Окупанти відправили до ШІЗО двох кримських татар за здійснення нічної молитви

Окупанти відправили до ШІЗО двох кримських татар за здійснення нічної молитви

Укрінформ
Засуджені російським судом політв'язні з Криму Айдер Саледінов та Рустем Ісмаїлов утримуються в ШІЗО за спробу здійснення нічної молитви, обов'язкової в день Курбан-Байраму (свята жертвопринесення).

Про це у Фейсбуці повідомляє Кримська солідарність, передає Укрінформ.

«Фігуранти першої сімферопольської групи «справи Хізб ут-Тахрір» Айдер Саледінов та Рустем Ісмаїлов, засуджені на 11,5 і 13,5 років за причетність до діяльності забороненої в Росії ісламської політичної партії Хізб ут-Тахрір, були поміщені в ШІЗО за те, що не спали під час відбою, намагаючись здійснити намаз (молитву », - йдеться в повідомленні з посиланням на дружину засудженого Саледінова.

За словами Гузаль Сулейман-заде, Айдер Саледінов та Рустем Ісмаїлов були відправлені до штрафного ізолятора через порушення режиму установи. У відповідь на спроби пояснення, що вони мусульмани і зобов'язані читати нічну молитву в день святкування Курбан-Байраму, тюремники відправили їх у карцер.

Читайте також: Український політв’язень Абдуллаєв у російському ШІЗО - у вкрай тяжкому стані

Як повідомлялося, 12 жовтня 2016 року в мікрорайонах Кам'янка та Строганівка Сімферопольського району пройшли масові обшуки в будинках кримських татар. В той день за необґрунтованими звинуваченнями в тероризмі були затримані Теймур Абдуллаєв, Узеїр Абдуллаєв, Еміль Джемаденов, Рустем Ісмаїлов та Айдер Саледінов.

18 червня 2019 року військовий суд виніс обвинувальний вирок і визнав всіх п'ятьох винними в «організації та участі в діяльності в терористичній організації» (частина 1 і 2 статті 205.5 Кримінального кодексу РФ). Теймура Абдуллаєва суд засудив до 17 років ув'язнення, Узеїра Абдуллаєва - до 13 років, Рустема Ісмаїлова - до 14, Еміля Джемаденова та Айдера Саледінова - до 12 років колонії суворого режиму. Всі вони заперечували вину і заявляли, що вважають переслідування репресіями за релігійною ознакою. Захист подав апеляцію на вирок.

24 грудня 2019 року Верховний суд РФ в апеляції пом'якшив вирок у першій сімферопольській «справі Хізб ут-Тахрір» на пів року кожному обвинуваченому.

Читайте також: Суд у Росії відклав засідання через хворобу фігурантів «другої сімферопольської справи»

Згідно з матеріалами справи, засуджені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичний акт і не закликали інших до здійснення терористичних дій. Відсутні будь-які докази, які свідчать про намагання повалення конституційного ладу РФ. Матеріали справи містять лише аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні та політичні теми.

За даними Кримської солідарності, на даний час в окупованому Криму за подібними звинуваченнями заарештовані, знаходяться під слідством і засуджені вже близько 80 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-