Окупанти продовжують переслідування кримських татар та мілітаризацію дітей – HRW

Окупанти продовжують переслідування кримських татар та мілітаризацію дітей – HRW

Доповідь
Укрінформ
Окупаційна влада Російської Федерації у 2021 році в Криму продовжувала переслідувати кримських татар і проводила незаконний призов на строкову службу на тлі військової пропаганди серед школярів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у доповіді правозахисної організації Human Rights Watch.

«Російська влада в Криму продовжувала переслідувати кримських татар, у тому числі прирівнюючи релігійні або політичні переконання до участі у «Хізб-ут-Тахрір» - організація заборонена в Росії як терористична, але легально діє в Україні. Десятки кримських татар продовжували відбувати строки за довільними обвинуваченнями в участі в цій організації. Багато хто із засуджених були активістами «Кримської солідарності» – групи, яка надає підтримку кримським татарам, заарештованим за політично мотивованими підставами», – йдеться у доповіді.

Читайте також: Трьом фігурантам «бахчисарайської справи» продовжили арешт до 20 квітня

Зазначається, що у лютому і серпні минулого року за аналогічними надуманими підставами було заарештовано 11 осіб. У вересні за надуманим обвинуваченням у «пособництві саботажу» заарештували Нарімана Джелялова, одного з небагатьох кримськотатарських лідерів, які залишилися на півострові. У тій самій справі затримали ще чотирьох представників кримськотатарської громади.

У березні в результаті чергової хвилі обшуків затримали чотирьох чоловіків і одну жінку з-поміж послідовників Свідків Єгови – їхня організація заборонена в Росії як екстремістська. Того самого місяця Віктор Сташевський був засуджений на шість з половиною років за «організацію діяльності екстремістської спільноти». Цей вирок став найсуворішим з тих, які ухвалювали в Криму послідовникам Свідків Єгови.

«Російська влада продовжувала закликати чоловіків на строкову службу, порушуючи міжнародне гуманітарне право. Призов на півострові проводився на тлі агітаційних кампаній та військової пропаганди серед школярів», - наголошується у доповіді.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2021 року Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим повідомило, що в Криму окупаційна влада Російської Федерації незаконно призвала до лав своєї армії щонайменше 31 тисячу українців на строкову службу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-