Енергоатом завершив минулий рік із чистим збитком ₴4,8 мільярда – StateWatch

Енергоатом завершив минулий рік із чистим збитком ₴4,8 мільярда – StateWatch

Укрінформ
У 2020 році ДП «НАЕК «Енергоатом» зазнала чистих збитків на суму 4,8 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це свідчить звіт про виконання фінансового плану Енергоатома за 2020 рік, повідомляється на сайті експертної організації StateWatch.

Згідно із фінансовим планом, 2020 рік ДП «НАЕК «Енергоатом» мало закінчити із прибутком у сумі 1,6 млрд грн. При цьому, чисті збитки компанії за вказаний період становили 4,8 млрд грн.

У ІV кварталі минулого року Енергоатом покращив фінансовий результат, тоді як за підсумками трьох кварталів сума чистого збитку сягала 5,3 млрд грн.

Середня кількість працевлаштованих осіб на Енергоатомі за підсумками 2020 року становила 33 816 осіб. Середньомісячна заробітна плата керівника компанії становила в минулому році 241,5 тис. грн, члена правління – 236,7 тис. грн, адміністративного персоналу – 49,5 тис. грн, працівника – 31,9 тис. грн.

Як повідомляв Укрінформ, за результатами 2019 року ДП «НАЕК «Енергоатом» відзвітувало про 3,8 млрд грн прибутку. У 2018 році прибуток компанії становив 4,6 млрд грн.

Читайте також: Конкурс на посаду президента Енергоатома оголосять найближчим часом - Прем'єр

Фінансовий стан Енергоатома міг бути ще гіршим, якби компанії не знизили обов'язковий обсяг електроенергії, який мав продаватися в рамках покладання спеціальних обов’язків (ПСО). Про це йдеться в коментарі експерта аналітичного центру DiXi Group Богдана Серебреннікова, який є у розпорядженні Укрінформу.

"Фінансовий стан Енергоатома міг бути ще гіршим, адже у 2020 році обсяг електроенергії, яку компанія мала продавати в рамках ПСО по регульованій ціні, був знижений Кабміном з 85% до 50-55% від виробітку, а сама ціна зросла з 10 до 150 грн/МВт-год.", - зазначив експерт.

За його словами, внаслідок покладання спеціальних обов’язків на НАЕК "Енергоатом", регульована ціна продажу електроенергії була на рівні 11% від ринкової, орієнтовна втрата потенційної виручки компанії у 2020 році становила близько 40-45 млрд грн.

"Головним фактором, що впливав на економічну діяльність НАЕК “Енергоатом” у 2020 році, були умови продажу виробленої АЕС електроенергії", - зазначив експерт.

На кожному проданому в рамках механізму ПСО мегаваті Енергоатом недоотримував близько 1191 грн. Тобто орієнтовна втрата потенційної виручки компанії у 2020 році склала близько 40-45 млрд грн, у порівнянні з тим, якби НАЕК продавала всю електроенергію за “вільними” цінами, зауважив фахівець.

Експерт звернув також увагу на ланцюгову заборгованість, що утворилася на ринку електроенергії торік, внаслідок якої Енергоатом мав не лише борги, але й дебіторську заборгованість.

Як повідомляв Укрінформ, 20 травня 2020 року Кабмін на своєму засіданні зменшив з 85% до 80% обов'язкову частку електроенергії НАЕК "Енергоатом" у рамках механізму ПСО та вивів це підприємство на ринок двосторонніх договорів. На початку серпня 2020 року частку електроенергії, яку НАЕК «Енергоатом» продавав за механізмом ПСО, зменшили ще раз - з 80% до 50-55%.

Згідно із законодавством компанія повинна продавати близько половини своєї електроенергії ДП “Гарантований покупець” у рамках механізму покладання спеціальних обов’язків з метою утримання низьких цін для населення.

ДП «НАЕК «Енергоатом» було створено у жовтні 1996 року. Компанія є оператором чотирьох діючих атомних електростанцій України, забезпечує близько 50% виробництва електроенергії в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-