Україна звернула увагу ОБСЄ на військові навчання Росії у Чорному морі

Україна звернула увагу ОБСЄ на військові навчання Росії у Чорному морі

Укрінформ
Україна привернула увагу делегацій країн ОБСЄ до військових навчань російських корабельних ударних та десантних груп у Чорному морі.

Як передає Укрінформ, відповідну заяву було зроблено під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

"На тлі нарощування військових сил уздовж державного кордону з Україною та на окупованих територіях РФ також поширила ескалацію на морі. Вчора (26  січня – ред.) російський флот розпочав військові навчання в Чорному морі. Задіяні фрегати, патрульні, ракетні та десантні кораблі, тральщики. У мене питання: які завдання вирішують військові кораблі в складі десантних та ударних груп?", - заявив очільник української місії при ОБСЄ Євгеній Цимбалюк.

Він указав на те, що Росія продовжує розміщувати на вже мілітаризованій території тимчасово окупованого Криму "непропорційну кількість систем озброєння, у тому числі ядерних, що ще більше підриває європейську безпеку".

Читайте також: У Чорне море вийшли на навчання два десятки російських кораблів

Дипломат наголосив: події останніх місяців "чітко продемонстрували, що Росія зайняла цілеспрямовану позицію, щоб посилити напругу та знову погрожувати Україні та її народу застосуванням сили".

"Ще раз хочу повторити – на східному кордоні України знаходиться понад 106 тисяч регулярних і добре навчених військовослужбовців, 1500 танків, 3600 бойових броньованих машин, понад 2000 артилерійських систем. Вони там розміщені без будь-яких обґрунтованих причин", - заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні.

За його словами, також викликає занепокоєння намір РФ провести військові навчання поблизу північного кордону України та перекидання винищувачів Су-35. "Ми закликаємо забезпечити необхідну прозорість навчань, у тому числі шляхом добровільних брифінгів", - заявив Цимбалюк.

Читайте також: Росія перекидає винищувачі Су-35с з Далекого Сходу в Білорусь

Окремо він звернув увагу іноземних делегацій на те, що Росія продовжує посилювати бойові та наступальні спроможності своїх сил на тимчасово окупованих територіях України. За словами Цимбалюка, пропозиція російської владної партії "Єдина Росія" офіційно постачати військову техніку та боєприпаси в ОРДЛО "лише доводить те, що всім нам давно відомо – такі поставки ніколи не припинялися".

Як повідомляв Укрінформ, російські ЗС за останній місяць провели серію навчань, у тому числі у прикордонних з Україною регіонах, а також запланували нові маневри. Вони проходять на тлі зростання напруженості у відносинах Росії й НАТО та повідомлень про можливе вторгнення РФ в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-