У Норвегії вперше більше продали електрокарів і гібридів, ніж звичайних авто

У Норвегії вперше більше продали електрокарів і гібридів, ніж звичайних авто

Укрінформ
Електричні та гібридні автомобілі складають більше половини всіх нових автомобілів, що були продані в Норвегії минулого року.

Про це свідчать дані норвезького управління статистики, повідомляє The Local.

Обсяг продажів авто з нульовими викидами, в основному електричних, а також декілька водневих автомобілів, становив 20,9% від загального обсягу продажів у 2017 році, тоді як гібридні автомобілі складають 31,3%.

Для порівняння роком раніше електричні та гібридні автомобілі в загальному обсязі продажів займали частку 15,7% та 24,5% відповідно.

Норвегія на сьогодні є світовим лідером у електрифікації автомобільного транспорту. Країна, яка є найбільшим виробником нафти в Західній Європі, поставила мету продавати з 2025 року лише нові автомобілі з нульовими викидами.

На відміну від дизельних або бензинових автомобілів, які значно оподатковуються, електромобілі отримують податкові пільги, що робить їхні ціни порівняно конкурентними.

Власники таких авто також користуються безліччю привілеїв, таких як безкоштовні стоянки, переїзд на поромах, заряджання на громадських автостоянках, а також право їзди по автобусних смугах.

За даними порталу BilNorge, найбільше в минулому році в Норвегії продали автомобілів VW Golf (12164), і три з чотирьох цих машин були електричними або з гібридною установкою.

Друге місце посів електричний BMW i3 (5036), а третьою стала модель Toyota RAV4 (4821), яка не має електричної версії.

Четверте місце посіла модель Tesla Model X (4748), в десятку також увійшла інша модель цієї компанії – Model S (3712).

Читайте також: Краще за Тesla: Українець розробив батарею для електрокарів

Тим часом український ринок електромобілів у 2017 році зріс 2,3 раза, однак на 85% за рахунок імпорту техніки, що була в експлуатації.

Про це повідомляє асоціація «Укравтопром». 

"У 2017 році українці придбали 2697 легкових електромобілів або в 2,3 раза більше, ніж в попередньому році. Однак парк автомобілів, що працюють виключно на електротязі, поповнювався в основному за рахунок імпорту техніки, що була в експлуатації, частка якої на первинному ринку в минулому році становила понад 85 відсотків", - йдеться у повідомленні.

Найпопулярнішим електрокаром в Україні залишається Nissan Leaf, перевагу якому в 2017 році віддали 2219 автомобілістів (в 2,4 раза більше, ніж в 2016 р.).

На друге місце споживчих переваг піднявся електромобіль BMW i3, який посідав у попередньому році лише п’яту позицію. Цей баварський електромобіль обрали 107 українців, що втричі більше, ніж у 2016 році.

Tesla Model S посіла третю сходинку рейтингу з показником 73 авто (+59%).

На четвертому місці електрична версія Ford Focus – 59 шт. (+5%).

Замикає ТОП-5 первинного ринку електромобілів Fiat 500Е, цю модель обрали 39 осіб проти 3 в 2016 році.

Роком раніше на первинному ринку розклад сил між новими і вживаними електромобілями був 49% на 51% відповідно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-