Міжнародний проєкт «Обрядовий календар України» поділився підсумками за рік

Міжнародний проєкт «Обрядовий календар України» поділився підсумками за рік

Укрінформ
Міжнародний освітній культурно-мистецький проєкт «Обрядовий календар України», який рік тому розпочали Товариство зв’язків з українцями за межами України «Україна-Світ», Світова Федерація Українських Жіночих Організацій і Національний музей літератури України підбив підсумки своєї діяльності.

Про це Укрінформу повідомила майстриня, викладачка в українській школі «Еллісів» в Осло (Норвегія) Ніна Хаген.

Автором і керівником проєкту, що стартував 15 лютого 2021 року, є керівник етносекції Товариства «Україна-Світ» Валерія Левківська. Науковий консультант – кандидат філологічних наук, доцент, докторант КНУ ім. Шевченка Валентина Телеуця.

«Учасники проєкту згуртувалися для вивчення, відтворення та популяризації обрядів, обрядових пісень, танців, ігор та страв традиційної кухні. Різними мистецькими та освітніми засобами учасники відтворили народні українські традиції із залученням широкої аудиторії світового українства», – йдеться в повідомленні.

Зауважується, що у проєкті взяли участь науковці, музейники, культурологи, майстри декоративно-ужиткового мистецтва, учні на викладачі українських шкіл в Україні та за її межами, громадські та освітні організації, митці та музиканти.

За словами Хаген, до проєкту долучилися митці з п’яти країн: України, Канади, Естонії, Норвегії, Ізраїлю, а також 11 майстрів декоративно-ужиткового мистецтва з вісьми країн: України, Естонії, США, Португалії, Німеччини, Бразилії, Австралії, Греції. Під час реалізації проєкту проведено 53 майстер-класи.

Крім того, проєкту взяв участь у 27 етерах, присвячених 24 святам річного обрядового циклу: 38 громадських та освітніх організацій з чотирьох континентів 24 країн світу: Австралії, Австрії, Болгарії, Бразилії, Греції, Естонії, Ізраїля, Іспанії, Італії, Канади, Молдови, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, ОАЕ, Польщі, Португалії, США, Туреччини, Угорщини, України, Франції, Японії.

У контексті розвитку музейної педагогіки, до проєкту долучилися 11 музеїв з України, США, Німеччини та Естонії:

  • Національний музей літератури України м.Київ, Україна; 
  • Національний музей народної архітектури та побуту України м.Київ, Україна;
  • Український національний музей в Чикаго, США;
  • Український музей у Нью-Йорку: «Курси традиційного печива», США;
  • Естонський музей просто неба Рокка аль Маре, м.Таллінн, Естонія
  • Український музей в м. Кохтла-Ярве, Естонія;
  • Музей українського народного мистецтва м. Ханненбах, Німеччина;
  • Запорізький обласний художній музей, м.Запоріжжя, Україна;
  • Музей кролевецького ткацтва м.Кролевець, Сумська область, Україна;
  • Краєзнавчий музей Кролевецької міської ради м.Кролевець, Сумська область, Україна;
  • Історико-краєзнавчий музей, Максимівка, Полтавська область, Україна.

Хаген повідомила, що 15 лютого 2022 року закінчиться другий етап проєкту «Збір, вивчення та популяризація матеріалів про обрядовий календар України». Всі заходи проєкту проводились виключно на волонтерських засадах. Цілий рік учасники проєкту спілкувалися, налагоджували нові зв’язки та активно взаємодіяли.

«Попереду опрацювання, поширення та використання матеріалів, накопичених під час проєкту. Учасники проєкту запрошують долучитися  меценатів та донорів для фінансової підтримки та  масштабування проєкту», – розповіла ввона.

Детальніше познайомитись з матеріалами проєкту можна у Фейсбуці та Ютубі.

Нагадаємо, Українська громада Східної Норвегії у співпраці з Українським культурно-освітнім центром в Осло й етномайстернею Катерини Буханцової провела в Осло у Roseslottet Український день. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-