі необхідності парламент готовий зібратися на екстрене засідання упродовж двох днів, однак на даний час перспектив реальної загрози безпекової ситуації України з боку Росії немає.

"Якщо буде необхідність, то навіть у відповідності до Конституції України Верховна Рада зобов'язана зібратися упродовж двох днів, навіть без скликання. Зрозуміло, що всі цього свідомі і готові. Хоча загроза ескалації з боку Росії є постійною, але сьогодні ми перебуваємо в періоді радше політичних торгів, аніж реальних перспектив загострення безпекової ситуації", - сказала Сироїд.

Вона вважає, що на даний час офіційної заяви Президента України Петра Порошенка у відповідь на звинувачення з боку Росії є абсолютно достатньо.

***

Міжнародна спільнота має дуже серйозно реагувати на сфабриковані Росією звинувачення на адресу України щодо нібито спроби вторгнення у Крим, заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявичус під час телефонної розмови з українським колегою Павлом Клімкіним

"Методи провокацій і звинувачення з боку Росії загрожують "нормандському формату" та кидають виклик міжнародним зусиллям з припинення зовнішньої агресії і військових дій на сході України", - наголосив Лінкявичус.

***

"Це не перше брехливе звинувачення України Росією, озвучене щоб відвернути увагу від своїх власних протиправних дій", - написав у Twitter Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

***

Путін скликав Радбез: обговорювали «попередження терактів» у Криму

Про це у четвер повідомляє прес-служба Кремля.

"Обговорювалися додаткові заходи забезпечення безпеки громадян і життєво важливих об'єктів інфраструктури Криму у зв'язку з попередженням спецслужбами Російської Федерації "теракту" на півострові. Детально розглядалися сценарії заходів антитерористичної безпеки на сухопутному кордоні, у морській акваторії та у повітряному просторі Криму", - йдеться у повідомленні.

***

Порошенко поки не збирає РНБО

Про це в четвер Укрінформу повідомили в прес-службі РНБО України.

«У разі потреби таке засідання може бути проведене. Засідання РНБО завжди збирає президент", - сказав співрозмовник агентства.

У той же час у прес-службі РНБО зазначили, що поки інформації про проведення такого засідання у них немає. При цьому додали, тільки-но в апарат РНБО надійде команда, засідання буде організовано протягом кількох годин.

***

На думку політолога Віктора Небоженка, Путін створює єдиний терористичний простір від Києва - до Ніцци і Парижа.

"Що стосується звинувачень України з боку Путіна в тероризмі. Після вбивства Шеремета добре видно, що Кремль створює єдиний терористичний простір від Києва до Ніцци і Парижа. Так, методами терору, а не співпраці Путін визначає зону свого геополітичного впливу - від Києва до Парижа, Брюсселя і Берліна. Тому тепер проблема європейської безпеки однакова близька Україні і Європі. І поки в Європі це не зрозуміють, Путін не перестане стимулювати теракти в містах Євросоюзу і загострювати ситуацію в Україні", - написав експерт на своїй сторінці у Facebook.

***

Підприємець і місцевий політик з Енергодара Артем Дубков заявив, що Євгенії Панов, заарештований в Криму службою безпеки окупантів нібито за підготовку терактів, їздив на півострів на його прохання.

Дубков пояснив журналісту "Центру журналістських розслідувань", що 10 років був директором компанії, яка вела будівельну діяльність в Криму, і в Ялті залишилися незавершені будівництва. 

"І я попросив його (Євгенія Панова - ред.) з'їздити, подивитися, чи все там в порядку. І він точно не диверсант і нічого поганого робити не міг. Він точно потрапив під загальну гребінку ФСБ", - заявив Дубков. 

***

Обвинувачення Росії на адресу України у підготовці "диверсій" у Криму нагадали міністру закордонних справ Литви Лінасу Лінкявичусу методи КДБ.

"Агресор обвинувачує жертву в нападі. Старі методи КДБ. Неправдиві звинувачення Росії проти України з метою виправдати майбутній удар у відповідь?" - написав міністр на своїй сторінці у Twitter.

***

Заявляючи про "українських диверсантів" в Криму, Росія намагається зняти з себе санкції, вважає представник України в гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко.

"Мета РФ - зняти в будь-який спосіб санкціі, звинувативши Украіну в усіх смертних гріхах: в тероризмі, диверсіях, порушеннях, невиконаннях, зволіканнях. Ми не маємо права підігрувати цьому сценарію", - зазначила вона.

Геращенко також заявила, що "всі політичні сили повинні підтримати однозначну позицію президента Порошенка щодо провокацій РФ навколо Криму".

"Це той випадок, коли не може бути різних думок і ідеологічних розбіжностей, а потрібно демонструвати єдність в захисті суверенітету Украіни", - вважає вона.

***

Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба провів паралель між російськими провокаціями в Криму та початком війни в Грузії.

Про це він написав у своєму Facebook.

"У повідомленні ФСБ ключове – це не сам факт ДРГ, а обстріл з території України і загибель російського солдата. Не забувайте, що офіційно танки поїхали на Грузію, тому що в Південній Осетії загинули російські миротворці", – написав Кулеба.

Він зазначив, що Україні в цій ситуації залишається "лише зміцнювати армію і нерви".

***

Одного з "кримських диверсантів" - Євгена Панова викрали в Запорізькій області і вивезли в окупований Крим для інсценування провокації проти України.

Про це заявив рідний брат Панова Ігор Котелянець.

За його словами, Євген, житель міста Енергодар Запорізької області, в суботу вранці 6 серпня поїхав на зустріч з друзями і зник. Поїздку заздалегідь він не планував, в ці дні він збирався поїхати в Запорізький військовий госпіталь на планову реабілітацію після участі в АТО. В останній момент поїздку в шпиталь довелося скасувати, Євген на своїй машині поїхав до друзів на дачу. Він передзвонив дружині в суботу ввечері, сказав, що у нього все нормально, і пообіцяв, що в неділю, а найпізніше в понеділок зранку буде вдома. Оскільки у нього старий телефон і він часто сідає, то дружина спокійно чекала його вдома, і тільки факт, що він не передзвонив в неділю у неї викликав тривогу. Коли в понеділок Євген не повернувся, дружина зателефонувала рідним. Про місце його знаходження близькі дізналися із засобів масової інформації. 

***

"Українські диверсанти" виявилися кримчанами з паспортами РФпише газета "Комерсант" з посиланням на власні джерела.

У ніч на 7 серпня група з семи озброєних людей, вдягнутих у камуфляж ще радянського зразка, на надувних човнах була переправлена через Перекопську затоку і висаджена в районі Армянська.

Їм начебто якимось чином вдалося уникнути прикордонних постів, проте в парі кілометрів від узбережжя диверсантів виявила група співробітників спецназу ФСБ "Вимпел", які брали участь в прикритті складної ділянки кордону, пише газета "Комерсант" з посиланням на власні джерела.

"Вимпелів" було всього троє, тому перед тим, як спробувати затримати порушників, вони викликали на підмогу прикордонників. Поки ті їхали до спецназівців, між ними і диверсантами зав'язалася перестрілка. В ході неї один зі спецназівців отримав смертельне поранення. Вбиті були і двоє його супротивників. Інших п'ятьох вдалося блокувати і взяти живими", - йдеться в повідомленні.

За даними джерел видання більшість затриманих виявилися жителями Криму, деякі мали при собі російські паспорти.

***

У зв'язку з діями РФ в окупованому Криму та надуманими звинуваченнями на адресу України може бути скликане засідання Ради безпеки ООН.

Про це на брифінгу заявив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко.

Він уточнив, що Радбез може бути скликаний навіть серед ночі, якщо це буде необхідно.

Єльченко також розповів, що має намір інформувати про ситуацію, що склалася, голову Ради Безпеки і Генерального секретаря ООН. Він нагадав, що "військова агресія Росії в Грузії також почалася з надуманих звинувачень".

***

Під надуманим приводом Кремль розгортає гібридну спецоперацію для виправдання окупації Криму і подальших агресивних дій проти України.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України.

У зовнішньополітичному відомстві зазначають, що через інсценовані провокації в Криму Росія намагається перекласти відповідальність за свої деструктивні дії на Україну і міжнародних партнерів.

МЗС закликав світове співтовариство вдатися до всіх можливих політико-дипломатичних заходів, щоб вплинути на Кремль і запобігти новомувитку агресії проти України та остаточний зрив мінського процесу.

***

Держдеп: Останні заяви Росії про нібито причетність України до «тероризму» у Криму не мають відволікати від реальної проблеми, яку створила Росія в Україні.

Як заявила на брифінгу речниця Держдепартаменту Елізабет Трюдо, у США не хочуть, щоб такі заяви відволікали світ від окупації і спроби анексії Криму Росією і постійної агресії РФ на сході України.

Вона також підтвердила, що позиція США щодо Криму залишається незмінною: Крим є і завжди буде частиною України, США засуджують окупацію півострова Росією і закликають негайно припинити її, а санкції, запроваджені у зв’язку з цим, будуть чинними до повернення Криму Україні.

***

Турчинов переконаний: РФ готується до зриву «Мінська»

"Росія планомірно готується до загострення ситуації і зриву Мінських угод... Для того, щоб піти на подальшу ескалацію конфлікту, Путін не придумав нічого кращого за дешеву театральну постановку ФСБ з саморобними вибуховими пристроями", - заявив секретар РНБО.

***

Звинувачення російською стороною України у тероризмі в окупованому Криму лунають так само безглуздо та цинічно, як заяви російського керівництва про відсутність російських військ на Донбасі.

Це наголосив Президент України Петро Порошенко щодо закидів спецслужб РФ про нібито підготовку Україною терактів в окупованому Криму, передає прес-служба Глави держави. 

"Ці фантазії - лише привід для чергових військових погроз на адресу України. Україна рішуче засуджує тероризм у всіх його проявах і формах та, відповідно, відкидає практику використання будь-яких терористичних заходів для деокупації Криму", - зазначив Порошенко.

"Росії не вдасться своїми провокативними заявами дискредитувати Україну в очах міжнародного співтовариства та добитися скасування заслужених санкцій, запроваджених з боку наших партнерів", - зазначив Глава держави, закликавши російське керівництво зосередитися на "сумлінному дотриманні основоположних норм міжнародного права, передусім щодо поваги до суверенітету, територіальної цілісності та прав людини".

***

Військова розвідка не спостерігає у Росії потужних наступальних угруповань, які б були здатні ефективно діяти в глибині території України.

У РФ є лише тактичні сили, завдання яких - тримати в напруженні українських військових, заявив керівник прес-служби Генштабу Збройних сил України Владислав Селезньов

«Фактично, на сьогодні ми не очікуємо наступу на сході нашої країни з боку Росії, але приводів для заспокоєння немає, тому що російсько-терористичні війська постійно ведуть обстріли не лише позицій ЗСУ, але й населених пунктів, розташованих в районі АТО», – зазначив Селезньов.

У Криму, за даними представника Генштабу ЗСУ, перебуває близько 30 тисяч російський військових. Останні переміщення військової техніки на півострові Селезньов пов’язує з навчанням росіян і підготовкою до наймасштабніших цьогорічних військових навчань «Північний Кавказ-2016», які мають відбутися у вересні цього року.

***

Заяви ФСБ є прикриттям скоєних або запланованих Росією злочинів у Криму.

Про це заявив народний депутат України, глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Російські спеціальні органи практично повністю копіюють методи часів НКВС-МДБ-КДБ СРСР. Твердження ФСБ РФ про те, що мовляв, з території материкової України на територію окупованого Росією Криму прорвалися диверсійні групи МО України, не що інше, як прикриття ФСБ Росії скоєних або запланованих ними на території Криму злочинів", - зазначив Чубаров.

***

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, на території анексованого Росією Криму вже є засоби доставки ядерної зброї.

Про це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький, повідомляє прес-служба ГУР. "Засоби доставки ядерної зброї зараз розташовані на території Криму - на аеродромах і на військово-морській базі Севастополя. Це бойові кораблі і підводні човни.

Самі ядерні боєзаряди перебувають на території Південного військового округу Російської Федерації".

***

Президент РФ Володимир Путін виступив з погрозами відповісти Києву на "терор".

Зокрема господар Кремля заявив, що Україна "переходить до практики терору". На його думку, Київ має відношення до замаху на ватажка "ЛНР" Ігоря Плотницького.

Також Путін згоден із звинуваченнями  ФСБ у підготовці українською розвідкою терактів у Криму.

"Ми, безумовно, повз таких речей не проходитимемо", - заявив він

***

Міністерство оборони України спростувала інформацію, поширену ФСБ РФ, щодо участі підрозділів Головного управління розвідки Міноборони у диверсійній діяльності на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим і назвала її спробою Росії відволікти увагу від перетворення півострова на військову базу.

"Подібні заяви з боку ФСБ є нічим іншим, як спробою виправдати передислокацію та агресивні дії військових підрозділів Російської Федерації на території тимчасово окупованого півострова", - йдеться у повідомленні.

У Міноборони вважають, що у такий спосіб представники російських спецслужб намагаються відволікти увагу місцевого населення Криму та світової спільноти від злочинних дій щодо перетворення півострова на ізольовану військову базу.

Такими ж безпідставними є звинувачення щодо здійснення обстрілу півострова з материкової частини України. "Крим завжди був і залишається Українською землею, а населення півострова є громадянами України", - заявили в Міноборони.

***

У Генштабі заяву ФСБ про теракти в Криму назвали провокацією

Речник Генштабу Збройних сил України Владислав Селезньов нагадав, що "ці події почали розвиватися від ранку 7 серпня, і буквально відразу у соцмережах на території окупованого Криму з’явилися повідомлення, що нібито з української сторони якісь диверсійно-розвідувальні групи проникли на територію окупованого Криму і виконували якісь завдання. Ми відразу відреагували на це, поінформувавши, що Збройні сили України перебувають у визначених районах, на визначених опорних пунктах і виконують завдання у плановому порядку, і будь-які заяви такого змісту є провокаційними", – сказав Селезньов.

"Чотири дні ФСБ вичікувала, зараз з’явилася інформація, яка курсувала у соцмережах. Але буквально вчора представник ГУР Міноборони України Володимир Скибицький (Вадим Скібіцький - ред.) зробив заяву, що на території окупованого Криму ФСБ проводить навчання з антитерору. Тому цілком можливо, це повідомлення лягає в інформаційну складову проведення цих навчань", – додав він.

У Міністерстві оборони України ці заяви також відкинули як провокації. За даними українських силовиків, ідеться про маневри російських військ на півночі Криму. Разом із тим у Міноборони нагадали, що до 10 серпня ситуацію навколо «терактів» у Криму російська влада окупованого півострова взагалі ніяк не коментувала.

***

Федеральна служба безпеки Росії заявила, що попередила теракти в окупованому Криму, нібито підготовлені Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України.

Відповідно до заяви на сайті російського відомства, «групу диверсантів» виявили у районі міста Армянська у ніч з 6 на 7 серпня 2016 року. У ФСБ ствердили, що «при затриманні терористів у результаті вогневого контакту загинув співробітник ФСБ Росії. На місці боєзіткнення виявлено: 20 саморобних вибухових пристроїв сумарною потужністю понад 40 кілограмів у тротиловому еквіваленті, боєприпаси й спеціальні засоби ініціації, штатні протипіхотні та магнітні міни, а також гранати та спецзброю, що перебувають на озброєнні спеціальних підрозділів збройних сил України».

Також ФСБ розповсюдило заяву про ліквідацію в Криму «агентурної мережі Головного управління розвідки Міністерства оборони Збройних сил України». «Затримано осіб з числа громадян України та Російської Федерації, що сприяли у підготовці терористичних актів, які надають зізнання. Одним із організаторів попереджених терактів є Панов Євген Олександрович, 1977 року народження, житель Запорізької області, співробітник ГУР МО України, якого також затримано і надає зізнання», - заявили у ФСБ.

Нібито, у ніч на 8 серпня 2016 року «спецпідрозділами Міністерства оборони України було реалізовано ще дві спроби прориву диверсійно-терористичних груп, які попереджено силовими підрозділами ФСБ Росії і взаємодіючих відомств. Спроби прориву прикривалися масованим обстрілом з боку суміжної держави й бронетехнікою збройних сил України. В ході вогневого контакту загинув військовослужбовець МО РФ».

До цього було додано повідомлення про «посилення прикордонного режиму на кордоні з Україною».

Як відомо, російські служби у Криму повністю зупинили пропуск транспорту та пішоходів через свій пункт пропуску навпроти КПВВ "Каланчак" і обмежили пропуск транспорту і пішоходів на іншому пункті пропуску навпроти КПВВ "Чаплинка", який працював лише на в'їзд з материкової України у Крим. Згодом було призупинено роботу й третього російського пункту пропуску, який знаходиться навпроти українського КПВВ "Чонгар". Кілька днів коментатори висували різного ступеню достовірності припущення щодо обмежень, які спричинили величезні черги на в'їзд до Криму. Серед іншого лунала версія, що вони пов’язані з навчаннями російських окупаційних військ на півострові. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-