Світовий Конгрес Українців вітає надання Томосу про автокефалію ПЦУ

Світовий Конгрес Українців вітає надання Томосу про автокефалію ПЦУ

Укрінформ
Світовий Конґрес Українців (СКУ) вітає надання Томосу про автокефалію Православної Церкви України (ПЦУ).

Про це йдеться у заяві на сайті СКУ.

«Томос, отриманий від Константинопольської Матері-Церкви, повертає українське православ’я до свого історичного коріння, відновлює історичну справедливість та скріплює гідність усіх віруючих та України, - заявив Президент СКУ Павло Ґрод. – Ми приєднуємось до заклику Вселенського Патріарха Варфоломія до всіх предстоятелів автокефальних православних Церков визнати автокефалію новоствореної Православної Церкви України», - повідомляється у заяві.

Зазначається, що проведення 15 грудня 2018 р. Об’єднавчого Собору, який створив єдину помісну автокефальну Православну Церкву України і обрав її Предстоятеля, та вручення Томосу Вселенським Патріархом Варфоломієм є твердим фундаментом для відновлення єдності православ’я в Україні.

У той же час, йдеться у заяві, Православна Церква України стає суб’єктом міжнародного релігійного простору, утверджуючи та розширюючи свій авторитет не тільки в православному світі, але й серед усіх християнських Церков та міжнародних релігійних організацій. 

Повідомляється, що 5 січня 2019 р. члени офіційної делегації України та Світового Конґресу Українців взяли участь в урочистій церемонії підписання Томосу Вселенським Патріархом Варфоломієм та у спільній молитві у Патріаршому храмі Св. Георгія.

Читайте також: Українські канадці привітали вручення Томоса Православній церкві України

6 січня 2019 р. у Стамбулі, Турецька Республіка, Вселенський Патріарх Варфоломій після спільної Божественної Літургії урочисто вручив Томос Блаженнішому Епіфанію, Митрополиту Київському і всієї України, цим самим завершивши історичний процес надання автокефалії Православній Церкві України. Церемонія вручення Томосу символічно відбулася під час святкування Надвечір’я Різдва Христового в Україні. 

Читайте також: Наша церква стане другою по величині серед правосланих у світі - Філарет

На церемонії вручення Томосу були, зокрема, присутні Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій та ієрархи Вселенського Патріархату і Православної Церкви України. СКУ на цьому  урочистому заході представили Президент СКУ Павло Ґрод та Директор Представництва СКУ в Україні Сергій Касянчук.

Фото: СКУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-