Кримський «суд» продовжив арешт політв'язню Єсипенку на три місяці

Кримський «суд» продовжив арешт політв'язню Єсипенку на три місяці

Укрінформ
«Суд» в окупованому Криму за клопотанням «прокурора» продовжив на три місяці, до 18 березня, тримання під арештом обвинуваченого у виготовленні вибухівки журналіста Владислава Єсипенка.

Про це Укрінформ повідомляє з посиланням на сайт «Ґрати».

«Арешт Владислава Єсипенка залишається чинним і продовжується на три місяці — до 18 березня. Наступне засідання відбудеться 21 грудня», - йдеться у повідомленні.

Адвокат Дмитро Дінзе заявив, що захист має намір оскаржити рішення щодо продовження арешту Єсипенку. За його словами, підзахисний «не є соціально небезпечним злочинцем, має соціальні зв'язки, що встановилися». Також він просить врахувати погіршення стану здоров'я підсудного в СІЗО, де він не може отримати кваліфіковану медичну допомогу.

Адвокат Тарас Омельченко, протестуючи проти продовження арешту журналіста, зазначив, що докази у справі зібрані та всі свідки допитані, тож вплинути на них на волі Єсипенко не зможе.

Повідомляється, що під час засідання «прокурор» несподівано заявив клопотання про зміну обвинувального висновку з «виготовлення вибухового пристрою на переробку».

«Держобвинувач каже, що змінює обвинувачення з виготовлення вибухового пристрою на переробку», - зазначається у повідомленні.

За даними сайту «Ґрати», під час засідання було проведено судовий експеримент з метою перевірки — чи може поміститися граната в підсумку бардачка автомобіля Єсипенка, де вона, нібито, була виявлена. Аналогічний бардачок на засідання приніс адвокат Тарас Омельченко.

Дмитро Дінзе, коментуючи результати експерименту, повідомив, що граната, виготовлення якої інкримінують Єсипенку, повністю не поміщається у кишені бардачка автомобіля.

«Сьогодні представили речові докази - гранату з підсумком і волосінь. Адвокат Омельченка приніс кишеню [бардачка], в яку нібито мають поміщатися граната з підсумком. Ми ледь помістили гранату в підсумок — він навіть не закривався. А якщо туди ще вставити підривник, то граната повністю не поміститься у підсумку», - розповів Дінзе.

Довжина гранати, уточнив адвокат, набагато більша, ніж глибина або ширина кишені бардачка, яка б не змогла закритися під кермовим колесом автомобіля Єсипенка.

Як повідомлялося, Сімферопольський районний «суд» у Криму розглядає справу фрілансера «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка, якого обвинувачують ФСБ РФ у незаконному виготовленні вибухового пристрою.

За версією слідства, обвинувачений зібрав вибухівку з елементів, знайдених у сховку, який нібито організувала біля адмінкордону українська розвідка. Єсипенко заперечує вину і стверджує, що після затримання дав свідчення ФСБ, оскільки його катували електричним струмом.

Єсипенко був затриманий в окупованому Криму 10 березня 2021 року, одразу після проведення акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка.

Щодо незаконності та політичної мотивованості арешту Владислава Єсипенка неодноразово висловлювалися представники іноземних та українських офіційних інституцій та правозахисних організацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-