Україна робить все можливе для звільнення Джелялова — представник Президента

Україна робить все можливе для звільнення Джелялова — представник Президента

Укрінформ
Україна за підтримки міжнародних партнерів докладає всіх можливих зусиль у зв'язку з арештом першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова та чотирьох інших активістів в окупованому Росією Криму.

Про це у програмі "Украина на самом деле" телеканалу "Дом" заявили постійний представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич і член Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель.

"Безумовно, це чергова хвиля незаконних обшуків і незаконних затримань наших громадян у Криму. Безумовно, це є грубим порушенням прав людини. Зараз ми бачимо, що 2 місяці утримання під вартою, як запобіжний захід, обрано Наріману Джелялову — першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу. По суті, останньому з керівництва Меджлісу, який постійно проживає у Криму і, безсумнівно, є і лідером думок, і людиною, яка об'єднує навколо себе всіх кримчан, не лише кримських татар", — акцентував Кориневич.

Постпред президента в АР Крим заявив, що з моменту арешту активістів українська сторона бере активну участь у ситуації.

"Ми перебуваємо всередині цієї теми. Щойно це все почалося, від ранку суботи ми постійно на зв'язку. Зокрема й із кримчанами, які безпосередньо там перебувають, і можуть усе це спостерігати на власні очі. Ми на зв'язку з Меджлісом кримськотатарського народу тут. Ми вже бачили реакцію Президента України, реакцію наших міжнародних партнерів. Це також те, що ми почали робити в суботу, — контактувати з нашими партнерами, з акредитованими в Києві посольствами іноземних держав. Ми також постійно на зв'язку з Міністерством закордонних справ, щодо реакції наших міжнародних партнерів. І звісно, з Офісом Президента", — заявив Кориневич.

Постійний представник Президента України в АР Крим наголосив, що "на політичному рівні необхідно чітко висловити свою позицію щодо того, що зараз Російська Федерація робить із нашими п'ятьма громадянами, але, безумовно, потім потрібно робити все для того, щоб були й дії".

Меджліс кримськотатарського народу також підтримує зв'язок і з адвокатами, які супроводжують справу, і, за можливості, із самим Джеляловим, повідомила Юксель.

"Звісно, із самого початку триває інформаційний супровід. Члени Меджлісу ведуть активну участь у поширенні інформації. В курсі того, що відбувається, і представники кримськотатарської діаспори, які проживають у різних країнах світу. Зараз Меджліс готує кілька заходів, які будуть спрямовані на те, щоб сфокусувати увагу на репресіях, які відбуваються в Криму. Зокрема це буде заява Меджлісу кримськотатарського народу, звернення до країн-учасниць саміту Кримської платформи, й робота з усією міжнародною спільнотою в плані залучення уваги до ситуації в Криму", — заявила Юксель.

Членкиня Меджлісу доповнила, що мета — не лише інформувати про те, що відбувається на окупованому півострові, але й "закликати до посилення санкцій, до привернення уваги, до таких заходів, які були б дієвими у захисті наших співвітчизників, у захисті громадян України на території півострова".

Читайте також: В Україні затримання окупантами кримських татар кваліфікували як воєнний злочин

Крім того, Антон Кориневич наголосив, що "міжнародна спільнота має чітку позицію щодо територіальної цілісності України, щодо грубих порушень прав людини, які відбуваються в Криму", а підписанти декларації за підсумками Кримської платформи "дотримуватимуться її, як певного політичного документа".

Читайте також: Арешт Нарімана Джеляла в Криму: що це значить та що робити Україні та світові?

"Є сильна заява МЗС Турецької Республіки, Держдепартаменту США, Посольства США в Україні, відповідно делегації ЄС в Україні, посольств Латвії, Литви. І таких заяв, безумовно, ставатиме більше й більше... Тому я впевнений, що ті держави й міжнародні організації, які були на установчому саміті Кримської платформи 23 серпня, які підписали відповідну декларацію, вони її дотримуватимуться, як певного політичного документа. І зараз зокрема ведеться робота якраз із метою отримання реакції від держав, які підписали відповідну декларацію. Не про все зараз можна говорити, але робота в цьому напрямі триває", — деталізував Кориневич.

Як повідомлялося, 3 і 4 вересня в окупованому Криму провели незаконні обшуки та затримання кримських татар — громадських діячів і звичайних громадян. Серед затриманих — Наріман Джелялов, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, який 23 серпня брав участь у саміті Кримської платформи в Києві. Також силовики ФСБ забрали ще чотирьох активістів — Ельдара Одаманова, Азіза та Асана Ахтемових, Шевкета Усейнова.

Читайте також: Джапарова: РФ розбудувала цілу систему політично вмотивованих переслідувань

Раніше голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров висловив думку, що російська влада здійснює помсту за організований Україною саміт Кримської платформи новою хвилею обшуків і арештів кримських татар у тимчасово окупованому Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-