Денісова вимагає від омбудсмена РФ повного медобстеження політв’язнів Яцкіна і Хайредінова

Денісова вимагає від омбудсмена РФ повного медобстеження політв’язнів Яцкіна і Хайредінова

Укрінформ
Уповноважена ВР із прав людини Людмила Денісова вимагає від своєї колеги в РФ Тетяни Москалькової провести повне обстеження українського політв'язня Івана Яцкіна у кваліфікованому медзакладі.

Як передає Укрінформ, про це Денісова повідомила у Телеграмі.

“Занепокоєна погіршенням стану здоров’я українського політв'язня Івана Яцкіна, який зараз перебуває на етапі в одній із колоній Краснодарського краю РФ”, - написала омбудсман.

За її словами, “Іван страждає на хронічне захворювання ніг: запалення судин призвело до утворення трофічних виразок, внаслідок чого відбувається нагноєння. За час етапу з тимчасово окупованого Криму до Краснодарського краю він залишився без вкрай необхідних йому еластичних бинтів, мазей, антисептиків та пластирів”.

Читайте також: Денісова розповіла про нелюдські умови, в яких утримують політв’язнів Кремля

“За більш ніж два роки перебування у незаконному ув’язненні РФ Іван не тільки не отримував необхідного лікування, йому не було проведено навіть належного медичного обстеження”, - зазначила Денісова.

Вона нагадала, що “після вироку так званого Верховного суду Криму український політв’язень відбуватиме покарання терміном 11 років у колонії суворого режиму в Кемеровській області. Попереду на його етапі - виправні установи у Волгоградській, Оренбурзькій та Кіровській областях.

“Без необхідних медикаментів та належної медичної допомоги Яцкін може втратити ноги”, - заявила омбудсмен.

Читайте також: Ув’язнення в Криму журналіста Єсипенка: До справи підключають США

Денісова зазначила, що “ненадання йому кваліфікованої медичної допомоги є грубим порушенням статті 3 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, яке прирівнюється до тортур і нелюдського поводження, і статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув'язненими, схвалених Економічною і соціальною радою ООН”.

Вона звернулася до уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою провести повне обстеження Івана Яцкіна у кваліфікованому медзакладі та надати йому відповідний комплекс лікування.

Окрім того, Денісова заявила, що у кримського татарина, фігуранта так званої «четвертої бахчисарайської групи» у справі "Хізб-ут-Тахрір" Сейрана Хайредінова, який має серйозні проблеми з серцем, відібрали всі ліки, передані минулого місяця родичами.

Читайте також: Суд у РФ залишив чинним вирок трьом кримським татарам – від 12 до 17 років

«Сейран залишається без життєво необхідних медичних препаратів, незважаючи на те, що вони були офіційно завірені адміністрацією слідчого ізолятора СІЗО-1 Ростова-на-Дону та передані з її дозволу», - зазначила вона.

Денісова заявила, що своїми незаконними діями керівництво слідчого ізолятора порушило права Хайредінова на життя, охорону здоров’я та медичну допомогу, які закріплені 2 статтею Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, а також 22-м пунктом Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН.

Омбудсмен звернулася до уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново вжити заходи щодо відновлення прав громадянина України, зокрема повернути ліки та невідкладно провести повне медичне обстеження з подальшим призначенням відповідного лікування.

Читайте також: Політв'язня Абдуллаєва залишили в ШІЗО ще на 12 діб - правозахисники

Денісова закликала міжнародну спільноту звернути увагу на порушення прав Хайредінова, який незаконно утримується у російському слідчому ізоляторі, продовжити діяльність, спрямовану на захист прав усіх бранців Кремля та посилити тиск на країну-окупанта, аби змусити припинити порушення норм міжнародного права та негайно їх звільнити.

Як повідомляв Укрінформ, так званий Верховний суд Криму засудив громадянина України Івана Яцкіна до 11 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму, а потім - до одного року обмеження волі та адміністративного нагляду.

На виїзному засіданні Третього апеляційного суду загальної юрисдикції, що відбулося в окупованому Криму, цей вирок залишили в силі.

Читайте також: ЄС засудив арешт активістів в окупованому Сімферополі

Уродженця села Войкове Первомайського району АРК Івана Яцкіна затримали 16 жовтня 2019 року. Його обвинуватили у державній зраді у формі шпигунства (ст. 275 КК РФ). За версією російського слідства, перебуваючи в Сімферополі з 14 лютого до 30 березня 2016 року, він нібито за завданням СБУ спілкувався зі своїми знайомими з числа правоохоронців, "збираючи персональні дані співробітників оперативно-пошукового бюро МВС у Республіці Крим, які становлять державну таємницю". Перебуваючи з квітня по липень 2016 року на території України, "через мережу Інтернет, а також при особистих зустрічах зі співробітниками СБУ" він нібито передав їм ці дані.

7 липня минулого року у ході масових обшуків у Криму були затримані семеро людей. Шестеро з них - Ісмет Ібрагімов, Зекір'я Муратов, Вадим Бектеміров, Еміль Зіядінов, Алім Суф'янов, Сейран Хайредінов - рішенням Київського районного «суду» міста Сімферополя були заарештовані та поміщені до СІЗО, а сьомий - Олександр Сизиков, що має інвалідність І групи по зору, відправлений під домашній арешт.

Всі затримані обвинувачуються в причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», яку в Росії вважають терористичною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-