Євросоюз назвав незаконними вироки суду РФ чотирьом кримським татарам

Євросоюз назвав незаконними вироки суду РФ чотирьом кримським татарам

Укрінформ
Європейський Союз вважає незаконним винесення вироку чотирьом кримським татарам військовим судом РФ.

Про це написав речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано у Твіттері, передає Укрінформ.

"ЄС вважає винесення вироку чотирьом кримським татарам військовим судом Росії незаконним і неприйнятним. Ми закликаємо Росію забезпечити повне дотримання міжнародних стандартів в галузі прав людини та інших зобов'язань відповідно до міжнародного права в незаконно анексованому Криму", - йдеться у дописі.

Як повідомляв Укрінформ, МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку із неправомірним рішенням Південного окружного військового суду РФ від 16 серпня про засудження чотирьох громадян України Руслана Нагаєва, Ленура Халілова, Руслана Месутова та Ельдара Кантимирова у справі «алуштинської групи Хізб ут-Тахрір».

Читайте також: Росія має звільнити незаконно засуджених у справі «алуштинської групи» - посол Британії

Руслану Месутову присудили 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням свободи на 1 рік після звільнення, Руслану Халілову - 18 років, Ельдару Кантемірову - 12 років, Руслану Нагаєву - 13 років. Також на них чекає обмеження волі терміном на 1 рік після звільнення.

10 червня 2019 року чотирьох кримських татар затримали після обшуків за місцями їхнього проживання, відтоді вони перебувають в ув'язненні. Всіх їх звинувачують у приналежності до ісламської політичної партії, яка в Росії заборонена з 2003 року. На території України і більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Читайте також: Прокуратура АРК нагадала про справи за переслідування кримських татар

Руслан Нагаєв займався підприємницькою діяльністю в Алушті, Ленур Халілов був очільником і засновником мусульманської громади «Алушта», а Руслан Месут працював у ній охоронцем. Ельдар Кантимиров закінчив Київський ісламський університет.

18 липня 2019 року Європейський парламент ухвалив резолюцію із закликом до Росії звільнити всіх українських політв'язнів, включно з фігурантами цієї кримінальної справи.

23 вересня 2020 року правозахисний центр «Меморіал» визнав Кантимирова, Месутова, Нагаєва і Халілова політичними в'язнями та зажадав негайно їх звільнити.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-