У журналіста Єсипенка після тортур погіршилося здоров'я - проблеми з тиском і зором

У журналіста Єсипенка після тортур погіршилося здоров'я - проблеми з тиском і зором

Укрінформ
У незаконно заарештованого у тимчасово окупованому Криму журналіста Владислава Єсипенка після тортур погіршилося здоров'я.

Про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у Телеграмі, передає Укрінформ.

За її словами, в Єсипенка почалися проблеми з артеріальним тиском і зором, загострилася сечокам'яна хвороба, що стало наслідком застосування тортур та незаконних методів допиту під час безпідставного затримання у березні 2021 року.

Читайте також: Жоден ФСБшник не відповів за тортури в окупованому Криму - правозахисниця

Співробітники російської ФСБ надягали чоловіку на голову пакет, позбавляючи можливості дихати, підключали електричний струм до різних частин тіла та жорстоко били.

Денісова наголосила, що адміністрація СІЗО ігнорує погіршення стану здоров’я громадянина України та не надає необхідної медичної допомоги.

Вона нагадала, що незабезпечення кваліфікованої медичної допомоги є грубим порушенням статей 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, що прирівнюється до тортур і нелюдського поводження, та статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження із в’язнями, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН.

Читайте також: Кент про політв'язнів у Криму, ОРДЛО та Білорусі: Це дуже болюче питання

Денісова вимагає від уповноваженого з прав людини РФ Тетяни Москалькової терміново забезпечити Єсипенку медичне обстеження та надати необхідну допомогу.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини закликала міжнародну спільноту відреагувати на факти порушення прав Єсипенка та вжити всіх можливих заходів, аби припинити тортури стосовно українських громадян у місцях несвободи в тимчасово окупованому Криму та Росії.

Як повідомляв Укрінформ, 10 березня Єсипенка затримали в окупованому Криму. Його звинуватили в незаконному виготовленні вибухового пристрою.

Читайте також: Політв'язню Яцкіну потрібне термінове лікування - загострилися хронічні хвороби

ФСБ РФ стверджує, що затримала Єсипенка, "щоб не допустити проведення ним підривних акцій в інтересах українських спецслужб".

Адвокат Олексій Ладін заявив, що слідчі ФСБ за підсумками дактилоскопічної експертизи не виявили відбитків на вибухівці, нібито знайденій у машині Єсипенка.

12 березня Єсипенка взяли під варту. 1 квітня так званий Київський районний "суд" Сімферополя продовжив його арешт до 11 липня.

Читайте також: Російський «суд» оголосив вирок чотирьом кримським татарам - від 12 до 18 років тюрми

До журналіста протягом 27 днів не пускали адвокатів. Пізніше Єсипенко повідомив про тортури з боку російських спецслужб.

Фото: crimeahrg.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-