25 червня: народний календар і астровісник

25 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Преподобного Онуфрія Великого, Міжнародний день моряка, День митника України, дізнаємось також, як дівчата використовують пелюстки маку

Відзначаємо День преподобного Онуфрія Великого. Легенди, що побутують в Україні про цього святого, пов'язані із пізніми приморозками, що де-не-де ще трапляються в цю пору. Одна із легенд розповідає, що якось у давні часи польові квіти дізналися, що злий Мороз хоче їх поморозити, і поскаржилися Онуфрієві Великому. Святий пошкодував квіточки і пішов до Мороза з проханням не губити рослин. Мороз до того виявився невблаганним, що Онуфрій страшенно розсердився і вдарив Мороза обухом сокири по голові. Мороз захворів і від того часу раніше Спаса не з'являється влітку на світ Божий. А квіти собі цвітуть.

Ті, хто піклується про красу, на Онуфрія, вмиваючись, натирають щоки пелюстками маку – "щоб завжди були червоні лиця". Маком дівчата залюбки й заквітчуються.

Міжнародний день моряка. Ця професія є однією з найбільш легендарних. А ставлення до мореплавців у всі часи було особливим, завжди супроводжувалося суспільним захопленням і повагою. Не дивно, що навіть багато законів, правил і порядків, які встановлювалися моряками у своїх походах, досі шануються усіма, хто так чи інакше пов’язаний з цією нелегкою справою.

Важко уявити, що навіть зараз, за даними статистики, моряки торгового флоту супроводжують понад 80 відсотків усієї світової торговельної діяльності! А є ще і рибальство, і різноманітні наукові дослідження, і безліч іншої роботи, яку просто не можливо було б виконувати без моряків.

День митника України. Зараз у списку престижних професій сучасності співробітник податкової поліції або високопосадовець митної служби (сьогоднішні нащадки колишніх митарів) посідають почесні місця та є омріяною ціллю для багатьох молодих людей.

Утім основними завданнями Державної митної служби є забезпечення митної безпеки та захисту економічних інтересів України, запобігання та протидія контрабанді, боротьба із порушеннями митних правил. Саме для піднесення авторитету професії митника Указом Президента України від 25 червня минулого року і було встановлено це свято.

Іменинники – Тимофій, Арсеній, Андрій, Степан, Петро, Іван, Анна, Марія.

15-й місячний день. Місяць у знаку Козеріг. День спокус. Водночас це прекрасний період для звільнення від давніх звичок, також можна спробувати щось нове. У стосунках – це час зближення і романтики на найбільш високому рівні. Саме на часі зайнятися саморозвитком і самовдосконаленням.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1908 році: +5,8°, а найтеплішим у 1957-му +34,1°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-