Політв'язня Абдуллаєва залишили в ШІЗО ще на 12 діб - правозахисники

Політв'язня Абдуллаєва залишили в ШІЗО ще на 12 діб - правозахисники

Укрінформ
Політв'язень, учасник першої сімферопольської групи у справі Хізб ут-Тахрір Теймур Абдуллаєв проведе у штрафному ізоляторі ще 12 діб.

Як передає Укрінформ, про це написала мати політв'язня Діляра Абдуллаєва, якій він зателефонував з виправної колонії №2 у Башкортостані, повідомляє "Кримська солідарність" у Фейсбуці.

«Доки триватиме упереджене ставлення до мого сина, чим і кому він такий неугодний адміністрації колонії? Правозахисні організації України та Росії, прошу вашого реагування – перевірте факт такого тривалого перебування у ШІЗО мого сина Теймура Абдуллаєва та допоможіть припинити ці тортури над моїм сином!» - заявила Абдуллаєва.

За словами дружини Абдуллаєва Аліме, самопочуття засудженого за час перебування у колонії помітно погіршилося.

«Дається взнаки тривале перебування у сирому, неопалюваному, позбавленому сонячного світла підвальному приміщенні. В умовах ШІЗО людина максимально обмежена: вона не може їсти їжу, крім тієї, яку їм видають (а вона практично неїстівна), о шостій ранку зобов'язана встати, а до відбою її "ліжко" пристібається до стіни, де ув'язнений змушений або стояти або сидіти на бетонній підлозі! І це при тому, що за нашими мірками там уже зима! Теймура непокоїть підвищений артеріальний тиск, практично доводиться "жити на ліках"», - додала Аліме.

Читайте також: Мати політв'язня Абдуллаєва каже, що окупанти знову відправили сина до ШІЗО

За її інформацією, і цей термін перебування Абдуллаєва у ШІЗО, швидше за все, продовжать, оскільки йому про це повідомили співробітники ФСВП, «заявивши, що матеріали вже складені заздалегідь». Разом з ним до ізолятора помістили і Мусліма Алієва – фігуранта «ялтинської справи» Хізб ут-Тахрір. Дружина Абдуллаєва звернулася до ОНК, журналістів, правозахисників та інших представників, які могли б допомогти витягти засудженого з ізолятора.

За даними «Кримської солідарності», за осінь цього року політв'язня відправляли до ШІЗО щонайменше шість разів. Покарання продовжили ще на 12 діб – до цього Абдуллаєв перебував в ізоляторі з 24 жовтня.

Як повідомлялося, кримські мусульмани, рідні брати Узеїр і Теймур Абдуллаєви були заарештовані у жовтні 2016 року разом зі ще трьома кримськими татарами за причетність до діяльності ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», яка у Росії заборонена з 2003 року. На території України та інших країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Читайте також: У колонії РФ кримського політв'язня Абдуллаєва поставили на профоблік як «схильного до екстремізму»

18 червня 2019 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Рустема Ісмаїлова до 14 років ув'язнення, Айдера Саледінова та Еміля Джемаденова – до 12 років. Ще двох фігурантів кримінальної справи - братів Теймура і Узеїра Абдуллаєва засудили до 17 і 13 років відповідно. У грудні 2019 року Верховний Суд РФ знизив усім термін ув'язнення на півроку.

Пізніше їх етапували у російські колонії біля Республіки Башкортостан.

Фото: Кримська солідарність, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-