Чубаров: «Зізнання» в підриві кримського газопроводу - результат фізичного тиску

Чубаров: «Зізнання» в підриві кримського газопроводу - результат фізичного тиску

Укрінформ
Так звані зізнання в підриві газопроводу в окупованому Криму, які дали Азіз й Асан Ахтемові та продемонстрували у відео ФСБ, - результат фізичного і психологічного впливу на хлопців.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«З самого моменту затримання і до вечора 5 вересня ні родичі, ні адвокати не знали про місце знаходження Азіза й Асана Ахтемових, власне, як і інших. Але якщо під вечір 5 вересня до інших затриманих уже почали потрапляти адвокати, то до Азіза й Асана - ні, ФСБ-шники стверджували, що вони відмовилися від адвокатів, з якими уклали договори їхні батьки, що вони нібито дали згоду на призначених адвокатів. Тоді мені стало зрозуміло, що цих молодих хлопців обробляють дуже цілеспрямовано і стосовно них може застосовуватися фізичний і психологічний тиск», - сказав Чубаров.

За його словами, подальша поведінка затриманих, зокрема, вчора під час цих судилищ, ні у кого не залишила сумнівів, особливо у родичів і адвокатів, що і Азіз, і Асан знаходяться в дуже пригніченому стані.

Читайте також: Окупанти катують затриманих кримських татар і «шиють» їм диверсію - Джапарова

Як вважає глава Меджлісу, трохи пізніше стане відомо, яким чином і в обмін на що співробітники ФСБ «вибивали» свідчення у братів Ахтемових.

«З досвіду спілкування з іншими затриманими, в тому числі з тими, хто відсиділи, ми знаємо, що як правило завжди в таких випадках тиск на людей супроводжується фізичними тортурами й обіцянками сприяння в тому, щоб людина понесла мінімальне покарання за ті злочини, які їй приписують. І коли людина, яку змушують визнавати не скоєні нею злочини, коли вона усвідомлює, що за них доведеться відповідати, слідчі тим, хто піддається цим тортурам і цій обробці, кажуть: «Ти отримаєш мінімальний строк. Давай, кажи, як було». І підказують людині - що хочуть почути ті, хто фабрикує «справу», - розповів Чубаров.

За його словами, ті, хто починають обмовляти себе, думають, що вони нікому нічого поганого не роблять, крім, як собі.

«Але ми, щоправда, поки що не знаємо, чи змусили їх щось сказати про інших, поки що ми знаємо, що вони обмовили лише себе і можливо вони думають, що нікому нічого поганого не роблять, крім, як собі», - наголосив глава Меджлісу.

Чубаров розповів, що коли до нього після умовно-дострокового звільнення з окупованого Криму прийшов Олександр Стешенко, якого в ув'язненні катували і вимагали обмовити голову Меджлісу, він розповів «чим йому погрожували, що йому намагалися зробити і якими предметами».

«Мені стало погано, я йому сказав: «Все - стоп, припини, не розповідай!». Це жахливі речі те, що вони там роблять або погрожують зробити. Іноді це бувають погрози близьким людям, дружині, родичам і тоді людина робить все, лише б, як їй здається, відвести загрозу від своїх близьких», - акцентував Чубаров.

Читайте також: Україна робить все можливе для звільнення Джелялова — представник Президента

Як повідомлялося, 3-4 вересня в окупованому Криму після обшуків були викрадені і вивезені в невідомому напрямку п'ятеро кримських татар: Ельдар Одаманов, Наріман Джелялов, Азіз Ахтемов, Асан Ахтемов і Шевкет Усеїнов. Їхнє місцезнаходження стало відоме лише на третю добу після викрадення.

6 вересня Київський районний «суд» Сімферополя ухвалив постанову про взяття під варту до 4 листопада Джелялова і братів Азіза й Асана Ахтемових. Їх обвинувачують за ч.1 статті 281 (Диверсія) КК РФ.

Того самого дня Одаманову й Усеїнову присудили адміністративний арешт строком на 14 і 15 діб за «непокору законним вимогам співробітників поліції» (ст.19.3 КпАП РФ).

7 вересня ФСБ РФ поширила відео фрагментів допитів із зізнанням фігурантів «справи» про диверсію на газопроводі в окупованому Криму. На відео двоє людей розповідають про те, як вони нібито проводили підрив газової труби в селі Перевальне.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-