Прем’єр-міністру Австралії подарували книгу про Голодомор авторки Лесі Мельничук

Прем’єр-міністру Австралії подарували книгу про Голодомор авторки Лесі Мельничук

Фото
Укрінформ
Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон отримав у подарунок книгу про Голодомор українсько-австралійської авторки Лесі Мельничук.

Видання нещодавно відзначили  золотою медаллю в одній з категорій премії IPPY Awards 2019, йдеться на сторінці Посольства України в Австралії у Facebook.

«Прем'єр-міністру Австралії Скотту Моррісону подарували книгу «Holodomor: Silenced Voices of the Starved Children» («Голодомор: заглушені голоси голодних дітей») авторства Лесі Мельничук, яка нещодавно отримала золоту медаль в одній з категорій премії Independent Publisher Book Award 2019 (IPPY Awards)», - йдеться у повідомленні.

У дописі зазначається, що  Австралія належить до тих країни, які послідовно на парламентському рівні ухвалюють політичні заяви з нагоди річниць вшанування трагедії Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Зауважується, що позиція провідних політичних сил Австралії щодо важливості збереження пам'яті про злочин Голодомору є одностайною.

Читайте також: У СКУ нагадали, як можна підписати петицію про визнання Німеччиною Голодомору геноцидом

Як повідомляв Укрінформ, книга «Holodomor: Silenced Voices of the Starved Children» вийшла у жовтні 2018 року. Збірка складається з 40 історій, почутих від тих, хто пережив голод-терор 1932-33 рр. і пізніше мігрував до Західної Австралії.Текст книги доповнюється репродукціями картин про Голодомор для кращого візуального сприйняття подій. 

У січні та березні цього року відбулися презентації видання, зокрема, у Перті,  Сіднеї та Мельбурні.

У передмові до книги головний редактор Леся Мельничук зазначає, що Голод в Україні у 1932-33 рр. можна справедливо назвати геноцидом. «Насправді те, що я досліджувала, - це історія нашої маленької української громади в Перті (Західна Австралія). Чому ми не знали про це? Чому ми не говорили про це? Чому світ не говорив про це? Чому цей епізод історії не вивчали студенти поряд з історією Голокосту? Те, про що я дізналася, було руйнівним голодом, принесеним Сталіном українському народу, до якого, на мою думку, можна справедливо вживати слово геноцид» - написала авторка.

На задній частині обкладинки зазначається: «Голодомор означає смерть через голод. Український геноцид 1932-33 рр. був штучним голодом у радянській Україні. Під час Голодомору мільйони етнічних українців загинули від голоду у мирний час. Безпрецедентна катастрофа в історії України». Також нагадується, що з 2006 року Голодомор був визнаний Україною та рядом інших країн як геноцид українського народу, здійснений радянським урядом.

Як відомо, Голодомор 1932–1933 років – геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР. Загальна кількість жертв Голодомору досі не підрахована, окремі історики говорять про цифри від 3 до 7 мільйонів осіб.

У листопаді 2006 року Верховна Рада визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Актом геноциду Голодомор 1932–1933 років в Україні на міждержавному рівні крім України визнають 15 держав-членів ООН і держава Ватикан.

Фото: Укрінформ, сторінка Ukrainian Women's Association of Australia у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-