Через переслідування кримських татар Раду закликають створити аналог Акту Магнітського

Через переслідування кримських татар Раду закликають створити аналог Акту Магнітського

Укрінформ
Народний депутат із фракції "Слуга народу" Єлизавета Ясько закликає Верховну Раду запровадити санкції проти причетних до переслідування кримських татар за аналогом Акту Магнітського.

Про це Ясько сказала під час виступу з трибуни парламенту на позачерговому засіданні ВР у середу, передає кореспондент Укрінформу.

"Затримання Нарімана Джелялова - це політичне переслідування, та ще й за етнічною ознакою. Усі знають, що він гідний кримський татарин, українець, який є символом опору окупації Криму. Я вважаю, що окрім такої постанови (проєкт постанови 6007 "Про Заяву Верховної Ради України щодо незаконного затримання першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова та інших представників корінного кримськотатарського народу Криму на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим державою-агресором Російською Федерацією" - ред.), ми повинні також зробити все, щоб наші правоохоронні органи, СБУ, а також РНБО ідентифікували тих, хто замішаний у переслідуванні Нарімана, таких, як Наріман. І ми мусимо запровадити санкції проти таких людей. Є Акт Магнітського, наприклад, в різних країнах. У нас має бути свій акт, і це може бути акт Нарімана Джеляла", - заявила вона.

Читайте також: Незаконний Керченський міст і не тільки: Україна готує нові «кримські» санкції

Як повідомляв Укрінформ, 3 і 4 вересня в окупованому Криму силовики після обшуків заарештували п'ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Нарімана Джелялова, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова і Шевкета Усеінова. Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з черговими незаконними обшуками та затриманнями у тимчасово окупованому Криму.

Президент Володимир Зеленський розцінив чергові обшуки та затримання в окупованому Криму як реакцію РФ на початок роботи Кримської платформи й вимагає звільнити затриманих.

6 вересня Київський районний «суд» Сімферополя ухвалив постанову про взяття під варту до 4 листопада Джелялова і братів Ахтемових. Їх обвинувачують за ч.1 статті 281 (диверсія) КК РФ.

Читайте також: Депутати пропонують Раді ухвалити заяву про незаконне затримання Джелялова в окупованому Криму

Одаманову й Усеїнову присудили адміністративний арешт строком на 14 і 15 діб за «непокору законним вимогам співробітників поліції» (ст.19.3 КпАП РФ).

Акт Магнітського, ухвалений США і підтриманий Канадою та деякими європейськими країнами, дозволив західним урядам заморожувати кошти російських високопосадовців, яких звинувачують у причетності до корупційних схем відмивання грошей або грубих порушень прав людини.

Читайте також: У Раді не виключають ухвалення аналогу «закону Магнітського»

Згодом Акту Магнітського було надано статус глобального закону, тож передбачені ним санкції можуть застосовуватися до всіх країн, громадяни яких, на думку США, порушують права людини.

Адвокат Сергій Магнітський помер у СІЗО Москви після року тримання за ґратами в умовах, які правозахисники охарактеризували як тортури. Як вважають колеги юриста у фонді Hermitage, кримінальну справу було заведено на нього як помсту за розкриття великої корупційної афери.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-