У Нідерландах українки запускають кулінарний бізнес, щоб працевлаштувати біженців з України

У Нідерландах українки запускають кулінарний бізнес, щоб працевлаштувати біженців з України

Фото, відео
Укрінформ
У Нідерландах українки, які вже багато років проживають у країні, вирішили запустити кулінарний бізнес, щоб допомогти з роботою українцям, які через війну були вимушені покинути власні домівки.

Про свою ідею українки розповіли кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

«Ідея народилася після повномасштабного вторгнення. Ми почали волонтерити в притулках для тимчасово переміщених. Коли почали спілкуватися з жінками, які приїхали з дітьми, то перше питання в них було як знайти роботу без знання мови. Ми почали думати, як ми можемо цим людям допомогти. Ми знайшли «Галя балувана». У них можна купити франшизу. Ми подумали, що це дуже добре, бо ми зможемо працевлаштувати жінок, які не знають мови, але вміють гарно готувати», – розповідає Тетяна Йосипенко, яка вже 14 років проживає в Нідерландах.

За її словами, це буде магазин домашніх напівфабрикатів з відкритим виробництвом. Клієнти на власні очі бачитимуть, з чого виготовляються смаколики, яке м’ясо використовується.

Одна локація з власним виробництвом та магазином українських смаколиків може дати 15-20 робочих місць.

«Ми провели аналіз ринку кількості експатів, які тут проживають і дійшли висновку, що для старту нам найбільше підходять околиці Амстердама. Паралельно шукатимемо іншу локацію, можливо в Гаазі.  Тоді ми зможемо ще плюс 15 чи 20 робочих місць створити», – каже Йосипенко.

Вона також наголосила, що популяризація української кухні та національних традицій дуже важливо за кордоном, особливо сьогодні, коли багато людей через війну були змушені поїхати з України.

«Це також промоушен української їжі, якої в нас бракує в Нідерландах. Є дуже великий попит і тому в нас такі є дві цілі благородні. Перше – це створити робочі місця. Друге – йдеться про продукцію високої якості, ручну роботу. Клієнт приходить в магазин і через скло може на власні очі побачити як це все виробляється. Також ми плануємо організувати доставку», – розповідає Йосипенко.

Читайте також: Гостинність та підтримка, рідна їжа та своє радіо: як живуть у Нідерландах українці, які втікали від

Готуватимуть та продаватимуть вареники, пельмені, котлети, голубці, сирники, все це з різними начинками. Також планують окрему лінію виробів для дітей.

«Наприклад, різнокольорові пельменьки з кролика чи курятини. Також супові набори. Зокрема, вже буде готовий пакет з інгредієнтами для борщу. На упаковці кожного продукту буде QR код, який приведе на ютуб, де можна подивитися детальне відео, як доготувати страву. Це дуже зручно для людей, які не сильні в приготуванні їжі або нідерландців, які не знайомі з такою їжею», – розповідає жінка. 

Українки зробили бізнес-план і  наразі їм потрібно залучити інвестиції.

«Ми не шукаємо якогось інвестора великого. Ми хочемо залучити небайдужих, які б хотіли допомогти створити робочі місця та забезпечити якісною їжею. Є кілька варіантів, як можна допомогти. Усі охочі можуть пожертвувати якусь суму, а ми своєю чергою зробимо подяку у вигляді знижки чи безплатного продукту. Другий варіант – можна стати нашим інвестором з пейбек через два роки плюс 5%, або якщо людина знає, що постійно вживатиме наші продукти, то може інвестувати, наприклад, від 200 євро і вибрати, наприклад, чи вона хоче отримати ці гроші назад через два роки з відсотками чи вона хоче, наприклад, щоб ми зробили для неї систему знижок», – пояснює українка.

Читайте також: Нідерландські хори підтримали Україну, виконавши «Реве та стогне Дніпр широкий»

Її колега та подруга Наталія Уткіна вже вісім років проживає в Нідерландах. Так само як і Тетяна вона приїхала в Нідерланди з чоловіком-експатом.

«Мені моя подруга розповіла про таку ідею. Я з чоловіком займаємося бізнесом. Тож я зрозуміла, що було б варто долучитися, щоб допомогти жінкам знайти роботу, які приїжджають сюди. Також українська кухня смачна і дійсно немає тут такого місця де можна було б придбати наші смаколики. Тетяну я давно знаю і зрозуміла, що вона просто ідеальний партнер для мене, бо ми доповнюємо одна одну. Я більше людина з бізнесу, в мене є досвід організації бізнесу з нуля, як тут, так і в Україні», – розповідає Наталія Уткіна.

Каже, вона займається організаційними питаннями, а її партнер відповідає за те, щоб була смачна та якісна їжа.

Українки вже знайшли приміщення біля Амстердама, де проживає багато українців. Відкриття першого магазину домашніх напівфабрикатів планують на початку вересня.

Нагадаємо, в Амстердамі відкрилася виставка про війну в Україні під назвою «Захоплений будинок» (The Captured House), до якої увійшли твори сучасних українських митців, що документують війну в Україні та спонукають міжнародну аудиторію до роздумів щодо неї.

24 лютого росія оголосила про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють і знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Фото: Тетяна Йосипенко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-