Єврокомісія запропонувала продовжити на рік лібералізацію торгівлі з Україною й Молдовою

Єврокомісія запропонувала продовжити на рік лібералізацію торгівлі з Україною й Молдовою

Укрінформ
Єврокомісія запропонувала продовжити ще на рік дію так званих автономних торговельних заходів для товарів, що вироблені в Україні й у Молдові, що означає продовження режиму лібералізації торгівлі між ЄС та обома країнами.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської комісії.

«Європейська комісія сьогодні запропонувала поновити призупинення зборів на імпорт та дію квот для українського експорту до ЄС ще на рік, посилюючи, в той же час, захист для чутливих аграрних продуктів в ЄС. Це зроблено у відповідності із зобов’язаннями ЄС підтримувати Україну так довго, як це буде необхідним», - йдеться у документі.

Паралельно, Єврокомісія призупинила ще на один рік призупинення всіх податків на імпорт з Молдови, що набуло чинності у липні 2022 року.

Читайте також: У Варшаві заявили, що ембарго на українську продукцію діятиме до порозуміння з Києвом

Автономні торговельні заходи (ATM) для українського експорту були запроваджені Європейським Союзом у липні 2022 року як ключовий елемент непохитної підтримки України та її економіки у відповідь на складну ситуацію, в якій опинилися українські виробники та експортери внаслідок повномасштабної війни.

Одночасно з підтримкою України вони передбачають відповіді на чутливі для європейських фермерів та інших виробників питання у зв’язку зі значним зростанням імпорту деяких аграрних товарів з України до ЄС у 2022 -2023 роках. У цьому контексті ATM передбачають запровадження певних захисних механізмів на той випадок, якщо зростання імпорту з України буде призводити до суттєвих порушень на ринку ЄС або на аграрних ринках однієї або кількох країн-членів.

Читайте також: Україна й Польща розпочали обмін листами на технічному рівні щодо експортних ліцензій

Для найбільш «чутливих» сільськогосподарських товарів, таких як курятина, яйця та цукор, передбачені певні захисні заходи, які мають стабілізувати імпорт на середньому рівні обсягу операцій з імпорту, які спостерігалися у 2022 та у 2023 роках. Якщо обсяги імпорту цих товарів будуть перевищувати зазначені показники, проти додаткового обсягу цих видів продукції можуть застосовуватися торговельні тарифи.

Пропозиції Європейської комісії будуть передані на розгляд Європарламенту та Ради ЄС для опрацювання та затвердження.

Мета їх полягає в тому, щоб забезпечити плавний перехід до нових правил торгівлі до завершення терміну дії поточних ATM, який збігає 5 червня 2024 року для України та 24 липня 2024 року для Молдови.

Читайте також: Україна зробила значний внесок у розв’язання «зернової» проблеми із сусідами - Стефанішина

Як повідомлялося, Автономні торговельні заходи ЄС для України були введені в дію 4 червня 2022 року для підтримки української економіки. Разом із запровадженими Євросоюзом «коридорами солідарності» ATM дозволили зберегти стабільний потік товарів з України у 2022-23 роках попри агресивну російську війну, яка уразила торговельні шляхи та підірвала загальний обсяг української торгівлі. За даними Єврокомісії, протягом 12 місяців, до жовтня 2023 року, загальний обсяг українського імпорту до ЄС становив 24,3 мільярда євро, що на 0,3 мільярда євро більше порівняно з 2021 роком.

Торговельна лібералізація запроваджена в межах тарифної лібералізації, що передбачена Угодою про асоціацію Україна-ЄС та створенням Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, та передбачає всі податки, квоти та інші захисні заходи проти українського імпорту до ЄС.

ЄС і Україна продовжують обговорення постійної та взаємної тарифної лібералізації відповідно до статті 29 Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-