Прокуратура АРК нагадала про справи за переслідування кримських татар

Прокуратура АРК нагадала про справи за переслідування кримських татар

Укрінформ
Прокуратура АР Крим зреагувала на вирок фігурантам алуштинської "справи Хізб ут-Тахрір" і нагадала, що в Україні відкрито низку кримінальних справ за фактами незаконного переслідування кримських татар.

Про це прокуратура АРК та м.Севастополя повідомляє в Телеграмі, передає Укрінформ.

"Від 12 до 18 років колонії суворого режиму - такий вирок винесли судді Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону чотирьом кримським татарам за звинуваченнями в "тероризмі". Через призму таких політично вмотивованих справ окупаційна влада намагається нав’язати наратив про те, що кримські татари – це "терористи чи екстремісти", - йдеться в повідомленні.

У прокуратурі констатували, що окупаційні "правоохоронці" діють за відпрацьованою схемою: незаконні обшуки, вилучення релігійної літератури, потім переслідування кримчан за релігійними ознаками, щоб надалі незаконно засудити за начебто причетність до терористичної організації, використовуючи при цьому російське кримінальне законодавство.

Читайте також: Серед порушень прав людини в окупованому Криму - ШІЗО за молитву і штраф за пікет

Усе це робиться "задля залякування населення півострова та придушення свободи слова, свободи вираження поглядів і свободи релігії", вважають в прокуратурі.

У відомстві нагадали, що здійснюють процесуальне керівництво у низці кримінальних проваджень за фактами незаконного переслідування кримських татар на території тимчасово окупованого півострова Крим (чч. 1-2 ст. 146, ч. 2 ст. 162 КК України).

"Наразі прокуратурою автономії повідомлено про підозру старшому слідчому незаконно створеного слідчого відділу Управління ФСБ Росії по Республіці Крим і м. Севастополя. Збираються докази причетності інших працівників окупаційних правоохоронних органів до незаконних переслідувань громадян України в Криму", - повідомили в прокуратурі.

Читайте також: Прокуратура АРК оголосила підозру «судді», який переслідував кримських татар

Як повідомлялося, у понеділок 16 серпня Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону (РФ) оголосив вирок чотирьом фігурантам алуштинської "справи Хізб ут-Тахрір". Руслану Месутову присудили 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, Руслану Халілову - 18 років, Ельдару Кантемірову - 12 років, Руслану Нагаєву - 13 років. Також на них чекає обмеження волі терміном на 1 рік після звільнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-