Посольство США засудило рішення окупантів щодо арешту Джелялова та братів Ахтемових

Посольство США засудило рішення окупантів щодо арешту Джелялова та братів Ахтемових

Укрінформ
Посольство США в Україні назвало рішення «суду» окупованого Криму залишити під вартою першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова (Джеляла) та братів Асана й Азіза Ахметових «продовженням кампанії РФ із залякування».

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на допис американського диппредставництва у Твіттері.

«Російську кампанію залякування продовжено рішенням «суду» про відхилення апеляції кримськотатарських активістів Нарімана Джеляла та Асана й Азіза Ахтемових, чиє затримання за абсурдними звинуваченнями - останнє зі зловживань, спрямованих на придушення інакомислення в Криму», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: «Суд» у Криму відмовив Єсипенку в порушенні справи через тортури

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок так званий "Верховний суд" Криму в закритому режимі розглянув апеляційні скарги на ухвалу Київського районного "суду" Сімферополя про продовження тримання під вартою Нарімана Джелялова, а також Асана й Азіза Ахтемових та залишив у силі рішення про їхній арешт.

3 та 4 вересня 2021 року в окупованому Криму силовики провели незаконні обшуки та затримання першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, а також Азіза й Асана Ахтемових.

6 вересня районний "суд" Сімферополя заарештував їх. Спочатку Джелялову висунули обвинувачення у пособництві в диверсії на газопроводі в селі Перевальне, а потім перекваліфікували звинувачення на вчиненні диверсії у складі організованої групи (п. "а" ч. 2 ст. 281 КК РФ) та незаконне придбання, зберігання та перевезення вибухових пристроїв, вчинених організованою групою (ч. 4 ст. 222.1 КК РФ). Згодом Джелялову пред'явили обвинувачення й у контрабанді вибухового пристрою.

Читайте також: Донька політв'язня Приходька заявила, що її батька «тихо вбивають» у Росії

Асана Ахтемова обвинувачують у диверсії, вчиненій групою осіб, незаконному придбанні, зберіганні вибухових речовин групою осіб та контрабанді вибухових пристроїв.

22 грудня 2021 року Київський районний "суд" м. Сімферополя задовольнив клопотання слідчого ФСБ про продовження на місяць строку тримання під вартою Нарімана Джелялова та братів Асана та Азіза Ахтемових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-