Україна в ООН закликає світ реагувати на затримання Джелялова в окупованому Криму

Україна в ООН закликає світ реагувати на затримання Джелялова в окупованому Криму

Укрінформ
Українська делегація в ООН закликає міжнародну спільноту реагувати на затримання в окупованому Криму п’яти кримських татар, зокрема першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова.

Як передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це з трибуни Генасамблеї ООН на Форумі високого рівня щодо культури миру заявив заступник постійного представника України при ООН Юрій Вітренко.

«Тиск на релігійні громади залишається повсякденністю» для жителів тимчасово окупованих територій, ідеться в заві української делегації, зачитаної Вітренком. Інструментарій окупаційної влади включає часті поліцейські рейди, знесення культових споруд, необґрунтовані вимоги реєстрації, які впливають на правовий статус і права власності, погрози та переслідування щодо вірних Православної церкви України, мусульманських організацій, Свідків Єгови, зазначив дипломат.

Читайте також: Кримський «суд» арештував Джелялова до 4 листопада

«Десятки мирних мусульман були засуджені за сфабрикованими звинуваченнями в, нібито, належності до ісламістських організацій, - ідеться в заяві. – Останній жахливий випадок - політично вмотивоване переслідування та незаконне затримання в Криму російською окупаційною владою п’яти кримських татар, у тому числі першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялова. Ми закликаємо міжнародну спільноту до дій!»

За словами Вітренка, репресивні практики з боку Російської Федерації, зокрема в релігійній та культурній сферах, «продовжують залишатися сумною реальністю» на тимчасово окупованих територіях України. Складні обставини пандемії COVID-19 тільки посилили наявні тривожні тенденції, додав він.

Читайте також: Чубаров: «Зізнання» в підриві кримського газопроводу - результат фізичного тиску

Як повідомлялося, 3 і 4 вересня в окупованому Криму було проведено незаконні обшуки та затримання кримських татар – громадських діячів і звичайних громадян. Серед затриманих — Наріман Джелялова, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, який 23 серпня брав участь у саміті Кримської платформи в Києві. Також силовики ФСБ забрали ще чотирьох активістів – Ельдара Одаманова, Азіза та Асана Ахтемових, Шевкета Усейнова.

Фото: Рефат Чубаров, ФБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-