Комітет Європарламенту схвалив продовження лібералізації торгівлі для України ще на рік

Комітет Європарламенту схвалив продовження лібералізації торгівлі для України ще на рік

Укрінформ
Комітет Європарламенту з питань міжнародної торгівлі у четвер схвалив продовження заходів з лібералізації торгівлі для підтримки України та Молдови.

Про це повідомляє пресслужба ЄП, передає Укрінформ.

Як зазначається, рішення щодо України було ухвалене 26 голосами, 10 членів комітету висловилися проти, один утримався.

Пропонується продовжити тимчасове призупинення ввізних мит та квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС ще на рік - з 6 червня 2024 року до 5 червня 2025 року, щоб підтримати Україну в умовах агресивної війни.

Водночас законодавство наділяє Єврокомісію повноваженнями «вживати оперативних заходів і запроваджувати будь-які необхідні заходи в разі значних перебоїв на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн ЄС через український імпорт».

У ньому також передбачено екстрене гальмування для «особливо чутливої» сільськогосподарської продукції, а саме м'яса птиці, яєць і цукру. Це означає, що якщо обсяг імпорту цих продуктів перевищить середні обсяги 2022 і 2023 років, тарифи будуть знову введені.

Під час окремого голосування комітет схвалив, щоб усі мита на імпорт з Молдови повинні бути призупинені ще на один рік. Рішення ухвалено 28 голосами, два члени комітету висловилися проти і 6 утрималися.

Очікується, що Європарламент проголосує за цю позицію в першому читанні на пленарному засіданні наступного тижня. Після цього Рада ЄС офіційно затвердить регламент, і він набуде чинності після публікації в Офіційному віснику ЄС.

Читайте також: Європарламент ухвалив резолюцію на підтримку України після двох років війни

Як повідомляв Укрінформ, у січні Єврокомісія запропонувала продовжити ще на рік дію так званих автономних торговельних заходів для товарів, вироблених в Україні та Молдові, що означає продовження режиму лібералізації торгівлі між ЄС та цими країнами.

Автономні торговельні заходи ЄС для України були введені в дію 4 червня 2022 року для підтримки української економіки. За даними Єврокомісії, протягом 12 місяців, до жовтня 2023 року, загальний обсяг українського імпорту до ЄС становив 24,3 мільярда євро, що на 0,3 мільярда євро більше порівняно з 2021 роком.

Торговельна лібералізація запроваджена в межах тарифної лібералізації, що передбачена Угодою про асоціацію Україна-ЄС та створенням Поглибленої та всеохопної зони вільної торгівлі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-