У колонії РФ кримського політв'язня Абдуллаєва поставили на профоблік як «схильного до екстремізму»

У колонії РФ кримського політв'язня Абдуллаєва поставили на профоблік як «схильного до екстремізму»

Укрінформ
Політв'язень із Криму Узеїр Абдуллаєв, який засуджений до 12,5 років позбавлення волі та утримується в колонії міста Салавата (РФ), поставлений на профілактичний облік як "схильний до екстремізму, втечі та нападу на співробітників ФСВП".

Про це у Фейсбуці повідомляє "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

"Адміністрація ВК-16 у місті Салават визнала кримського мусульманина "схильним до екстремізму, втечі та нападу на співробітників ФСВП", поставивши його на профілактичний облік", - повідомляє "Кримська солідарність" із посиланням на матір Узеїра Діляру Абдуллаєву.

Вона заявила, що це має на меті здійснення тиску на її сина.

"Можуть помістити в СУУ (суворі умови утримання - ред.) або ЄПКТ (єдине приміщення камерного типу - ред.), що для мого сина з цукровим діабетом, хворою ногою і хворобою крові подібне до смерті", - сказала Діляра.

Читайте також: Окупанти знову запроторили політв’язня Абдуллаєва до ШІЗО

Раніше, зазначила жінка, під час прийому начальник колонії, де утримують її сина, відгукувався про Абдуллаєва "виключно позитивно, називаючи його інтелігентною і високо ерудованою людиною, а також пообіцяв сприяти його умовно-достроковому звільненню".

У зв'язку з поставленням сина на профоблік Абдуллаєва готує скаргу до суду.

Раніше, за даними "Кримської солідарності", поставлений на аналогічний профоблік у цій же колонії політв'язень Емір-Усеїн Куку висловлювався, що за ціїє мірою, запровадженою після вбивства засудженим співробітника ФСВП, може відбутися реальна провокація з нападом на працівників колонії, а також нова судимість.

Як правило, засуджених, які перебувають на профобліку, конвоюють із посиленою охороною, їх позбавляють шансів на дострокове звільнення і пом'якшення умов відбування покарання.

Читайте також: Окупанти відправили до ШІЗО двох кримських татар за здійснення нічної молитви

За даними "Кримської солідарності", у ВК-16 Салавата наразі, крім Узеїра Абдуллаєва і Емір-Усеїна Куку, перебувають Еміль Джемаденов, Енвер Сейтосманов, Рефат Алімов, Арсен Джеппаров.

Як повідомлялося, 18 червня 2019 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив фігурантів першої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір", у тому числі й Узеїра Абдуллаєва, до термінів від 12 до 17 років позбавлення волі.

У грудні 2019 року Верховний суд РФ знизив усім термін ув'язнення на півроку.

Кримські татари були затримані за причетність до політичної діяльності ісламської партії "Хізб ут-Тахрір", яка в Росії заборонена з 2003 року. На території України і країн світу вона діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Фото: Кримська солідарність, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-