Джапарова: Війна за реінкарнацію трупа російської імперії має закінчитися Кримом

Джапарова: Війна за реінкарнацію трупа російської імперії має закінчитися Кримом

Укрінформ
Крим, з якого рф розпочала криваву війну за реінкарнацію російської імперії, має стати й останньою крапкою в її завершенні, оскільки його деокупація стала питанням нагальної потреби захисту безпеки та стабільності континенту.

Про це написала перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова у статті для ZN.UA «Чому війна України і росії має завершитися Кримом», передає Укрінформ.

Вона нагадала, що 23 серпня відбудеться другий саміт Кримської платформи, і констатувала, що за рік після інавгураційного саміту ситуація кардинально змінилася - всі загрози, пов’язані з окупацією Криму, лише загострилися і стали реальністю.

У цьому контексті Джапарова зауважила, що 24 лютого нинішнього року повномасштабна військова база, в яку окупанти планомірно упродовж восьми років перетворювали українську туристичну перлину - Крим, запрацювала за своїм призначенням - стала базою для нового вторгнення в Україну.

Читайте також: Подоляк - про вибухи біля Джанкоя: Демілітаризація Криму в дії

«Питання деокупації Криму перейшло з площини необхідності захисту базових принципів міжнародного права у площину нагальної потреби захисту безпеки та стабільності континенту. Крим, із якого розпочалася ця кривава війна за реінкарнацію трупа російської імперії, має стати й останньою крапкою в її завершенні», - акцентувала перша заступниця очільника МЗС.

На її переконання, «якщо ми всі, Україна, Європа і світ, хочемо жити в мирі та безпеці, в умовах економічної стабільності та розвитку, це має статися не через десятки років, а доволі швидко».

«З цього питання вже окреслився чіткий міжнародний консенсус», - зазначила Джапарова.

Вона підкреслила, що в нових умовах міжнародна Кримська платформа не лише не втратила своєї актуальності - з наближенням реальних перспектив визволення півострова і зі зростанням безпекових ризиків окупації для регіону та світу її важливість навіть зростає.

Читайте також: Зеленський очікує розширення кількості учасників Кримської платформи

«Це стосується всіх визначених напрямів діяльності в рамках Платформи. Ідеться про вдосконалення політики невизнання спроби анексії, посилення ефективності санкцій, захист прав людини, безпеки і свободи судноплавства, подолання економічних та екологічних наслідків окупації й агресії», - резюмувала перша заступниця міністра.

Як повідомлялося, Кримська платформа - формат консультацій та комунікацій, започаткований Президентом України у серпні 2021 року для структурування всіх питань, пов’язаних з півостровом. Метою цього формату є вироблення практичних підходів до привернення уваги до ситуації в Криму та обговорення можливостей його повернення в Україну.

Другий саміт Кримської платформи відбудеться 23 серпня 2022 року в онлайн-форматі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-