Заколот Пригожина. Все, що відомо на цей момент

Заколот Пригожина. Все, що відомо на цей момент

Оновлюється
Укрінформ
Ватажок ПВК «Вагнер» Євген Пригожин напередодні, 23 червня, оголосив демарш проти російського військового керівництва, зокрема, і проти міністра оборони РФ Сергія Шойгу.

За його словами, Шойгу прилітав у Ростов, де особисто провів операцію по знищенню «вагнерівців», тому 25 тисяч найманців Пригожина нібито йдуть "відновлювати справедливість".

Водночас він закликав не називати це "військовим переворотом" та додав, що Шойгу боягузливо втік із Ростова і "цю тварюку буде зупинено". У Міноборони РФ інформацію назвали провокацією.

Укрінформ збирає всі новини про ситуацію у Росії.

30 ЧЕРВНЯ

11:33 - Російська ФСБ отримала завдання ліквідувати ватажка ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина після невдалого заколоту на минулих вихідних.

«Ми знаємо, що його вбивство було доручено ФСБ. Чи досягнуть вони успіху в цьому? З часом побачимо. У будь-якому разі всі такі потенційні замахи не будуть швидкими. Їм знадобиться деякий час (на підготовку і проведення операції - ред.). Але ще раз хочу підкреслити, що це відкрите питання. Чи вдасться їм це виконати? Чи наважаться вони?» - сказав в інтерв’ю The War Zone начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов.

29 ЧЕРВНЯ

09:38Сили протиповітряної оборони приватної військової компанії «Вагнера» під час заколоту в росії на минулих вихідних збили високоцінний літак Іл-22М, який під час війни використовувався ВПС РФ проти України.

«24 червня сили протиповітряної оборони приватної військової компанії «Вагнера» збили російські військові вертольоти та літак-ретранслятор Іл-22М», - повідомляє у Твіттері Міноборони Британії з посиланням на дані розвідки.

__________

28 ЧЕРВНЯ

23:13 - За допомогою супутникового сервісу Planet Labs журналісти дослідили ймовірний польовий табір «вагнерівців» у Білорусі.

Згідно з припущеннями, у військовій частині в селі Цель Осиповицького району - приблизно 90 кілометрів від Мінська - скупчення наметів однакового розміру або великогабаритної техніки.

Супутниковий знімок Planet Labs військової частини в селі Цель 27 червня
Супутниковий знімок Planet Labs військової частини в селі Цель 27 червня

***

17:20 - Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що передислокація ПВК "Вагнер" до Білорусі вимагає від НАТО нових рішень у відповідь на збільшення загрози у зв'язку з цим для країн-членів Альянсу.

"Ми також посилимо нашу контррозвідку і розвідку біля кордону, будемо підтримувати нові плани захисту кордону і чекатимемо відповіді інших союзників по НАТО на цю ситуацію. Я переконаний, що новий статус-кво, який утворився в Білорусі після спроби перевороту, також вимагає якихось нових рішень", - сказав президент Литви.

***

12:18 - Російський генерал Сергій Суровікін заздалегідь знав про підготовку ватажком ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним заколоту.

Співрозмовники видання The New York Times вбачають ознаки того, що спробу Пригожина змінити керівництво Міноборони РФ силовим шляхом могли підтримувати й інші російські генерали. На думку джерел видання, Пригожин не став би вчиняти заколот, якби не був упевнений у підтримці серед високопосадовців.

***

09:29 Білоруський диктатор Олександр Лукашенко сподівається посилити власну армію найманцями ПВК "Вагнер", які прибувають у Білорусь після спроби влаштувати заколот в РФ. Про це повідомляється у звіті ISW.

Лукашенко, ймовірно, прагне контролювати будь-які сили ПВК "Вагнер", які прибувають в Білорусь. Він підкреслив, що «ПВК Вагнер» не відкриватиме центри вербування в Білорусі, як це було в Росії, але білорусам – і, ймовірно, іншим громадянам – буде дозволено приєднуватися до ПВК у Білорусі.

***

08:28  Офіс президента Південної Кореї Юн Сук Йоля уважно стежить за подіями, пов’язаними з невдалим заколотом групи найманців ПВК «Вагнер» проти російських військових, та аналізує ймовірний вплив цього інциденту на національні інтереси Південної Кореї.

«Ми не можемо вважати, що інцидент із «Вагнером» повністю вичерпаний. Ми аналізуємо вплив цього інциденту», - сказав представник відомства.

27 ЧЕРВНЯ

21:49  Офіційний Вашингтон вважає, що дії Олександра Лукашенка, який прихистив воєнного злочинця Євгена Пригожина у Білорусі, сприяють інтересам Кремля, а не білорусів. Про це заявив на пресбрифінгу речник Державного департаменту США Меттью Міллер.

Він також підкреслив, що Сполучені Штати уважно стежать за діяльністю ПВК «Вагнер» як в Україні, так і в Африці, а також у будь-якій іншій точці світу, де б вона не діяла. Міллер зазначив, що активність «вагнерівців» шкодить інтересам країн, де вони перебувають.

***

17:49 - Лукашенко підтвердив прибуття Пригожина до Білорусі

Про це повідомляється на Телеграм-каналі держінформагентства "БЕЛТА".

"Так, справді, він (Пригожин - ред.) сьогодні в Білорусі. Як я та обіцяв, якщо ви хочете якийсь час у нас перекантуватися та інше, ми вам допоможемо. Звичайно, за їх (вагнерівців, - ред.) рахунок", - сказав Лукашенко.

                                                               ***

15:44 - Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив про відсутність підтвердження інформації про переміщення до Білорусі найманців ПВК "Вагнер" або створення для них таборів.

«Ми точно не маємо такої інформації, яка могла би бути підтверджена даними розвідки. А якщо в нас цього немає, то, як правило, цього ще немає. Ми не прогнозуємо майбутнє, ми не пишемо сценарії», - сказав Анушаускас.

***

12:25 Глава режиму в Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що віддав розпорядження щодо приведення армії у повну бойову готовність, коли в Росії розпочалася спроба заколоту очільника ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина.

Про це він сказав під час церемонії вручення погонів вищому офіцерському складу у вівторок, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Лукашенка.

«Коли події в Росії відбувалися, мною були віддані всі розпорядження щодо приведення армії в повну бойову готовність… Армія протягом полудня, всі Збройні Сили, у тому числі й міліція, спецпідрозділи, були приведені у повну бойову готовність», - сказав він.

***

11:55 У Росії закрили кримінальну справу про збройний заколот ПВК «Вагнер»

Слідче управління ФСБ припинило кримінальну справу про збройний заколот.

Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на Центр громадських зв'язків ФСБ.

«Під час розслідування кримінальної справи, порушеної Слідчим управлінням ФСБ РФ 23 червня цього року за статтею 279 КК РФ за фактом збройного заколоту, встановлено, що його учасники 24 червня припинили дії, безпосередньо спрямовані на скоєння злочину, - зазначили у спецслужбі.

                                                                         ***

10:51 - США тримали у таємниці розвіддані про плани Пригожина від більшості союзників - CNN

Про це повідомляє CNN з посиланням на джерела, знайомі з цим питанням.

Зазначається, що розвідувальні дані були настільки засекреченими, що вони були передані лише обраним союзникам Вашингтона, серед яких високопоставлені британські посадовці, на рівні всього НАТО вони не надавалися, повідомили джерела CNN.

                                                                           ***

09:06 - Білорусь не надасть бойовикам ПВК "Вагнера" надійного притулку, якщо Москва тиснутиме на Олександра Лукашенка - ISW

"У Кремлі, швидше за все, вважатимуть зрадниками бойовиків "Вагнера", які підуть за Пригожиним до Білорусі. Президент Росії Володимир Путін, зокрема, заявив у своєму виступі 26 червня, що бойовикам дозволено вирушити до Білорусі і що він дотримається своєї обіцянки... Довготермінова цінність цієї обіцянки сумнівна. Бойовики "Вагнера" у Білорусі навряд чи зможуть сховатися від російських розпоряджень про екстрадицію, якщо Путін звинуватить їх у державній зраді", - зазначають аналітики ISW.

***

08:30 - Літак Пригожина приземлився у Білорусі

Вранці у вівторок літак ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина приземлився у Білорусі. 

----------------

26 ЧЕРВНЯ

23:02 - Путін у телезверненні закликав найманців ПВК «Вагнер» укласти контракт з міноборони РФ, повернутися додому або піти до Білорусі.

У зверненні до росіян Путін поклав провину за заколот на його організаторів, утім, не називаючи їхніх імен. Ці організатори, за словами господаря Кремля, зрадили країну, народ та «тих, кого втягнули у злочин». Водночас він подякував тим «солдатам і командирам» ПВК «Вагнер», які зупинилися біля останньої межі й не пішли на «братовбивче кровопролиття».

***

21:51 - Сполучені Штати вважають необхідним зберігати єдність та ділитися із союзниками й партнерами наявною інформацією та поглядами про розвиток подій у Росії після так званого заколоту, організованого Пригожиним.

"США чітко заявили союзникам і партнерам, а також Кремлю, що не були залученими та не мають наміру втручатися в події, які розгортаються в РФ. У Вашингтоні розглядають це як «внутрішні справи Росії», додав представник адміністрації", - заявив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

***

16:52 - Фінляндія після заколоту Пригожина посилила контроль на кордоні з Росією.

«Не розкриватиму всі деталі, але ми уважніше стежимо за ситуацією на кордоні та рухом на прикордонних переходах», – розповів заступник голови Прикордонної служби Південно-Східної Фінляндії підполковник Юкка Луккарі.

***

16:40 - Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що Королівство готове до низки сценаріїв перебігу подій у Росії та зазначив «потенційно дестабілізуючий» вплив напруженості між ПВК «Вагнер» та Володимиром Путіним.

«Поки рано з упевненістю прогнозувати, якими можуть бути наслідки цього (нещодавній заколот в РФ – ред.), але ми, як завжди, готові до низки сценаріїв (розвитку подій – ред.)», – підкреслив британський прем’єр.

***

12:00 - Розслідування у Росії щодо ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина продовжується, кримінальну справу про організацію заколоту не закрито, як було обіцяно. Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на джерело в генпрокуратурі РФ.

«Справа не припинена, розслідування триває», - сказав співрозмовник агентства.

***

09:14 Росія повертає війська, які виводила зі сходу України, аби направити в Московську область через заколот найманців ПВК «Вагнер».

«Під час активізації подій політичної кризи у Російській Федерації вони збирали війська зі сходу і намагалися їх перемістити в московський регіон, але через те, що там події дуже швидко вичерпали себе, ці війська повертаються на схід. Це з тих фактів, які ми бачимо», - сказала заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі телемарафону «Єдині новини».

***

03:11 Після заколоту Пригожина Путін і його уряд похитнулися, заявив колишній директор ЦРУ та генерал армії США у відставці Дейвід Петреус. За його словами, Пригожин зберіг своє життя, але втратив групу "Вагнера", і йому "слід бути дуже обережним біля відкритих вікон у новому місці в Білорусі, куди він збирається".

"Ясно, що у Пригожина здали нерви. Він був… приблизно за дві години їзди від околиць Москви, де починали готувати оборонні позиції. Це повстання, хоч і викликало оплески, не викликало такої підтримки, на яку він сподівався. І знову він вирішив прийняти угоду. Він відмовився від цих зусиль", - сказав ексдиректор ЦРУ в ефірі CNN.

25 ЧЕРВНЯ

22:56 Президент Франції Еммануель Макрон вважає, що заколот найманців ПВК «Вагнер» підкреслює розбіжності, наявні у владних колах Російської Федерації.

В інтерв’ю газеті Provence Макрон сказав, що марш ПВК «Вагнер» на Москву, який раптово зупинився, «показує розбіжності, що існують у російському таборі, і крихкість як його військових, так і допоміжних сил».

***

20:35  Голова комітету Держдуми з оборони РФ Андрій Картаполов вважає, що ПВК "Вагнера", які брали участь у заколоті її очільника Євгена Пригожина, нема за що забороняти.

За його словами, учасники ПВК "Вагнера", які були у Ростові-на-Дону, "нічого поганого не робили", оскільки "виконували накази свого командування". На його думку, вони "нікого не ображали, нічого не ламали" і до них ні в кого немає претензій - "ні у жителів Ростова, ні у військовослужбовців Південного військового округу, ні у правоохоронних органів".

***

20:13 Два літаки спеціального льотного загону "Росія", якими користується президент РФ Володимир Путін, повернулися до Москви в ніч проти 25 червня після невдалого заколоту ПВК «Вагнер» на чолі з Євгеном Пригожиним.

Це випливає із даних сервісу Flightradar24, на які звернуло увагу «Агентство».

Йдеться про два літаки — Іл-96-300ПУ з бортовим номером RA-96021 та ІЛ-96-300ПУ з бортовим номером RA-96022.

***

19:12 У суботу, 24 червня, під час розгортання заколоту Євгенія Пригожина та ПВК "Вагнер", президента і верховного головнокомандуючого РФ Володимира Путіна "не було ніде",тому тепер йому буде складніше "збирати вертикаль влади".

Про це пише "Медуза" з посиланням на джерела з владних кіл РФ.

Співрозмовники, близькі до Кремля, визнають, що заколот послабив позиції Путіна. "Він не міг спуститися до Пригожина, але його вчора [після телезвернення] не було ніде. Він "цар“, „перший“, але бляха-муха, коли треба — втрутися, а не змушуй за себе світити фасадом Лукашенка та перемовлятися силовиків", - сказало джерело.

***

16:32 - У Пригожина заявили, що він «не на зв'язку» – ЗМІ

У пресслужбі ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина заявили, що він поки не на зв'язку.

Про це повідомили RTVI у пресслужбі Пригожина.

"Він передає всім привіт і відповість на запитання, коли буде на нормальному зв'язку", - сказали журналісту видання у відповідь на запит.

 пресслужбі ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина заявили, що він поки не на зв'язку.

Про це повідомили RTVI у пресслужбі Пригожина, передає Укрінформ.

"Він передає всім привіт і відповість на запитання, коли буде на нормальному зв'язку", - сказали журналісту видання у відповідь на запит.

                                                                               ***

14:37- Розвідка США знала, що Пригожин готує заколот - CNN

Про це повідомляє CNN.

В американській розвідці вважають, що керівник приватної військової компанії "Вагнер" Пригожин планував кинути серйозний виклик російському військовому керівництву досить тривалий час, але було незрозуміло, якою буде його кінцева мета, повідомили CNN троє людей, знайомих з цим питанням.

                                                                             ***

09:53 - США не зафіксували переміщень ядерної зброї у Росії під час заколоту Пригожина

Як передає Укрінформ, про це з посиланням на речника Державного департаменту повідомляє CNN.

"Ми не помітили жодних змін у розташуванні російських ядерних сил", - сказав речник Держдепу.

                                                                       ***

09:12 - Збройне повстання засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина та його похід на Москву показало слабкість Кремля, і, найімовірніше, завдасть суттєвої шкоди зусиллям країни-агресора у війні проти України.

Про це повідомляється у звіті ISW.

"Повстання Пригожина продемонструвало, що російським військам бракує резервів у багатьох тилових районах і воно майже напевно погіршить моральний дух російських військ в Україні, адже українські сили можуть це використати для коригування спроб прориву російської оборони", - йдеться у звіті.

***

05:20 -  Американська розвідка усвідомлювала, що ватажок ПВК «Вагнер» Євген Пригожин планував якійсь акції проти військового керівництва РФ, але не могла передбачити, у що це врешті-решт виллється.

За даними джерел телеканалу CNN, хоча було очевидно, що між ПВК «Вагнер» і Кремлем ведеться боротьба за владу, американські та європейські розвідники не передбачали, що Пригожин зважиться захоплювати цілі регіони Росії.

***

01:58 - Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк вважає, що своїми діями засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин показав російській владі, що монополії на насильство більше немає.

***

00:09  Власник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин та його бойовики виїхали зі штабу Південного військового округу в Ростові, який захопили напередодні. Жителі Ростова, які зібралися біля штабу, проводжали Пригожина схвальними вигуками та оплесками.

***

24 ЧЕРВНЯ

22:59 - Ідея посередництва Білорусі на переговорах Кремля із засновником ПВК «Вагнер» була особистою ініціативою Олександра Лукашенка.

Про це розповів речник президента РФ Дмитро Пєсков. За його словами, кримінальну справу стосовно Пригожина буде припинено, «він піде до Білорусі».

***

22:14 - Олександр Лукашенко провів телефонну розмову з Володимиром Путіним за  результатами переговорів із керівництвом ПВК «Вагнер».

Як зазначає державне інформагентство Білорусі БЕЛТА, «президент Росії підтримав і подякував білоруському колезі за виконану роботу».

***

21:38  В адміністрації президента США Джо Байдена відбулася нарада, на якій розглянули останні події в Росії.

«Команда з питань національної безпеки поінформувала сьогодні президента Байдена і віцепрезидента Гарріс про останні події в Росії», - зазначили в Білому домі.

***

20:56 - Очільник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин заявив, що він розвертає бійців угруповання до польових таборів.

***

20:44 - Чим довше президент РФ Володимир Путнін переховуватиметься у бункері, тим більше від цієї ситуації втратять всі, хто пов’язаний з Росією. Про це зазначив у своєму відеозверненні президент Володимир Зеленський.

Він звернувся російською мовою до росіян: ”Скажу по-русски. Человек из Кремля, очевидно, очень боится и, наверное, прячется где-то, не показывается. Уверен, что уже не в Москве. Звонит куда-то, выпрашивает что-то. Он знает, чего боится, потому что он сам создал эту угрозу. Всё зло, все потери, вся ненависть – он это сам распространяет. И чем дольше ещё он сможет перебегать между своими бункерами, тем больше потеряете вы все, все, кто связан с Россией”.

***

20:30 - Олександр Лукашенко провів переговори з засновником ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним. Як повідомив Телеграм-канал "Пул Первого", переговори проводилися за погодженням з президентом РФ Володимиром Путіним і тривали "впродовж усього дня".

***

20:27 - Ряд російських олігархів та урядовців могли залишити Москву на тлі протистояння ПВК "Вагнер" із Міністерством оборони РФ. Про це повідомляють російські ЗМІ.

Зокрема, за інформацією видання "Важные истории", 24 червня з Москви нібито вилетіли два літаки, які використовує президент РФ Володимир Путін.

***

20:16 - ФСБ проводить масові рейди в регіонах Росії за адресами колишніх та нинішніх найманців ПВК "Вагнер".

Силовики приходять додому зі зброєю, шукають найманців та погрожують кримінальними справами про держзраду, якщо ті вирішать приєднатися до Пригожина.

***

20:08 - Президент США Джо Байден провів телефонні розмови з главою Франції Емманюелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцем та прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

«Лідери обговорили ситуацію в Росії. Вони також підтвердили свою непохитну підтримку України», – зазначили в Білому домі.

***

19:56 - В Міністерстві закордонних справ Росії оприлюднили заяву у зв’язку зі «спробою збройного заколоту». Її текст розміщений на офіційному сайті російського міністерства.

В МЗС Росії заявляють, що прагнення «змовників» націлені на дестабілізацію ситуації в країні, «заколот грає на руку зовнішнім ворогам Росії». Також МЗС РФ застерегло західні країни від використання внутрішньої ситуації в країні для досягнення своїх «русофобних цілей».

***

18:58 - Білоруський опозиційний об’єднаний перехідний кабінет міністрів на чолі зі Світланою Тихановською заявив про денонсацію політичних і військових домовленостей із Росією та звернувся до білоруського народу і білоруських військових.

"Постає питання про існування нашої держави. Тільки від нас з вами залежить, чи зможемо ми звільнитися від імперського гніту Росії і побудувати вільну і незалежну державу — Республіку Білорусь", - йдеться у заяві.

***

18:30 - Мер Москви Сергій Собянін оголосив, що понеділок 26 червня буде в Москві неробочим днем "з метою мінімізації ризиків" на тлі оголошення режиму контртерористичної операції. 

***

18:26 - На території Росії заблоковано низку інтернет-ресурсів, аби завадити поширенню закликів до участі у заколоті ПВК "Вагнер".

«Низка ресурсів обмежується з метою перешкоджання поширенню закликів до участі у військовому заколоті», – заявили в Роскомнагляді.

***

18:28 - Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що будь-які проблеми, які виникають у державі-агресорі Росії, відповідають інтересам України.

«Будь-яке повстання, будь-яка проблема, яка виникає в тилу ворога, відповідає нашим інтересам... Зараз дуже рано прогнозувати наслідки (для України – ред.), тому що Пригожин повстав проти всієї машини російської держави, тому спрогнозувати їх було би занадто спекулятивно. Ще раз повторюю: будь-які проблеми в тилу ворога – на благо нашої перемоги», – сказав глава МЗС.

***

18:08 - Держсекретар США Ентоні Блінкен обговорив розвиток ситуації в Росії з главами МЗС Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства, а також верховним представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки.

Зазначається, що сторони «обговорили поточну ситуацію в Росії».

Глава Держдепартаменту підкреслив, що «підтримка України Сполученими Штатами не зміниться». Крім того, США «продовжать тісно співпрацювати з членами Альянсу та партнерами».

***

18:02 - Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним, в ході якої турецький лідер висловив готовність сприяти щонайшвидшому розв’язанню ситуації.

Ердоган також наголосив на «важливості діяти здоровим глуздом».

***

17:58 - Бунт ПВК “Вагнер” деморалізує російську армію, що відкриває перед ЗСУ два сценарії дій: швидку контратаку углиб розташування російської армії або висунення Москві ультиматуму про виведення військ з території України. Таку думку в коментарі кореспондентові Укрінформу висловив екскомандувач Сухопутних військ Польщі, колишній заступник міністра національної оборони, генерал Вальдемар Скшипчак.

“Невідомо, чим закінчиться цей бунт, але чітко видно, що росіяни налякані, частина регулярних військ не хоче протидіяти ПВК “Вагнер”, оскільки вони втомилися і від війни, і від міністра Шойгу”, - зазначив експерт.

За його словами, ситуація в Росії розвиватиметься або за сценарієм “кривавої різанини, або зміни влади у Кремлі”.

***

17:52 - Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер висловив занепокоєння щодо долі ядерної зброї в Росії у зв’язку із заколотом збройного формування "ПВК Вагнер".

"Події в Російській Федерації завжди мають надзвичайно важливе стратегічне значення, оскільки Росія має біологічну, хімічну та ядерну зброю. Ядерна зброя не повинна потрапити до чужих рук", - сказав канцлер.

***

17:32 - ПВК «Вагнер» закликає військових РФ з окупованих територій України приєднатися до маршу на Москву.

Листівки з таким закликом поширюються на тимчасово окупованих територіях, зокрема в Донецькій та Луганській областях, повідомили Укрінформу обізнані джерела. За їхніми даними, у цих регіонах України розклеюють листівки із закликом до російських солдатів не виконувати злочинних наказів і приєднуватися до маршу ПВК «Вагнер» у Москві.

***

17:20 - У РФ колона ПВК "Вагнер" дісталася Липецької області. Колона проїжджає повз місто Єлець, розташоване біля федеральної траси «Дон». У самому місті силовики перекрили в'їзди та виїзди. За даними видання, колона перебуває приблизно за 420 км від Москви.

***

17:06 - Оперативний штаб Липецької області РФ закликав мешканців не виходити з дому й утриматися від будь-яких поїздок у регіоні.

«Для забезпечення правопорядку та безпеки громадян Липецької області оперативний штаб регіону просить мешканців без нагальної потреби не залишати свої будинки та утриматися від будь-яких поїздок на особистому чи громадському транспорті», - йдеться у повідомленні.

***

17:04 - Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що Латвія не видаватиме гуманітарні чи інші види віз росіянам, а також не змінюватиме запроваджені торік обмеження на перетин кордону навіть на тлі нинішніх подій у РФ.

***

16:53 - МЗС Австрії застерігає своїх громадян від поїздок до шести областей РФ, які межують із Україною.

"Застерігаємо від поїздок до адміністративних областей, що межують з Україною (Бєлгородськї, Курської, Брянської, Воронезької, Ростовської, Краснодарської). У зв'язку з нинішніми подіями слід уникати зазначених адміністративних областей, зокрема міста Ростов та прилеглих територій", - йдеться у рекомендації.

***

16:26 - Президент Росії Володимир Путін підписав закон про адміністративну відповідальність за порушення режиму воєнного стану.

Зокрема, Кодекс РФ про адміністративні правопорушення (КоАП) доповнюється статтею 20.51, відповідно до якої порушення режиму воєнного стану каратиметься стягненням адміністративного штрафу з громадян у розмірі від 500 до 1000 рублів або ж адміністративним арештом на термін до 30 діб.

Для посадових осіб сума штрафу становитиме від однієї до двох тисяч рублів або ж буде застосований арешт на термін до 30 діб.

У разі порушення зазначеного режиму з використанням транспортного засобу разом із грошовим стягненням у громадян РФ можуть конфіскувати автомобіль.

***

16:05 - Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Володимир Путін у Кремлі та продовжує працювати.

Раніше на низці Телеграм-каналів з'явилась інформація, що Путін поїхав із Москви в одну зі своїх резиденцій, розташовану в іншому регіоні.

***

15:49 - Високий представник ЄС Жозеп Боррель провів консультації з міністрами закордонних справ Групи семи щодо ситуації в Росії.

«Мав телефонні розмови з міністрами закордонних справ G7 для обміну поглядами щодо ситуації в Росії. Перед засіданням Ради міністрів ЄС із закордонних справ, що відбудеться у понеділок, я здійснюю координацію всередині Європейського Союзу та активував Центр з реагування на кризи. Наша підтримка України залишається незмінною», - написав він.

***

15:41 - У Москві перекрили рух річкового транспорту.

«Рух Москвою-рікою тимчасово припинено, роботу причалів також обмежено, заявили у столичному департаменті транспорту», - йдеться у Телеграм-каналі російського держінформагентства.

***

15:32 - У російському Ростові-на-Дону, біля штабу Південного військового округу, лунали звуки вибухів та стрілянини. Відео, на яких зафільмовані кадри, як люди тікають від цих звуків, були опубліковані в Телеграм-каналі Nexta.

***

15:11 - Офіційні особи НАТО стримано відреагували на події в Росії, де сили приватної компанії «Вагнера» відмовилися виконувати накази військового керівництва.

«Ми продовжуємо здійснювати моніторинг цієї ситуації», - зазначила речниця Альянсу Оана Лунгеску.

***

14:54 - Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв під час телефонної розмови з президентом РФ Володимиром Путіним назвав заколот "вагнерівців" "внутрішньою справою Росії".

"Президент Касим-Жомарт Токаєв переговорив телефоном із президентом Росії. Володимир Путін поінформував про ситуацію в країні. Касим-Жомарт Токаєв зазначив, що події, які відбуваються, – це внутрішня справа Росії", - йдеться у повідомленні його пресслужби.

***

14:48 - Міністерство транспорту Московської області повідомило про перекриття мостів через річку Оку на південь та схід від Москви, не уточнивши причин цього.

***

14:45 - У Великій Британії та Польщі «уважно стежать» за ситуацією в Росії.

«Після нічних подій за участю групи «Вагнера» та російських військових ми (Велика Британія – ред.) уважно стежимо за ситуацією та тісно співпрацюємо з нашими союзниками», – зазначив міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі.

А радник президента Польщі Павел Салек заявив, що в сусідній з Україною державі теж стежать за ситуацією в РФ.

***

14:38 - У низці регіонів РФ оголошено режим контртерористичної операції, Москва готується до облоги.

Як повідомили у ГУР Міноборони України, в зв’язку з цим силовики отримали дозвіл на: прослуховування будь-яких розмов та перевірку переписки, проведення затримань та обшуків без додаткових погоджень, силовий доступ в приватні та службові приміщення, використання автомобільного транспорту громадян та організацій, відключення всіх видів зв’язку, «видалення фізичних осіб з ділянок місцевості та об’єктів.

***

14:26 - На окупованій Луганщині у зв’язку з останніми подіями в Росії ворог посилив пропускний режим на кордоні, а на лінії зіткнення всі міста закрив на в’їзд та виїзд.

«У зв’язку з тією ситуацією в Росії вони (загарбники - ред.) і ще посилили пропускний режим, взагалі там люди не просуваються, тому ситуація критична… Посилено на кордонах пропускні пункти. Навіть і пішохідні, які там відкривали до рашки, то станом на ранок вони були закриті. Зараз нібито почали працювати, але людей дуже ретельно перевіряють», - сказав очільник області Артем Лисогор та додав, що зараз люди з Луганщини не наважуються їхати до Ростова та Ростовської області.

***

14:25 - Керований Євгенієм Пригожиним збройний напад ПВК "Вагнер" на російське військове керівництво Росії у Ростові-на-Дону, скоріш за все, матиме значний вплив на війну, яку РФ веде в Україні. Про це йдеться у звіті ISW.

***

14:23 - Президент Польщі Анджей Дуда провів у суботу консультації з главою уряду і міністром оборони Польщі, а також союзниками з приводу ситуації, яка розвивається в Росії.

“У зв’язку з ситуацією в Росії провів уранці консультації з прем’єром і міністром національної оборони, а також союзниками. Перебіг подій за нашим східним кордоном перебуває під постійним моніторингом”, - написав Дуда.

***

14:14 - Президент Росії Володимир Путін провів розмови з президентом Казахстану Касимом-Жомартом Токаєвим і президентом Білорусі Олександром Лукашенком, в ході яких російський диктатор поінформував колег про ситуацію в країні.

Зокрема, Токаєв зазначив, що нинішні події є внутрішньою справою Росії.

***

14:06 - Міноборони Чехії прокоментували події в Росії. Зокрема, там зауважили, що у РФ невдалі війни завжди завершувалися внутрішнім хаосом.

«Ось ми нарешті знаємо, що в Росії називають спецоперацією. Після шістнадцяти місяців війни в Україні Росія воює з Росією. Нічого дивного. Це їхня традиція. Невдалі війни там закінчуються стратою царя, хаосом і громадянською війною під пильним оком нечисті. Вітаємо», - написала очільниця відомства Яна Чернохова.

***

14:05 - Нідерланди закликали уважно стежити за розвитком подій в Росії в результаті конфлікту між главою ПВК Вагнера Євгеном Пригожиним та міноборони РФ.

“Уважно стежте за внутрішніми подіями в Росії. Я також перебуваю у тісному контакті з посольством, яке робить все можливе, щоб отримати чітке уявлення про ситуацію. Ми інформуємо нідерландців, які перебувають у країні, через службу порад та інформації для мандрівників”, - написав міністра закордонних справ країни Вопке Гукстри.

***

13:35 - Найближчі 48 годин визначать новий статус Російської Федерації, заявляє радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк.

"Або повноцінна громадянська війна, або договірний транзит влади, або тимчасовий перепочинок перед наступним етапом падіння путінського режиму", - вважає він.

***

13:29 - Європейський Союз уважно стежить за розвитком подій у Російській Федерації, перебуває в контакті з міжнародними партнерами щодо цього та підтверджує непохитну підтримку України.

«Проводимо уважний моніторинг розвитку ситуації в Росії. Перебуваємо в контакті з європейськими лідерами та партнерами по G7. Це очевидно є внутрішньою справою Росії. Наша підтримка України та Президента України Зеленського є непохитною», - написав Шарль Мішель.

***

13:26 - Публічне приниження президента РФ Володимира Путіна є провалом для диктатури, чим би не завершилася нинішня спроба заколоту ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина. Про це заявив голова Комітету в закордонних справах німецького Бундестагу Міхаель Рот.

«Я не знаю, чи російський злочинний режим серйозно хитається. Але в умовах жорсткої диктатури це схоже на суперкрах, коли хтось ставить під сумнів владу абсолютного правителя. Приниження Путіна. І це на очах у світової громадськості», - написав депутат.

Він додав, що російський злочинний режим «канібалізується».

***

13:23 - Ватажок ПВК «Вагнера» Євген Пригожин вперше відкрито висловив незгоду з президентом РФ Володимиром Путіним, коментуючи його звернення.

«Щодо зради батьківщини президент (Путін, - ред.) глибоко помилився. Ми патріоти своєї батьківщини, ми воювали та воюємо, всі бійці ПВК “Вагнер”. І ніхто не збирається на вимогу президента, ФСБ або ще когось прийти з повинною… Тому що ми не хочемо, щоб країна жила далі у корупції, обмані та бюрократії», - сказав Пригожин.

***

13:15 - Колона військової техніки рухається в бік Москви трасою М4 у Липецькій області.

***

13:00 - Президент Володимир Зеленський відреагував на заколот ПВК "Вагнер" проти російської влади і заявив, що наразі слабкість РФ очевидна. За його словами, Україна здатна захистити Європу від розповзання російського зла і хаосу.

“Слабкість Росії очевидна. Повномасштабна слабкість. І чим довше Росія триматиме свої війська та найманців на нашій землі, тим більше хаосу, болю і проблем для себе ж потім отримає. Це теж очевидно. Україна здатна захистити Європу від розповзання російського зла і хаосу”, - підкреслив Зеленський.

***

12:45 - Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов заявив, що українська формула миру передбачає у тому числі запуск процесів саморуйнації Росії.

***

12:44 - Протистояння між ватажком ПВК “Вагнер” Євгеном Пригожиним та військово-політичним керівництвом Російської Федерації є ознакою краху режиму президента РФ Володимира Путіна, зазначив представник ГУР Андрій Юсов.

За його словами, насамперед треба розуміти, що йдеться про внутрішній російський конфлікт і протистояння, які є прямим наслідком злочинної військової агресії режиму Путіна проти України.

***

12:27 - Проведення випускних вечорів у московських школах та традиційного загальноміського випускного в Парку імені Горького переноситься через введений у російській столиці режим контртерористичної операції.

Масові заходи у вихідні скасувала також Тверська, Калінінградська, Тульська області.

***

12:23 - Підрозділи ПВК «Вагнер» розраховують дістатись до Москви. Про це повідомляє британська розвідка.

"У Ростові-на-Дону "Вагнер" зайняв ключові об'єкти безпеки, включно зі штабом, який керує військовими операціями Росії в Україні", - зазначають у відомстві.

Як припускають у розвідці, маючи на меті дістатися до Москви, інші підрозділи військової компанії рухаються на північ через Воронезьку область.

***

12:08 - Джерело у російських спецслужбах повідомило, що ПВК «Вагнера» зайняла військові об'єкти у Воронежі, які знаходяться приблизно за 500 км на південь від Москви.

Поки що конкретного плану придушення заколоту ФСБ не має.

***

11:26 - Радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк вважає, що нині у Росії фактично спостерігається початок громадянської війни.

"Сьогодні ми фактично спостерігаємо початок громадянської війни. Група Пригожина захоплює військові об‘єкти, штаби та цілі міста, майже не зустрічаючи спротиву на своєму шляху, роззброюючи випадкових солдатів та поліціантів. Путін оголошує Пригожина зрадником та поза законом та анонсує відповідні накази спецслужбам, але нічого не відбувається — криза управління, фактична втрата влади", - зазначив він.

***

10:17 - Президент Росії Володимир Путін назвав ситуацію зі збройним заколотом "ударом у спину країні та народу" - відступництвом.

"Росію заколотом намагаються штовхати до поразки та капітуляції. Дії проти бунтівників будуть жорсткими... Росія жорстко реагуватиме на зраду. Заколотники зазнають неминучого покарання", - заявив він.

***

06:55 - Мер Москви Сергій Собянін заявив, що у зв’язку з діями ПВК «Вагнер» на території Росії в місті проводяться «антитерористичні заходи», запроваджено додатковий контроль на дорогах.

Тим часом у російських Телеграм-каналах поширюються відео про захоплення «вагнерівцями» адміністративних будівель та військових будівель у Ростові, які були здані без бою.

***

03:57 - Російським силовикам наказали стріляти при будь-якій спробі агресії в їх бік.

Водночас у Москві силовиків привели в підвищену готовність, а в Ростовській області озброюють військовослужбовців строкової служби.

***

03:05 - Білий дім «стежить за ситуацією» в Росії після погроз ватажка групи найманців «Вагнера» Євгена Пригожина на адресу російського військового керівництва.

«Ми стежимо за ситуацією і консультуватимемося із союзниками й партнерами щодо цих подій», - сказав речник Ради національної безпеки Адам Ходж.

Фото: meduza.io
Фото: meduza.io

***

01:59 - Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк відреагував на події в Росії.

За його словами, ситуація з конфліктом засновника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина з військовим керівництвом РФ нагадує повернення до історичних процесів у країні-агресорі, з бунтами та опричниками, зміною влади.

***

00:12 - Ватажку ПВК "Вагнер" Євгену Пригожину загрожує до 20 років ув’язнення за справою Генпрокуратури РФ.

У російському відомстві заявили, що діям Пригожина буде надано «належну правову оцінку».

При цьому зазначається, що за порушеною статтею передбачено позбавлення волі терміном від 12 до 20 років.

***

00:44 - Російське ФСБ звернулося із закликом до бійців «Вагнера» не виконувати накази Пригожина та затримати його.

«Закликаємо бійців ПВК не робити непоправних помилок, припинити будь-які силові дії проти російського народу, не виконувати злочинні та зрадницькі накази Пригожина, вжити заходів для його затримання»,- зауважується в заяві, поширеній ФСБ.

Фото: meduza.io
Фото: meduza.io

***

00:14 - Основна траса з Москви до Ростова-на-Дону перекривається російськими силовиками після заяв керівника ПВК «Вагнер» Пригожина, тим часом московське управління ФСБ підняте за тривогою.

«На трасі «Дон» (Москва - Вороніж - Ростов-на-Дону) ФСБ за підтримки СОБР (спеціальних загонів швидкого реагування військ нацгвардії) виставляють блокпости», - зазначається в повідомленні ВВС. 

23 ЧЕРВНЯ

23:44 - Президент Росії Володимир Путін обізнаний із ситуацією щодо засновника ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина.

«Вживаються усі необхідні заходи" -, повідомив прессекретар Путіна Дмитро Пєсков.

***

23:17 - ФСБ Росії відкрило кримінальну справу проти керівника ПВК «Вагнер» Пригожина через заклик до збройного заколоту.

Заяви засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина стали підставою для порушення кримінальної справи про заклик до збройного заколоту, повідомили в Національному антитерористичному комітеті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-