Росія має звільнити незаконно засуджених у справі «алуштинської групи» - посол Британії

Росія має звільнити незаконно засуджених у справі «алуштинської групи» - посол Британії

Укрінформ
Велика Британія закликає Росію негайно звільнити незаконно засуджених російським судом у справі «алуштинської групи Хізб ут-Тахрір» кримських татар.

Як передає Укрінформ, про це заявила у Твіттері посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

"Політично вмотивовані переслідування кримських татар, що тривають з боку Росії, мають припинитися. Велика Британія закликає Росію негайно звільнити Руслана Нагаєва, Ленура Халілова, Руслана Месутова, Ельдара Кантімірова та всіх українських політв'язнів", - наголосила британський дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку із неправомірним рішенням Південного окружного військового суду РФ від 16 серпня про засудження чотирьох громадян України Руслана Нагаєва, Ленура Халілова, Руслана Месутова та Ельдара Кантимирова у справі «алуштинської групи Хізб ут-Тахрір».

10 червня 2019 року чотирьох кримських татар затримали після обшуків за місцями їхнього проживання, відтоді вони перебувають в ув'язненні. Всіх їх звинувачують у приналежності до ісламської політичної партії, яка в Росії заборонена з 2003 року. На території України і більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Читайте також: Зеленський закликає світ відреагувати на обшуки і затримання в окупованому Криму

Руслан Нагаєв займався підприємницькою діяльністю в Алушті, Ленур Халілов був очільником і засновником мусульманської громади «Алушта», а Руслан Месут працював у ній охоронцем. Ельдар Кантимиров закінчив Київський ісламський університет.

18 липня 2019 року Європейський парламент ухвалив резолюцію, яка містить заклик до Росії звільнити всіх українських політв'язнів, включно з фігурантами цієї кримінальної справи.

23 вересня 2020 року правозахисний центр «Меморіал» визнав Кантимирова, Месутова, Нагаєва і Халілова політичними в'язнями та зажадав негайно їх звільнити.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-