У Нідерландах відкрилася виставка українського мистецтва під час війни

У Нідерландах відкрилася виставка українського мистецтва під час війни

Фото, відео
Укрінформ
В Амстердамі відкрилася виставка про війну в Україні під назвою «Захоплений будинок» (The Captured House), до якої увійшли твори сучасних українських митців, що документують війну в Україні та спонукають міжнародну аудиторію до роздумів щодо неї.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

«Ми запрошуємо всю Європу на особисту розмову. Наші митці залишаються в Україні, бо не можуть виїхати або свідомо хочуть пропустити особистий досвід війни через творчість, аби якомога більше людей в усьому світі дізналися, що відбувається в Україні зараз. Виставка розповідає історії, після яких ваше бачення війни може змінитися кардинально», – зазначила кураторка проєкту Катя Тейлор.

Понад 200 творів від 50 українських митців можна побачити в амстердамському культурному хабі DOOR OPEN SPACE (TT Vasumweg 31) із 7 до 15 липня. Виставка заохочує відвідувачів до діалогу про Європу як «наш спільний дім» і візуалізує війну через графічне зображення спротиву російській агресії.

Читайте також: У Гаазі концерт-мітинг на підтримку європейського майбутнього України зібрав тисячі людей

«У нас намагаються відібрати наш дім. Дім, де наші родини роками жили в мирі та злагоді. Після важких ракетних бомбардувань та терору тисячі щасливих родинних фотографій та спогадів розчинилися в жахливих кадрах понівечених будинків та знищених життів. Десятки тисяч життів, які вже не повернеш. Так наш будинок виглядає сьогодні», – зазначив під час відкриття виставки посол України в Нідерландах Максим Кононенко.

Понад 200 картин, малюнків, фотографій, скульптур та інсталяцій виставки «Зруйнований будинок» від 50 сміливих сучасних українських митців репрезентують художнє осмислення війни в Україні.

Серед учасників проєкту: Алевтина Кахідзе, Влада Ралко, Дар’я Кольцова, Михайло Рай, Kinder Album, Євген Малолєтка, Макс Левін, Гамлет Зіньківський, Ігор Гусєв, Маша Шубіна, Золотар (Олексій Золотарьов), Стас Жалобнюк, Володимир Будніков та інші.

Читайте також: У Нідерландах закликали зупинити війну та страждання жінок в Україні

«Частина учасників виставки залишилася жити та працювати в Києві, Харкові, Херсоні, Донецьку й інших українських містах. Їхні твори, які ми сьогодні можемо побачити в Амстердамі, проливають світло на події російського вторгнення. Війна не здатна зупинити їхній креатив. Ці люди використовують силу уяви в той час, як їхні міста та будинки перебувають в оточенні ворога», – зазначила заступниця міського голови Амстердаму Турія Меліані та підкреслила, що творчість єднає із відвагою, хоробрістю та стійкістю українців.

У Нідерландах відкрилася виставка українського мистецтва під час війни / ФОТО: Ірина Драбок, Іванна Леонова, Тетяна Шуліка

«Творчість – найкращий спосіб бути залученим та розповідати історії, – говорить Чафік Бенні, засновник фонду DOOR FOUNDATION та культурного хабу DOOR OPEN SPACE. – Війну не закінчено! Давайте пам’ятати та говорити про це. Війна може прийти куди завгодно, тож нам важливо залишатися напоготові».

Виставку організувала київська агенція культурного менеджменту PORT у співпраці з фондом DOOR Foundation та культурним хабом DOOR OPEN SPACE, за підтримки Міністерства закордонних справ України, Міністерства культури та інформаційної політики України та за участі Державного агентства України з питань мистецтва та мистецької освіти.

PORT – агенція культурного менеджменту, заснована в Києві у 2017-му році кураторкою Катею Тейлор. Компанія організувала десятки арт-проєктів на соціально важливі теми спільно з ООН Жінки, UNICEF, Європейською антикорупційною ініціативою в Україні (EUACI), Міністерством закордонних справ України та іншими українськими та міжнародними організаціями.

У 2022-му Катя Тейлор створила фонд Artists Support Ukraine, що допомагає українським митцям у зонах бойових дій від початку повномасштабного російського вторгнення.

Нагадаємо, шість нідерландських хорів під керівництвом диригента Володимира Паіреля виконали «Реве та стогне Дніпр широкий» на підтримку України.

ФОТО: Ірина Драбок,  Іванна Леонова, Тетяна Шуліка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-