Окупанти хочуть обезголовити кримськотатарський національний рух - Чубаров

Окупанти хочуть обезголовити кримськотатарський національний рух - Чубаров

Укрінформ
Арештами активістів в окупованому Криму Росія прагне домогтися повного придушення кримськотатарського національного руху.

Про це у програмі "Украина на самом деле" телеканалу "Дом" заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, передає Укрінформ.

Зокрема, заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялова заарештували як одного з лідерів опору російській окупації в Криму, сказав Чубаров.

"Ми розуміємо, що вони хочуть абсолютно обезголовити кримськотатарський національний рух. Наріман Джелялов - один із найбільш авторитетних, освічених молодих кримських татар, які сповнені власної гідності. Це люди, які дуже люблять Крим, і вони думають про майбутнє Криму, свого народу, всіх тих людей, які живуть у Криму", - акцентував Чубаров.

Голова Меджлісу наголосив, що такі активісти, як Джелялов, "об'єднують людей навіть самим фактом того, що вони є, особливо, коли люди перебувають в умовах окупації". Арешт однієї з ключових фігур опору російської окупації в Криму вкотре підтверджує вибірковість російського "правосуддя", від дій якого на окупованому півострові ніхто не захищений, підкреслив Чубаров.

На його переконання, арешти кримськотатарських активістів є продовженням репресій, спрямованих проти Меджлісу.

"І зрозуміло, що це репресії щодо Меджлісу кримськотатарського народу. Ви ж знаєте, що у 2016 році окупаційний суд визнав діяльність Меджлісу "екстремістською" та заборонив її. У 2017 році Міжнародний суд ООН наказав Росії негайно зняти заборону на діяльність Меджлісу та дозволити лідерам Меджлісу вільно в'їжджати і виїжджати з Криму, але Росія не виконує рішення суду", - деталізував лідер Меджлісу.

Читайте також: Переслідування кримських татар: Чубаров закликає учасників «Кримської платформи» до консультацій

На думку Чубарова, тому Росія застосувала до Джелялова саме статтю про "екстремізм", хоча очевидно, що заступник голови Меджлісу переслідується через проукраїнську політичну позицію, і зокрема за участь у Кримській платформі.

"І тому зараз, здійснюючи розправу над Наріманом, вони обрали статтю саме екстремістського штибу, хоча всім очевидно, що Нарімана Джелялова російські окупанти хочуть посадити саме за його політичну позицію, за його постійний зв'язок і взаємодію з Українською державою, і за його участь у Кримській платформі", - сказав Чубаров.

Голова Меджлісу акцентував, що Росія витісняє кримських татар з Криму, і нагадав про сотні років репресій, які пережив кримськотатарський народ.

Читайте також: Через переслідування кримських татар Раду закликають створити аналог Акту Магнітського

"Кримські татари дуже добре знають свою історію, і вони знають, що протягом останніх 238 років усі нещастя приходили з боку Москви. Це ми знаємо, чому наша діаспора становить мільйони людей у Туреччині, тисячі в Румунії, Болгарії та інших країнах. Тому що свого часу ми вже переживали репресії в різні роки Російської імперії, Радянського Союзу. І зараз сучасна Російська Федерація думає, що вона прийшла до Криму, щоб остаточно розправитися з кримськими татарами і витіснити їх із Криму. І кримські татари про це, звичайно, прекрасно обізнані. Вони розуміють це. І тому тут ніколи не може бути зближення позиції", - підсумував Чубаров.

Як повідомлялося, 3 і 4 вересня в окупованому Криму силовики здійснили незаконні обшуки та затримання кримських татар - громадських діячів і звичайних громадян. Серед затриманих - Наріман Джелялов, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, який 23 серпня брав участь у саміті Кримської платформи в Києві. Також силовики ФСБ забрали ще чотирьох активістів — Ельдара Одаманова, Азіза та Асана Ахтемових, Шевкета Усеїнова.

Читайте також: Україна в ООН закликає світ реагувати на затримання Джелялова в окупованому Криму

6 вересня районний "суд" Сімферополя заарештував Джелялова та братів Ахтемових на два місяці - до 4 листопада. Одаманов і Усеїнов отримали 14 і 15 діб "адміністративного арешту" відповідно.

Джелялу та братам Ахтемовим оголосили підозру за статтею "диверсія" Кримінального кодексу РФ, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до 15 років. Окупанти звинувачують кримських татар у причетності до пошкодження газопроводу в районі села Перевального під Сімферополем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-