Окупанти знову запроторили політв’язня Абдуллаєва до ШІЗО

Окупанти знову запроторили політв’язня Абдуллаєва до ШІЗО

Укрінформ
Незаконно засуджений у Росії кримський татарин Теймур Абдуллаєв знову безпідставно поміщений у штрафний ізолятор.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова написала у Телеграмі.

“Адміністрація "ФКУ ИК-2 УФСИН по Республике Башкортостан" запроторила його в одиночну камеру в підвальному приміщенні з високою вологістю та антисанітарією”, - заявила Денісова.

За її словами, “стан здоров'я Теймура не дозволяє перебувати в таких умовах, адже він нещодавно перехворів на COVID-19, який спричинив ускладнення роботи серцево-судинної системи та нирок. На цьому фоні почастішали гіпертонічні кризи”.

Читайте також: Скаргу адвоката на арешт Завура Абдуллаєва «суд» Севастополя залишив без задоволення

“Права кримського татарина систематично порушуються керівництвом установи, адже він безпідставно провів у штрафному ізоляторі рекордну кількість днів – 374”, - наголосила уповноважена.

За її словами, “такі дії прирівнюються до катувань та є прямим порушенням статей 2 та 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод - права на життя та отримання медичної допомоги.”

Денісова звернулася до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою негайно відреагувати та забезпечити поновлення прав Абдуллаєва. Зокрема привести умови тримання у відповідність до Мінімальних правил поводження з в’язнями, надати необхідну медичну допомогу, а також з’ясувати правомірність поміщення в ШІЗО.

Вона закликала “міжнародну спільноту звернути увагу на порушення прав Абдуллаєва, який незаконно утримується у російській колонії, продовжити діяльність, спрямовану на захист прав усіх бранців Кремля та посилити тиск на країну-окупанта, аби змусити припинити порушення норм міжнародного права та негайно їх звільнити”.

Читайте також: Мати політв'язня Узеїра Абдуллаєва заявляє про погіршення його здоров'я в колонії РФ

Як повідомляв Укрінформ, брати Узеїр і Теймур Абдуллаєви, а також Рустем Ісмаїлов, Айдер Саледінов, Еміль Джемаденов були заарештовані в жовтні 2016 року за причетність до діяльності ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії заборонена з 2003 року. 18 червня 2019 року Північнокавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Рустема Ісмаїлова до 14 років ув'язнення, Айдера Саледінова і Еміля Джемаденова - до 12 років. Теймур і Узеїр Абдуллаєви були засуджені до 17 і 13 років відповідно. У грудні 2019 року Верховний суд РФ знизив усім строк ув'язнення на пів року.

У березні 2020 року Теймур Абдуллаєв був етапований до ФКУ ВК № 2 міста Салават УФСВП Росії в Башкортостані для відбування покарання. Відразу після прибуття до колонії його відправили до штрафного ізолятора. Кримський татарин перебував в умовах ШІЗО понад рік і пов'язує це з відмовою від співпраці з російськими спецслужбами, які відвідували його вже у колонії. За адвокатським запитом колонія надала довідку про покарання політв'язня за час його перебування в Салаваті. Відповідно до неї, Теймура регулярно направляли до штрафного ізолятора за неправильно заправлене ліжко, порушення форми одягу, за те, що не привітався зі співробітниками адміністрації та закривав відеокамеру.

11 червня політв'язня повернули в загін, але із суворими умовами тримання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-