Рада готова зібратись через заяви Кремля, але реальної загрози немає – Сироїд

Рада готова зібратись через заяви Кремля, але реальної загрози немає – Сироїд

Кримська криза
Укрінформ
Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд заявляє, що в разі необхідності парламент готовий зібратися на екстрене засідання упродовж двох днів, однак на даний час перспектив реальної загрози безпекової ситуації України з боку Росії немає.

Таку думку віце-спікер висловила у розмові з кореспондентом Укрінформу, коментуючи вчорашні заяви ФСБ Росії та президента РФ Володимира Путіна щодо нібито затримання у Криму диверсійно-розвідувальної групи ГУР МОУ.

"Якщо буде необхідність, то навіть у відповідності до Конституції України Верховна Рада зобов'язана зібратися упродовж двох днів, навіть без скликання. Зрозуміло, що всі цього свідомі і готові. Хоча загроза ескалації з боку Росії є постійною, але сьогодні ми перебуваємо в періоді радше політичних торгів, аніж реальних перспектив загострення безпекової ситуації", - сказала Сироїд.

Вона вважає, що на даний час офіційної заяви Президента України Петра Порошенка у відповідь на звинувачення з боку Росії є абсолютно достатньо. За її словами, відповідь українського Президента про те, що терор не є методом України, і наша держава ніколи не відмовиться від Криму як від своєї території, є "дуже правильною".

"Гідною відповіддю була відповідь Президента України на заяву глави іншої держави. Поки що я вважаю, що ця реакція України є достатньою", - зазначила віце-спікер.

Вона висловила сподівання, що Україна відповідну підтримку отримає і від Заходу: "І стосовно реакції Заходу на провокаційні заяви Росії, і стосовно чергового підтвердження, що Крим залишається територією України".

На думку Сироїд, вчорашні заяви ФСБ Росії та Путіна є винятково провокаційними, які мають на меті дві речі: необхідність визнання світом і Україною Криму російським і прийняття Україною окупованих територій Донбасу на умовах Росії.

"Перш за все Кремль не приховує того, що йому стратегічно необхідно визнання Україною і світом анексованого Криму російським. І фактично така заява є своєрідним тестом, щоб подивитися, як будуть реагувати на це українська влада і Захід. А тому заява Президента України є дуже правильною в цьому контексті", - сказала віце-спікер.

Другою ж метою Росії, на думку Сироїд, є фактично змусити Україну прийняти окуповані території з російськими найманцями і російською зброєю на умовах Росії - без відведення зброї і без відновлення контролю над державним кордоном.

Тому в цій ситуації, переконана віце-спікер, Україні треба беззастережно наполягати на тому, що поки не буде відновлено суверенітет на окупованих територіях, не може йти і мови про жодні вибори на Донбасі.

Сироїд також вважає, що наслідком вчорашніх заяв Росії може стати загострення ситуації з правами і свободами людини на окупованому півострові, що неодноразово вже було підтверджено аналогічними історичними подіями за участю Росії.

"Крім того, я думаю, що може бути побічний ефект цих заяв - загострення ситуації з правами і свободами людини на окупованому півострові, оскільки, як ми знаємо з попереднього історичного досвіду, Росія завжди сама організовувала терористичні акти всередині країни для того, щоб їх використати для посилення терору і для згортання громадянських прав і свобод. Швидше за все, ця ситуація також буде використана таким самим чином", - підкреслила заступник Голови ВР.

Оцінюючи прогнози стосовно подальшого розвитку подій з боку Росії, Сироїд висловила думку, що загроза вторгнення Росії в Україну є перманентною, хоча останнім часом і дещо вища, ніж завжди, однак останні різкі заяви Кремля - це все-таки радше політичні заяви, ніж військові погрози, спрямовані на досягнення певних тактичних цілей російського керівництва.

"Ми маємо бути свідомі, що загроза вторгнення Росії в Україну є перманентною. Вона була завжди, навіть до того часу, як почалася війна. Ми цього просто не хотіли бачити. Ще тоді, коли Росія зайшла в Грузію, стало зрозуміло, що наступною буде Україна. Зараз ця загроза вища, ніж звичайно, бо в нас є російські війська на окупованих територіях і ми не маємо належного захисту від цього. По-друге, в нас є десятки тисяч російських військових вздовж українського кордону, вони мусять кудись рухатися: вперед або назад. По-третє, накопичується військова присутність і озброєння в Криму, і це також є загрозою для України. Тому ця загроза була, є і буде залишатися роками, а можливо й десятиліттями. Оцінювати ймовірність наступу Росії на Україну мені складно зараз, але, я думаю, що заяви Росії - це радше політичні заяви, ніж військові погрози, щоб досягнути певних тактичних цілей", - наголосила віце-спікер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-