Намагаючись зачинити двері в ЄС для України, путін досяг протилежного результату - фон дер Ляєн

Намагаючись зачинити двері в ЄС для України, путін досяг протилежного результату - фон дер Ляєн

Укрінформ
путін намагався вбити євроінтеграційні прагнення українців, але досяг лише того, що Україна близька до ЄС, як ніколи.

Про це заявила у своєму зверненні до учасників другого саміту Кримської платформи голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, передає кореспондент Укрінформу.

Анексією Криму за допомогою брутальної сили в лютому та березні 2014 року путін розпочав свою «жалюгідну спробу відмовити Україні в її свободі», у бажанні українців обирати своє європейське майбутнє, сказала президентка ЄК.

путін, за її словами, хотів підірвати українську незалежність і віру в краще майбутнє, але він добився протилежного: Україна не лише святкує 31-у річницю своєї Незалежності, а й стала кандидатом у члени ЄС.

«Наші люди ніколи не були більш близькими. І наша відданість вільній і демократичній Україні ніколи не була сильнішою. Слава Україні!» - заявила фон дер Ляєн.

Європейський Союз, запевнила його представниця, буде стояти разом з Україною стільки, скільки буде потрібно.

«ЄС – найближчий друг України та захисник міжнародного права. Ми ніколи не визнаємо нелегальної анексії росією Крима та Севастополя <…> Ми з вами. Ми були з вами в цій екзистенційній битві від самого початку», - заявила глава ЄК.

З часу повномасштабного нападу в лютому Євросоюз масовано посилив економічну, гуманітарну та військову підтримку України, прийняв у свої домівки 7,5 млн українських біженців. Санкції ЄС критично, за оцінкою фон дер Ляєн, підривають путінську військову машину та російську економіку, а «мости солідарності» допомогли вивезти понад 10 млн українського зерна, попри «цинічну російську блокаду».

Фон дер Ляєн також звернула увагу на те, що Крим з 2014 року використовується не лише як російська військова база, а й як тестувальний майданчик для брутальних методів, які наразі росія застосовує на наступних окупованих територіях України.

Єврочиновниця висловила стурбованість порушенням прав людини в Криму: зникненням людей, тортурами, вбивствами, переслідуваннями кримських татар, журналістів, правозахисників.

«Це - темна реальність путінської окупації», - констатувала фон дер Ляєн.

Вона пообіцяла, що ЄС буде невтомно співпрацювати з українською владою та міжнародними партнерами над викриттям цих порушень і притягненням до відповідальності винних у них, а також над наданням підтримки жертвам.

Читайте також: Столтенберг прогнозує важку зиму: іде війна на виснаження

Як повідомляв Укрінформ, перший саміт Кримської платформи відбувся у 2021 році, в нинішньому кількість учасників зросла. Майже 60 представників різних країн світу, зокрема 40 президентів та прем'єр-міністрів, беруть участь у другому саміті Кримської платформи. Цього року в саміті вперше беруть участь представники ще двох континентів - Африки та Південної Америки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-