Другий саміт Кримської платформи відбудеться 23 серпня онлайн – Кулеба

Другий саміт Кримської платформи відбудеться 23 серпня онлайн – Кулеба

Укрінформ
Україна планує провести другий саміт міжнародної Кримської платформи 23 серпня в онлайн-форматі.

Про це під час брифінгу повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає кореспондент Укрінформу.

«23 серпня відбудеться другий саміт міжнародної Кримської платформи в онлайн-форматі з міркувань безпеки», - сказав міністр, зауваживши, що цей саміт стане важливою міжнародною подією, яка доведе, що Крим був, є і буде українським.

Кулеба відзначив, що світ твердо стоїть на боці України в кримському питанні та готовий працювати разом з нами над деокупацією півострова.

За його словами, цей саміт сфокусується на розв'язанні проблем окупації, зокрема, безпекових, галузі прав людини, сферах економіки та екології.

Як зазначив міністр, Кримська платформа, попри війну, активно працювала протягом року. Зокрема, визначено співлідерів на ключових напрямках платформи, таких як політика невизнання окупації, безпека і свобода навігації, права людини, санкції, подолання економічних і екологічних наслідків окупації. Також засновано формат контактних осіб Кримської платформи в столицях держав-учасниць ініціативи, в якому погоджуються політичні заяви та документи, а також відбувається регулярне інформування про ситуації на окупованому півострові. Активно працює експертна мережа платформи за участі українських і закордонних експертів.

У жовтні, відзначив він, Україна має намір разом із Хорватією провести перший парламентський саміт Кримської платформи. Українська сторона також не відмовляємося від планів проведення Чорноморської безпекової конференції Кримської платформи.

«Формат житиме, розвиватиметься і дасть свій результат», - переконаний міністр.

Читайте також: Деокупація Криму має бути на порядку денному всіх цивілізованих країн – ОП

Як повідомлялося, Кримська платформа – це ініційований Україною міжнародний консультаційно-координаційний формат, метою якого є підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповідь зростаючим безпековим загрозам, посилення міжнародного тиску на кремль, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні мирним шляхом.

Установчий Саміт Кримської платформи відбувся 23 серпня 2021 року у Києві. Наразі до платформи приєдналися понад 40 країн світу.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-