Нідерландські хори підтримали Україну, виконавши «Реве та стогне Дніпр широкий»

Нідерландські хори підтримали Україну, виконавши «Реве та стогне Дніпр широкий»

Фото, відео
Укрінформ
Шість нідерландських хорів під керівництвом диригента Володимира Паіреля виконали «Реве та стогне Дніпр широкий» на підтримку України.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, українською заспівали 125 нідерландців, які взяли участь у записі відеоролика.

Учасники такої музичної акції на підтримку України були одягнені у білий одяг, як заклик до миру. Запис проходив у нідерландському місті Хілверсум, в музичному центрі радіомовлення.

«Ідея народилася після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Я відправляв гроші, одяг, а потім вирішив показати свою позицію та підтримку виконавши «Реве та стогне Дніпр широкий». Я диригент, в мене шість хорів. Усі підтримали таку ініціативу. Ми працювали, нідерландці дуже старанно вчили кожне слово українською. Я їм допомагав, бо можу говорити українською. І я б дуже хотів, щоб українці нас почули, щоб відчули нашу підтримку», – зазначив в коментарі Укрінформу Володимир Паірель.

Він також розповів, що сам родом з Молдавії. Коли з’явилася можливість, то одразу поїхав з Радянського Союзу. Свого часу він також служив в Україні, ще у радянській армії в Коломиї, а згодом кілька місяців працював музичним керівником в Івано-Франківській філармонії. В Нідерландах вже 31 рік. За радянських часів працював у музичному гурті «Земляни». Каже, що колись пишався, що грав у цьому гурті, а сьогодні йому соромно, бо деякі його учасники підтримують режим путіна.

«Я вже багато років тут, але моя душа там. Дуже переживаю за Україну. Для мене особисто світ розділився на до 24 лютого і після. У мене всередині все перевернулося. Я не міг повірити, що путін наважився на такий крок. Це був шок. В мене багато друзів в Києві, в Одесі. Свою позицію я також показав ще вісім років тому, після окупації Криму. Все, що зараз відбувається – це просто беззаконня і весь світ це розуміє. Однак найбільше мене дратують росіяни, які живуть тут в Нідерландах по 30 років, отримують тут гроші, допомогу, але вірять російській пропаганді та фейкам. Дуже прикро, що у 21 столітті люди можуть бути такими дурними», – наголосив він.

Відеоролик на підтримку України триває трохи понад 4 хвилини. Після виконання «Реве та стогне Дніпр широкий» усі музиканти вигукують «Слава Україні!».

Як повідомлялося, у Гаазі (Нідерланди) відбувся мітинг-концерт під гаслом Embrace Ukraine, під час якого українські артисти закликали європейську спільноту підтримати Україну та її прагнення стати частиною європейської сім’ї.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і знищують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, авіабомб і балістичних ракет.

Фото: Ton Nederstigt. Оператори: Walter van Polanen, Aad van Polanen

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-