АМКУ втретє обговорить монополію ДТЕК на ринку вугілля

АМКУ втретє обговорить монополію ДТЕК на ринку вугілля

Укрінформ
У вівторок, 18 грудня, Антимонопольний Комітет України продовжить засідання по справі монополії ДТЕК на ринку вугілля. Рішення АМКУ вплине на формування тарифів на електроенергію.

Про це написав у Facebook експерт з енергетики Андрій Герус.

"Завтра 18 грудня о 10.00 відбудеться продовження засідання Антимонопольного Комітету України по справі монополії ДТЕК. Це буде третє засідання і завтра може бути рішення АМКУ. Боротьба із Роттердам+ це боротьба із наслідком. Причиною є монополізація ринку. Ми вважаємо, що ДТЕК Ахметова є монополістом, перш за все, на ринку вугілля - він контролює 85% всього українського вугілля. Така монополізація призводить до завищення ціни вугілля (Роттердам+) і, як наслідок, до завищення тарифів вугільних електростанцій. ДТЕК володіє 80% всіх вугільних електростанцій", - зазначив Герус.

За словами експерта, є підстави вважати, що на ринку вугілля відбувається змова (узгодженні антиконкурентні дії).

"Якщо АМКУ побачить та визнає змову, то може накласти штраф до 10% від виручки групи повязаних компаній. Це передбачено статтями 50-52 ЗУ "Про захист економічної конкуренції". Виручка групи компаній ДТЕК у 2018 році складе біля 150 млрд грн, отже, штраф може бути до 15 млрд грн. Формально законодавство навіть дозволяє накладати штраф 10% від виручки усіх повязаних компаній, а виручка усіх компаній групи СКМ складає понад 500 млрд грн, а отже, потенційно можливий (але малореальний) штраф - до 50 млрд грн", - наголосив він.

При цьому, уточнив Герус, офіційне визнання монопольного становища не означає, що монополіст зобовязаний продати, повернути, подарувати чи зупинити роботу якихось своїх підприємств.

Читайте також: Суд надав доступ НАБУ до документів про кредитування підприємств ДТЕК

"Отже, завтра де-факто визначаться, помірно чи сильно будуть зростати тарифи на електроенергію у майбутньому. Помірно чи багато будуть заробляти на вас енергетичні монополії", - підкреслив експерт.

Як повідомлялось, 14 грудня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг ухвалила рішення підвищити тариф на електроенергію для оптових споживачів на 2% з 1 січня 2019 року, тарифи для населення залишилися незмінними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-