«Суд» у Криму відмовив Єсипенку в порушенні справи через тортури

«Суд» у Криму відмовив Єсипенку в порушенні справи через тортури

Укрінформ
У п'ятницю в окупованому Криму на черговому, 13-му, засіданні щодо фрілансера «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка «суд» повідомив, що так званий Військово-слідчий комітет з Чорноморського флоту РФ відмовив у порушенні кримінальної справи у зв'язку з тортурами журналіста.

Про це повідомляється на сайті "Ґрати", передає Укрінформ.

«Сімферопольський районний суд, через місяць перерви, продовжує розглядати кримінальну справу фрілансера «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка… Суддя починає з оголошення: з Військово-слідчого комітету прийшла відмова у порушенні кримінальної справи за заявою Єсипенка про тортури його співробітниками ФСБ», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Заарештованих в окупованому Криму журналістів включили до Європейської федерації

У залі були присутні всі троє захисників Єсипенка - адвокати Дмитро Дінзе, Тарас Омельченко та громадський захисник митрополит Павло Кущ.

За словами «судді» Берберова, на запит «суду» з Військово-слідчого комітету надійшла ухвала від 12 січня 2022 року про відмову в порушенні кримінальної справи, однак, за даними захисту, ухвалу, датовану цим числом, раніше було скасовано.

Як повідомлялося, Сімферопольський районний «суд» у тимчасово окупованому Криму розглядає справу фрілансера «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка, якого звинувачують у незаконному виготовленні вибухового пристрою.

Читайте також: Донька політв'язня Приходька заявила, що її батька «тихо вбивають» у Росії

Силовики затримали Єсипенка 10 березня, заявивши, що знайшли у його машині ручну гранату та запал до неї. За версією слідства, він зібрав вибухівку з елементів, знайдених у схроні, який нібито організувала біля адмінкордону українська розвідка. Єсипенко заперечує провину та стверджує, що після затримання його катували електрикою співробітники ФСБ, а справу проти нього сфальсифіковано.

Журналіст заявив, що працівники ФСБ підкинули йому гранату в автомобіль, а потім привезли до підвалу якоїсь будівлі, де під тортурами вимагали підписати свідчення. Потім його повезли на слідчі дії та наполягли, щоб він вказав на схрон, звідки нібито дістав гранату.

За словами адвоката Олексія Ладіна, його підзахисному чіпляли дроти на мочки вух та пускали електричний струм, постійно збільшуючи напругу.

Читайте також: Окупанти тримають Джелялова у спецблоці для особливо небезпечних арештантів

13 грудня 2021 року суддя Длявер Берберов продовжив арешт Єсипенку на три місяці, до 18 березня 2022 року. Держобвинувачення наполягало на цьому, вказуючи, що Єсипенко може втекти, вплинути на свідків або знищити докази, якщо буде на волі. 14 січня Верховний суд Криму залишив термін арешту без змін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-