Депутати пропонують Раді ухвалити заяву про незаконне затримання Джелялова в окупованому Криму

Депутати пропонують Раді ухвалити заяву про незаконне затримання Джелялова в окупованому Криму

Укрінформ
У Раді зареєстрували проєкт постанови "Про Заяву Верховної Ради України щодо незаконного затримання першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова та інших представників корінного кримськотатарського народу Криму на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим державою-агресором Російською Федерацією".

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив народний депутат Рустем Умєров (фракції "Голос"). 

"Разом з Мустафою Джемілєвим та Ахтемом Чийгозом, а також понад 30 колегами з парламенту, зареєстрували проєкт постанови (№6007) із заявою щодо незаконного затримання Нарімана Джеляла та інших кримських татар в окупованому Криму", - написав парламентарій.

За його словами, у заяві, зокрема, засуджуються проведені 3 та 4 вересня 2021 року незаконні обшуки, викрадення та арешти кримських татар - представників корінного народу Криму.

Заява містить вимогу до Росії як держави-окупанта виконувати свої зобов’язання відповідно до норм міжнародного гуманітарного права: припинити переслідування корінного кримськотатарського народу та негайно звільнити Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Шевкета Усеїнова, Нарімана Джелялова та інших затриманих представників кримськотатарського народу.

Читайте також: Захист подав апеляцію на арешт Джелялова в окупованому Криму

При цьому наголошується, що цинічне викрадення і незаконне затримання кримських татар є розправою за участь у Кримській платформі.

"Звертаємось до національних урядів і парламентів іноземних держав, міжнародних організацій та їхніх парламентських асамблей із закликом засудити нову хвилю репресій", - додав Умєров.

Він повідомив, що українська делегація в ПАРЄ спрямувала листи до генерального секретаря Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич, яка була спікером на інавгураційному саміті Кримської платформи, президента ПАРЄ Ріка Даймса, комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович з вимогою відреагувати на нещодавні незаконні затримання кримських татар і нещодавні вироки судів окупаційної влади.

Згідно з інформацією на сайті Верховної Ради, проєкт постанови 6007 зареєстрований у парламенті 8 вересня. Текст документа на сайті поки що відсутній. 

Читайте також: Чубаров: «Зізнання» в підриві кримського газопроводу - результат фізичного тиску

Як повідомляв Укрінформ, 3 і 4 вересня в окупованому Криму після обшуків арештували п'ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Нарімана Джелялова, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова і Шевкета Усеінова.Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з черговими незаконними обшуками та затриманнями у тимчасово окупованому Криму.

Президент Володимир Зеленський розцінив чергові обшуки та затримання в окупованому Криму як реакцію РФ на початок роботи Кримської платформи й вимагає звільнити затриманих.

Читайте також: Україна робить все можливе для звільнення Джелялова — представник Президента

6 вересня Київський районний «суд» Сімферополя ухвалив постанову про взяття під варту до 4 листопада Джелялова і братів Ахтемових. Їх обвинувачують за ч.1 статті 281 (Диверсія) КК РФ.

Одаманову й Усеїнову присудили адміністративний арешт строком на 14 і 15 діб за «непокору законним вимогам співробітників поліції» (ст.19.3 КпАП РФ).

Фото: Рефат Чубаров, ФБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-