Шарль Мішель хоче разом із Зеленським відвідати деокупований Крим

Шарль Мішель хоче разом із Зеленським відвідати деокупований Крим

Укрінформ
Євросоюз послідовно підтримував Україну з початку російської агресії проти та незаконної анексії Криму у 2014 році та залишається «твердим, як скеля» у підтримці суверенітету та територіальної цілісності України після початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року.

Про це у вівторок під час віртуального виступу в рамках другого саміту Кримської платформи заявив Президент Європейської Ради Шарль Мішель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Крим - це Україна… Європейський Союз не визнає та не визнаватиме у майбутньому незаконну анексію Криму та Севастополя. ЄС був твердим, як скеля, у підтримці суверенітету та територіальної цілісності з 2014 року, і наша підтримка вашої країни залишається безпрецедентною», - наголосив Мішель.

Читайте також: Дуда - Зеленському: Я вірю, що ви мені покажете український Крим

Він зауважив, що з лютого поточного року росія використовує Крим як стратегічний плацдарм для вторгнення в інші частини України з Півдня та для здійснення невибіркових ракетних обстрілів інших територій України. росія також використовує Крим як транзитний пункт для депортації громадян України, вона створила на території півострова фільтраційні табори, де, за повідомленнями, чиняться тортури, приниження та насильство проти мирних людей.

«Ми продовжуємо засуджувати цю війну у найрішучіших термінах. Ми бачимо ці звірства проти українських цивільних людей та вимагаємо, щоб росія поважала міжнародне гуманітарне право. ЄС також рішуче підтримує розслідування МКС (міжнародний Кримінальний Суд – ред.) воєнних злочинів. Він також ухвалив санкції проти росії, які є найважчими за всі часи», - сказав Президент Європейської Ради.

Він акцентував, що росія використовує Крим як транспортний хаб для зерна, що було вкрадене загарбниками з інших частин України. Водночас, росія посилила власну військову присутність у Криму та використовує її для блокади українських морських портів, що не лише завдало удару для економіки України, але й призвело до глобальної продовольчої кризи, особливо для найвразливіших країн світу.

«Треба чітко зазначити – це навмисний та цинічний вибір кремля. Це свідоме рішення використати голод у спробі послабити міжнародну підтримку для України. Саме тому ми вітаємо нещодавні угоди, що були підписані в Стамбулі, та відбуття перших комерційних суден з чорноморських портів України. Ми вітаємо також зусилля генерального секретаря ООН, щоб перетворити ці угоди на реальність. Ми будемо залишатися надзвичайно пильними, щоб забезпечити виконання цієї угоди росією у повному обсязі та на всіх стадіях», - наголосив Мішель.

Читайте також: Намагаючись зачинити двері в ЄС для України, путін досяг протилежного результату - фон дер Ляєн

Він висловив глибоку тривогу з приводу обстрілів Запорізької атомної станції та зауважив, що дії росії призводять до ризику ядерної катастрофи. У цьому контексті ЄС повністю підтримує ініціативи ООН, закликає росію негайно надати міжнародний доступ до Запорізької АЕС та погодитися на створення демілітаризованої зони навколо атомної енергетичної станції.

Очільник Євроради зазначив, що ЄС надає та продовжуватиме надавати Україні безпрецедентну та масштабну підтримку, включаючи гуманітарну, макрофінансову та військову, приймає та забезпечує притулок для мільйонів українських біженців. ЄС також має чіткі зобов’язання щодо побудови в Україні яскравого та заможного майбутнього та готовий відігравати провідну роль у міжнародних зусиллях з відновлення України.

Шарль Мішель підтримав намір Президента Польщі Анджея Дуди відвідати у майбутньому звільнений Крим та висловив надію вперше відвідати вже вільний півострів разом із Президентом України.

Читайте також: Стратегія відновлення Криму після його повернення вже є - Зеленський

«Європейська Рада у березні чітко зазначила, що Україна належить до Європейської Родини. У червні ми формально надали їй статус кандидата. Дорогі українські друзі та брати, дозвольте мені повторити ще раз, голосно та чітко: ваше майбутнє – у Європейському Союзі, і ваша хоробрість є прикладом для всіх нас. ЄС бореться на вашому боці у ці драматичні часи, і ми будемо робити це так довго, як це буде необхідно. Я закликаю всі країни світу чітко засудити російські дії. Територіальна цілісність України в межах її міжнародних кордонів має бути відновлена. Крим є Україною, Україна є Європою. Ви можете розраховувати на нас. Слава Україні!», - цим гаслом Президент Європейської ради завершив свій виступ на форумі.

Читайте також: Джонсон на Кримській платформі: Треба допомагати Україні до звільнення всіх її територій

Як повідомлялося, з ініціативи України відбувається друге засідання Кримської платформи, головною метою якої є поєднання міжнародних зусиль для звільнення Криму від російської окупації та відновлення міжнародного правопорядку. У зв’язку із ситуацією з безпеки цьогоріч захід відбувається у режимі телеконференції. Водночас, у заході беруть участь представники від 60 країн світу, серед яких 40 президентів та прем'єр-міністрів. Цього року у кримському саміті вперше беруть участь представники ще двох континентів - Африки та Південної Америки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-