Фігуранти «бахчисарайської справи» заявляють, що умови у російському СІЗО межують із тортурами

Фігуранти «бахчисарайської справи» заявляють, що умови у російському СІЗО межують із тортурами

Укрінформ
Апеляційний військовий суд РФ розглянув скаргу на вирок Південного окружного військового суду щодо фігуранта другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Едема Смаїлова і розглядає скарги інших фігурантів. Водночас підсудні заявили, що умови утримання у СІЗО-3 Новочеркаська «продовжують межувати з тортурами».

Про це повідомляє у Фейсбуці "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

«Голова релігійної громади «Топчикой», політв'язень Едем Смаїлов перестав представляти свої доповнення до скарги, на що у нього пішли два десятки судових слухань… Адвокат також докладно зупинився на порушеннях, які виникли в ході судового слідства першої інстанції та на помилкових висновках суду», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Рустема Емірусеїнова етапували до російської колонії - дружина політв'язня

Зазначається, що захист продовжує звертатися до суду зі скаргами на вироки фігурантам другої бахчисарайської «справи», тепер з апеляцією на вирок виступає Мемет Бєлялов.

Окрім неспроможності обвинувачення на свою адресу, підсудні повідомляють, що умови утримання у СІЗО-3 Новочеркаська «продовжують межувати з тортурами». За словами адвоката Назіма Шейхмамбетова, багаторазові звернення до адміністрації СІЗО не дали належного результату.

Юрист передав слова підзахисних про те, що російський суд переслідує їх за національною та релігійною ознаками.

Читайте також: Окупанти продовжують переслідування кримських татар та мілітаризацію дітей – HRW

«Вони переконані, що цей процес – повторення історії, яка сталася в середині ХХ століття щодо кримських татар і є продовженням переслідування за національною та релігійною ознаками», – зазначив адвокат.

Як повідомлялося, 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї співробітники ФСБ затримали шістьох кримських татар - Тимура Ібрагімова, Марлена (Сулеймана) Асанова, Мемета Бєлялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір'яєва та Ернеса Аметова. Пізніше, 21 травня 2018 року, були затримані у своїх будинках та заарештовані в рамках цієї ж кримінальної справи Едем Смаїлов та Сервер Мустафаєв.

За версією слідства, вина затриманих кримських татар полягала у причетності до діяльності ісламської політичної партії "Хізб-ут-Тахрір" у Криму, яка в Росії заборонена з 2003 року. На території України та країн світу діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Читайте також: Кримські адвокати готують до ЄСПЛ матеріали «справ» активістів, засуджених за мирні зібрання

16 вересня 2020 року в Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону оголосили вирок фігурантам другої бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір". Кримських татар засудили до термінів від 13 до 19 років ув'язнення. Ернеса Аметова виправдали та звільнили у залі суду.

18 липня 2019 року Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій міститься заклик до Росії звільнити всіх українських політв'язнів, включаючи фігурантів цієї кримінальної справи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-