Венедіктова обговорила з представниками РЄ порушення прав людини в окупованому Криму

Венедіктова обговорила з представниками РЄ порушення прав людини в окупованому Криму

Фото
Укрінформ
Генеральний прокурор Ірина Венедіктова обговорила з представниками Ради Європи порушення прав людини у тимчасово окупованому Криму.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

Зазначається, що Венедіктова по відеозв’язку обговорила з генеральним директором з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістосом Джакумопулосом, директором Директорату з прав людини Ради Європи Крістофом Пойрелом та директором Директорату з політичних питань та зовнішніх відносин Ради Європи Александром Гесселем актуальні питання протидії порушенню прав людини на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Генпрокурор наголосила, що розслідування цієї категорії справ є одним із пріоритетних напрямів. Наразі вона особисто курує діяльність профільного Департаменту в ОГП.

«На даний час є близько 400 проваджень цієї категорії. Серед них майже 100 - за фактами порушення законів та звичаїв війни. В цих справах повідомлено про підозру 77 особам. Крім того, розслідується систематичне переслідування проукраїнськи налаштованих активістів та порушення прав кримськотатарського населення окупаційною владою Криму», - зазначила Венедіктова.

Також вона розповіла, що в Офісі генпрокурора почала роботу Міжнародна рада експертів з питань злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. До неї залучаються іноземні та міжнародні фахівці, національні експерти з міжнародного гуманітарного та кримінального права, а також представники неурядових правозахисних організацій. Метою дорадчого органу є вивчення досвіду розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності та розробки національних стандартів у цій галузі.

Читайте також: У Криму окупанти й далі виписують штрафи за «незаконне місіонерство»

«Ми скеровуємо справи у національні суди, і усвідомлюємо, наскільки важливо співпрацювати на цьому напрямі у міжнародних інстанціях. Ми активно взаємодіємо з Міжнародним кримінальним судом. Наразі до МКС скеровано 12 інформаційних повідомлень щодо порушень у Криму», - зазначила Венедіктова.

Гендиректор з прав людини та верховенства права Ради Європи зазначив, що відслідковування ситуації з порушенням прав людини у Криму є надзвичайно важливим, тому він розраховує на подальшу плідну співпрацю у цьому питанні.

Читайте також: Окупанти у Криму запроторили українського політв’язня Захтея у карцер

Як повідомляв Укрінформ, 23 серпня генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що зміна демографічного стану та національної ідентичності на території тимчасово окупованого Криму є найсерйознішою проблемою і злочином, з яким стикаються українські правоохоронці щодо АРК.

Фото: gp.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-