Окупанти у Криму запроторили українського політв’язня Захтея у карцер

Окупанти у Криму запроторили українського політв’язня Захтея у карцер

Укрінформ
Українського політв’язня Андрія Захтея помістили на 10 діб у карцер виправної колонії суворого режиму №1 Сімферополя у тимчасово окупованому Криму.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила у Телеграмі.

"Українського політв’язня Андрія Захтея, якого підконтрольний РФ так званий "Верховний суд Криму" засудив за безпідставними звинуваченнями у підготовці диверсії з використанням зброї до 6,5 років позбавлення волі у виправній колонії суворого режиму №1 міста Сімферополя в тимчасово окупованому Криму, де Андрій наразі відбуває покарання, помістили на 10 діб в «яму» - карцер у підвалі колонії, за нібито порушення режиму", - заявила Денісова.

Читайте також: Кримському активісту Завуру Абдуллаєву продовжили арешт на чотири місяці

Згідно з наявною в неї інформацією, Захтей має хронічні захворювання, а нещодавнє медичне обстеження засвідчило, що його стан погіршується.

"Він скаржиться на болі в спині, через травму хребта, оніміння рук і ніг. Проте, попри наявні проблеми зі здоров'ям, відтепер український громадянин змушений перебувати ще й у нестерпних умовах холоду й сирості", - підкреслила Денісова.

За її словами, зазначені факти суперечать гарантованим нормам ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод та пункту 22 мінімальних стандартних правил поводження з ув'язненими від 30 серпня 1955, схвалених Економічною та Соціальною Радою ООН.

Читайте також: Денісова звернулась до омбудсмена РФ через стан здоров'я "українського диверсанта" Захтея

"Звернулася до уповноваженого з прав людини у РФ Тетяни Москалькової вжити відповідних заходів з метою відновлення прав громадянина України Андрія Захтея – забезпечити належні умови тримання та сприяти в проведенні повного медичного обстеження, за результатами якого надати кваліфіковану медичну допомогу", - наголосила Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, 7 серпня 2016 року в Криму затримали групу українських громадян, в тому числі Захтея. ФСБ РФ звинуватила українців у підготовці терактів на об'єктах туристичної і соціальної інфраструктури півострова. Захтей підписав досудову угоду зі слідством, і в лютому 2018 року "Верховний суд Криму" засудив його до 6 років і 6 місяців колонії суворого режиму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-