У Нідерландах відбувся святковий захід з нагоди Дня вишиванки

У Нідерландах відбувся святковий захід з нагоди Дня вишиванки

Фото
Укрінформ
Фундація «Ватага», яка є платформою для українського мистецтва та культури в Нідерландах, організувала святковий захід до Дня вишиванки в Design Museum Dedel – музеї історії сім'ї Дедель і водночас музеї вінтажного плаката у Гаазі, де українські, голландські та швейцарські волонтери зібралися разом, щоб плекати красу та давню історію української вишиванки.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, захід також відвідав посол України в Нідерландах Олександр Карасевич.

«Цьогорічний День вишиванки був присвячений темі дому та самого розуміння цього слова. Адже, будучи тут, за кордоном саме через культуру, вишивку, традиції ми можемо доторкнутися до нашого рідного дому в Україні», – сказала в коментарі Укрінформу співзасновниця Фундації «Ватага» Уляна Бунь.

Святковий захід розпочався презентаціями з поясненням, що власне є вишиванкою, та з чого почати створення своєї власної вишитої сорочки. Потім були представлені численні вишивальні ініціативи. Гості могли взяти участь в серії майстер-класів.

Бунь також зазначила, що захід відвідали двоє спеціальних гостей, які теж провели майстер-класи.

«Мисткиня, яка спеціально приїхала зі Швейцарії, щоб розказати про свій проєкт, де на білих сімейних скатертинах червоною ниткою всі охочі могли вишити або слово «дім» своєю рідною мовою, або символ який асоціюється з домом. Тоді з таких маленьких шматочків тканини формується будиночок який подорожує світом та виставляється на центральних площах різних країн. Разом з гаазьким вишивальним клубом та особливо мисткинею Міккі Клавер, ще в багатьох куточках Нідерландів українці зможуть взяти участь в проєкті впродовж цього місяця», – розповіла Бунь.

За її словами, ще однією особливою гостею заходу була українська сучасна дизайнерка одягу Яся Хоменко, яка переосмислює вишиванку формуючи сучасний погляд на символи та значення традиційного орнаменту.

«Важливим є також те, що Яся працює з одягом, який уже був у використанні, тим самим створюючи сучасний, модний і унікальний одяг не шкодячи планеті», – підкреслила Бунь.

Окрім майстер-класів, гості могли поласувати традиційними смаколиками та карпатським чаєм, а також оглянути стародавні народні костюми з власної колекції Уляни Бунь.

Для дітей була окрема програма де вони могли декорувати пряники з мисткинею Марією Петрочко.

Захід відвідало приблизно 70 гостей, з яких більшість нідерландці.

Як повідомлялося, у третій четвер травня в Україні традиційно відзначають День вишиванки. Акція бере початок з ініціативи студентської молоді факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького університету імені Юрія Федьковича.

У 2006 році вони запропонували один день року присвятити українській вишитій сорочці.

У 2014 році свято вийшло за межі не тільки гуртка свідомого українського студентства, а й України.

Нагадаємо, Обʼєднання українців у Франції спільно з українськими та французькими асоціаціями, а також за підтримки грузинської діаспори провело у Парижі День вишиванки.

Фото: Валерія Манзовітова 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-