У країнах Балтії День Незалежності України святкували різноманітними заходами

У країнах Балтії День Незалежності України святкували різноманітними заходами

Фото
Укрінформ
У Латвії, Литві та Естонії в 31-у річницю незалежності України пройшла ціла низка різноманітних заходів – ходи, концерти, кінопокази, спортивні турніри, висадження «дерев дружби».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Велика програма святкувань у Латвії триває цілий тиждень – з 20 по 27 серпня. Найбільше заходів припало на 24 серпня та столицю країни. Зранку центром Риги пройшла яскрава «Хода соняшників». Багато хто приніс ці квіти до Посольства України, де поклали їх до великого банера із зображенням захисника України, та поспілкувався с Послом Олександром Міщенком. Зранку з вітаннями до української дипустанови в Ризі приходили латвійські високопосадовці, починаючи з Президента країни Егілса Левітса.

24 серпня у Ризі стартував латвійський етап всесвітнього благодійного українського кіномарафону CinemAid. Увечері в Kino Citadele був показаний фільм «Щедрик» (2021) Олесі Моргунець-Ісаєнко. Одночасно на Arena Riga проходив відбірковий матч Чемпіонату світу з баскетболу Україна-Італія.

У рамках всесвітніх кампаній #TheFreeWorldGathering #IndependenceInMyHeart в центрі Риги пройшла хода українців і друзів України – від Монумента Свободи до пам’ятника Шевченку. Люди з українською символікою співали пісні, читали вірші, скандували «Paldies, Latvija!» й «Україна переможе!». Дорогою, навпроти посольства рф, активісти призупинилися і заспівали гімн України. Біля пам’ятника Кобзарю було оголошена хвилина мовчання пам’яті героїв, що загинули за Україну.

В Таллінні святкування 24 серпня розпочалося з підйому українського прапора навпроти Палацу президента Естонії в Кадріорзі за участю лідера держави Алара Каріса. При цьому Гімн України співала капела хору «Хрещатик». Потім до неї долучилася естонська співачка-початківиця Руте Трочинська. Разом була виконана пісня українського спротиву «Ой у лузі червона калина», причому один куплет проспівали естонською мовою.

Удень на Площі України, яка нещодавно була відкрита на території парку навпроти будівлі МЗС Естонії, пройшла церемонія висадження саджанця клена з України, що став ще одним символом українсько-естонської дружби.

У церемонії, крім українських дипломатів та активістів діаспори, взяли участь міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу, голова міських зборів Таллінна Євген Осиновський.

Потім українські активісти та друзі України зібралися поблизу Центру української культурі в старому Таллінні. Звідти та до Пам’ятника Свободи на головному майдані країни – Площі Вабадузе пройшла Хода вдячності. На Вабадузе відбувся мітинг на честь Дня незалежності, на якому виступили Посол України в Естонії Мар’яна Беца та президент Конгресу українців Естонії Віра Коник.

У Вільнюсі й інших містах Литви у День Незалежності України сотні людей виходили на Марші свободи та акції підтримки #StandForFreedom.

Цього самого дня у країні була оголошена чергова, четверта акція підтримки українського народу, до якої долучилася Перша леді Литви Діана Науседене.

Вона закликала литовців не втомлюватися і продовжувати жертвувати людям в Україні, які постраждали від жахів війни. Пізніше пройшло яскраве святкування Дня Незалежності України в Українському центрі у Вільнюсі.

Святкові заходи з нагоди Дня Незалежності триватимуть в країнах Балтії до кінця тижня, зокрема, як повідомляв Укрінформ, в Латвії ще пройдуть концерти, кінопокази, виставки з участю українських майстрів культури.

Нагадаємо, у середу, 24 серпня, Україна й українці в різних куточках світу святкували 31-у річницю проголошення незалежності.

Фото: Єлизавета Солдатенко, Олег Кудрін, Посольство України, Канцелярія Президента Литви, Лілія Іванченко, Посольство України в Естонії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-